Naujų psichoaktyviųjų medžiagų grėsmė nemažėja nei Lietuvoje, nei Europoje

Naujų psichoaktyviųjų medžiagų (angl. new psychoactive substances, toliau – NPS) rinka ir toliau kasmet plečiasi. 2021 m. NPS atsiradimų Europos rinkoje tendencijos išliko stabilios – per savaitę atsiranda maždaug po vieną naują medžiagą rinkoje, teigia Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius prof. dr. Renaldas Čiužas.

Naujos psichoaktyvios medžiagos. <br>123rf nuotr.
Naujos psichoaktyvios medžiagos. <br>123rf nuotr.
Renaldas Čiužas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Renaldas Čiužas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 2:53 PM

Bandoma išvengti kontrolės

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (toliau – Departamentas) yra Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) Ankstyvojo perspėjimo sistemos nacionalinis koordinatorius. Jo tikslas yra kuo skubiau identifikuoti naujas rinkoje atsirandančias psichoaktyviąsias medžiagas, vertinti jų vartojimą ir plitimą bei nustatyti pasiūlos mažinimo priemones.

2020 m. Departamentas gavo 47 pranešimus apie pirmą kartą Europos rinkoje pasirodžiusias NPS, panašu kad šiais metais skaičiai bus panašūs. Iki 2015 metų jų skaičius kasmet vis didėjo, tačiau vėliau stabilizavosi. Vis dėlto šis skaičius vis tiek svyruoja apie 50 NPS per metus.

Prof. dr. R.Čiužo teigimu, didžiausias NPS keliamas pavojus yra nežinoma sudėtis ir poveikis. Vis dažniau aptinkamos naujos tokių medžiagų formos, kurios didina perdozavimo, stipraus apsinuodijimo ar netgi mirties riziką. Manoma, kad tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl vartotojai „grįžta“ prie „tradicinių“ ir seniai žinomų psichotropinių medžiagų, tačiau NPS vis dar yra platinamos tiek paviršiniame, tiek giliajame internete (angl. deep web, dark net).

Informavimas padeda mažinti NPS pasiūlą

Departamento Narkotinių ir psichotropinių medžiagų prekursorių kontrolės ir rizikos vertinimo skyriaus vedėja Rima Mačiūnienė sako, kad naujos medžiagos nuolat kuriamos siekiant išvengti kontrolės.

– NPS neretai yra labai pavojingos ir netgi mirtinos, todėl, kaip rašoma NTAKD metiniame pranešime „Psichoaktyviosios medžiagos: tendencijos ir pokyčiai 2021“vartotojai, įvertinę NPS keliamas rizikas, „grįžta“ prie „tradicinių“, seniai žinomų narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Dėl kokių priežasčių tuomet vis dar kuriamos NPS?

– Kasmet stengiamasi sukurti vis naujas „legalias“ medžiagas, kurioms dar nebūtų taikomos kontrolės priemonės valstybėse, ir kurios vartotojams dėl to gali atrodyti patrauklesnės, nes, mano, kad galbūt pavyks išvengti atsakomybės už šių medžiagų įsigijimą, vartojimą, gamybą ir platinimą.

– Kokios bausmės gresia už tokių medžiagų kūrimą ir platinimą?

– Lietuvoje už disponavimą šiomis naujomis narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis taikomos bausmės kaip ir visoms kitoms Lietuvoje draudžiamoms narkotinėms ir psichotropinėms medžiagoms (LR Baudžiamasis kodeksas).

– Pranešimų apie naujų NPS kūrimą per keletą metų sumažėjo, tačiau apsinuodijimų skaičius tokiomis medžiagomis nemažėja. Ar gaminami didesni kiekiai jau žinomų NPS?

– Nors kasmet Europoje atsirandančių naujų psichoaktyviųjų medžiagų skaičius mažėja, tačiau šių medžiagų keliama rizika tikrai nemažėja, o nerimą kelia ir tai, kad vis tiek kuriamos vis naujos ir vis pavojingesnės medžiagos, kurių nei veikimas, nei pavojus jas vartojančiam žmogui nėra net nuspėjamas.

– Ar apie NPS gali pranešti tik institucijų darbuotojai, ar ir „paprasti“ žmonės, pastebėję įtartiną veiklą?

– Naujoms psichoaktyvioms medžiagoms, įtrauktoms į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus Lietuvoje, galioja tie patys teisės aktai, kaip ir visoms draudžiamoms narkotinėms ir psichotropinėms medžiagoms, todėl kiekvienas žmogus visada gali pranešti apie bet kokią įtartiną veiklą atsakingoms institucijoms.

– Minima apie platinamą informaciją įstaigų darbuotojams, specialistams, pareigūnams, o kaip yra informuojama visuomenė? (Juk informacijos reikia ne tik apie kūrimą, sudėtį ar platinimą. Akivaizdu, kad net ir neatsargus sąlytis su tokiomis medžiagomis gali būti žalingas, todėl ir visuomenei tai turėtų būti aktualu). Kokie mokymai ir viešinimo kompanijos rengiamos, kas juose dalyvauja?

– Departamentas nuolat vykdo specialistų, savo darbe susiduriančių su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis mokymus, organizuoja seminarus ir rengia įvairią informacinę medžiagą. Taip pat nuolat rengiame ir Departamento interneto svetainėje skelbiame naujienas visuomenei apie esamas rinkos tendencijas ir pavojingas medžiagas joje.

Siekiant šviesti ir informuoti visuomenę, Departamento ekspertai dalyvauja įvairiuose muzikos festivaliuose, kuriuose bendrauja su jaunimu, suteikia jiems reikalingą informaciją, taip pat dalyvauja viešuose renginiuose (pvz., Muziejų naktis), skirtuose visuomenei, kuriuose stengiasi atvirai kalbėti su visuomene, kas yra NPS, ir kas po jomis slepiasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.