Per šventes svarbu nepamiršti ir savęs – keli patarimai padės išlaikyti džiugesį

Gruodį ne tik užplūsta maloni švenčių laukimo nuotaika – užgriūva ir kalėdinių rūpesčių cunamis. Nutinka ir tai, kad problemos užgniaužia šventinį džiaugsmą. Tad kaip netapti savo paties asmeniniu Grinču ir išlaikyti pakilią kalėdinę nuotaiką?

Adventiniu laikotarpiu kintančias gyventojų nuotaikas pastebi ir vaistininkai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Adventiniu laikotarpiu kintančias gyventojų nuotaikas pastebi ir vaistininkai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Adventiniu laikotarpiu kintančias gyventojų nuotaikas pastebi ir vaistininkai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Adventiniu laikotarpiu kintančias gyventojų nuotaikas pastebi ir vaistininkai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Adventiniu laikotarpiu kintančias gyventojų nuotaikas pastebi ir vaistininkai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Adventiniu laikotarpiu kintančias gyventojų nuotaikas pastebi ir vaistininkai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Dovanų rinkinys „Draugei devyndarbei“.
Dovanų rinkinys „Draugei devyndarbei“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 16, 2021, 9:00 AM

Adventiniu laikotarpiu kintančias gyventojų nuotaikas pastebi ir vaistininkai. Pro jų akis nepraslysta žmonių rūpesčiai. „Eurovaistinės“ vaistininkė Karolina Kudzinskienė pastebi, kad šiomis dienomis šypsena dabina ne visų klientų veidus.

„Vieni džiaugiasi ir atsakingai ieško dovanų, kiti skuba ir nepakelia akių. Kai kurie piktinasi dėl esamų problemų ar neišsipildžiusių lūkesčių. Šventės jiems tik sužadina neigiamas emocijas.

Kaip bebūtų, stengiuosi kiekvienam nusišypsoti, nuoširdžiai padėti ir tikiuosi kad kiekvienas jų atras Kalėdinį džiaugsmą“, – pasakoja „Eurovaistinės“ atstovė.

Idėjos, kaip išlaikyti šventinę nuotaiką

Šis laikotarpis skirtas džiaugtis, bet psichologė Ugnė Juodytė pastebi, kad pasirengimas šventėms ir jų laukimas daliai žmonių tampa nerimo šaltiniu.

„Taip nutinka, kai labai daug planuojame, stengiamės apgalvoti tai, ko nežinome, spaudžia laikas. Todėl šventiniu periodu žmonės jaučiasi pavargę, kartais net išsekę. Pasiruošimas šventėms gali tapti energijos likučių eikvojimu, o tai skatina nerimą, pyktį, kaltę bei kitas nemalonias emocijas“, – sako psichologė.

Tačiau šventinė nuotaika tikrai neprivalo kažkur prapulti. U.Juodytė dalijasi idėjomis, kurios padės išlaikyti kalėdinį džiaugsmą:

  • Stenkitės galimybes matyti realistiškai. Visi mes turime ribotus laiko ir energijos resursus. Labai svarbu tai įsivertinti. Būtent šventiniu laikotarpiu dažnai darbų susiplanuojama tiek, kad jei ir dirbtumėte 24 val. per parą – vis tiek nieko nespėtumėte. Tad čia turi išlikti pagrindiniai laiko planavimo principai: numatome poilsio laiką, tikslus ir užduotis įsivertiname adekvačiai. Labai padeda visų darbų ir poilsio planų perkėlimas į kalendorių. Taip pat pravartu vadovautis principu – daugiau yra mažiau.
  • Būtina išlaikyti sveikus įpročius, paros režimą. Svarbu laiku eiti miegoti, nakties poilsis turi būti ilgas ir kokybiškas. Patartina gerai maitintis, gerti pakankamą kiekį skysčių. Taip pat mankštintis, vaikščioti, reguliariai daryti atsipalaidavimo pratimus, meditacijas, bendrauti su pozityviai nusiteikusiais žmonėmis, koncentruotis ne į problemas, o į jų sprendimus.
  • Praktikuoti padėką sau ir kitiems. Įtemptu laikotarpiu svarbu sustoti bent kelioms akimirkoms, sau padėkoti, pažiūrėti kiek jau nuėjote, nuveikėte – pasidžiaugti tuo ką jau turite, o ne tik nerimauti dėl to, ko dar nepadarėte.

Geriausia šventė – pagal jūsų norus

Psichologė taip pat siūlo nepasiduoti socialinių tinklų iliuzijai. „Instagrame“ paviešinta tobula draugų šventės akimirka gali sukurti apgaulingą įspūdį.

„Dažnai mes matome tik rezultatą arba tam tikrą akimirką, tačiau nežinome kiek kiekvienai šeimai/ žmogui kainuoja tokį rezultatą turėti“, – akcentuoja U.Juodytė.

Ji pataria nesilygiuoti į kitus ir nebandyti suprasti, kam pavyko sukurti geresnę šventę. Psichologė pabrėžia, kad svarbiausi jūsų asmeniniai norai ir pomėgiai.

„Kviečiu labiau jausti save, kaip jūs suprantate linksmai praleistą laiką, kas jums yra gera šventė. Absoliučiai visi pasirinkimai yra nuostabūs: triukšmingas vakarėlis – gerai! Ramios kelios dienos miško trobelėje be žmonių – puiku! Egzotinė kelionė į tolimas šalis – tobula! Kelios dienos su šeima namuose – labai gerai! Tobula šventė yra ta, kuri atitinka jūsų poreikius“, – sako U.Juodytė.

Psichologės tikinimu, mažiausiai kančios patiriame, kai išvengiame konkrečių lūkesčių, o išmokstame priimti realybę tokią, kokia ji yra.

Dovaną randa vaistinėje

Savo ruožtu K.Kudzinskienė pataria per šventes nesusitelkti į daiktines dovanas, nepasiduoti materializmui, nes šilčiausias emocijas suteikia artimiausi žmonės.

„Švenčių esmė yra artumas, bendravimas, šeimos susibūrimai ir ilgi pašnekesiai prie kavos ar arbatos puodelio. Šventės tai jausmas širdyje, o ne gausa brangių dovanų. Tad per šias šventes linkiu kuo daugiau dėmesio skirti smulkmenoms, atsiminimams ir bendravimui.

Esu įsitikinusi kad mano artimieji labiau vertintų ne populiarias dovanas, o pašnekesį jaukioje aplinkoje, kartu praleistą laiką, rankų darbo dovanas, kurios parodytų rūpestį jais“, – pataria „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Ji taip pat pastebi, kad prieškalėdiniu laikotarpiu į vaistines dažnas lietuvis užklysta prašydamas patarimo dovanai.

K.Kudzinskienė užtikrino, kad apsilankymas vaistinėje daugeliui padeda išspręsti prieš šventes užklumpančias problemas.

„Klientai tikrai dažnai ieško dovanų vaistinėje. Kalbėdamiesi su jais stengiamės kuo geriau pažinti žmogų, kuriam bus skirta dovana. Taip galime rekomenduoti tai, kas dovanos gavėją pradžiugintų labiausiai“, – paaiškino „Eurovaistinės“ vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.