Kalėdos gali būti proga dar šiais metais mesti rūkyti Tu gali tai padaryti – nerukysiu.lt

Artėjant vienai gražiausių metų švenčių, šv. Kalėdoms, Narkotikų, tabako ir alkoholio departamentas (Departamentas) nori dar kartą atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybes atsisakyti šio žalingo įpročio.

Rūkymas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rūkymas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
nerukysiu.lt
nerukysiu.lt
Daugiau nuotraukų (4)

Narkotikų, tabako ir alkoholio departamentas

2021-12-21 11:34, atnaujinta 2021-12-22 10:51

Ką rodo tyrimai, ką pastebi Departamentas?

Nors bendras rūkančiųjų skaičius Lietuvoje mažėja, tačiau per pastaruosius kelerius metus 10 proc. išaugo rūkančiųjų elektronines cigaretes skaičius – jas bandė rūkyti ketvirtadalis apklaustųjų (2020 m. Departamento tyrimo duomenys). Elektroninės cigaretės ypač populiarios tarp 15-39 m. amžiaus lietuvių.

Vertinant kaitinamųjų tabako gaminių vartojimo paplitimą pastebėta, kad juos bandęs yra kas dešimtas tiriamasis. Sunerimti verčia ir tai, kad elektorinių cigarečių vartojimo paplitimas tarp Lietuvos moksleivių ir studentų labai sparčiai auga ir jau lenkia įprastinių cigarečių rūkymą. ESPAD 2019 m. tyrimo duomenimis, per pastaruosius 4 metus 19 proc. išaugo moksleivių, bent kartą bandžiusių rūkyti elektronines cigaretes, skaičius, taip paip pat didėja dalis mokinių, kurie pirmąją elektroninę cigaretę rūkė iki 13 metų.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) atkreipia dėmesį, kad nėra nė vienos žmogaus kūno sistemos, kuriai nekenktų rūkymas, kaip nėra ir nekenksmingo rūkymo būdo, tad PSO rūkymo keliamą pavojų asmens ir visuomenės sveikatai lygina su epidemijų.

Ką galime mes padaryti ir kur ieškoti pagalbos, norint mesti rūkyti?

Atsižvelgdamas į šiuolaikines tabako vartojimo tendencijas ir iššūkius, susijusius tiek su naujais, tiek su tradiciniais tabako gaminiais, Departamentas išskirtinį dėmesį skiria informuotumo apie tabako gaminius, jų vartojimo žalą ir susijusias rizikas bei pagalbos metant rūkyti galimybes, didinimui. Septintus metus veikiančios, interneto svetainės www.nerukysiu.lt tikslas – motyvuoti asmenis nerūkyti, o rūkančiuosius atsisakyti šio žalingo įpročio.

Kaip rodo statistika, daugybė rūkančių lietuvių (84 proc.) metė arba bandė mesti rūkyti patys be pagalbos ir deja, tik 1-5 proc. bandžiusiųjų tai padaryti savarankiškai – pavyksta nerūkyti ilgiau nei metus (o beveik pusė mėginusių mesti rūkyti, vėliau vėl pradėjo).

Atsisakyti šio žalingo įpročio nėra paprasta dėl psichologinės ir fizinės priklausomybės nuo tabako. Dėl patiriamų pokyčių pablogėjusią emocinę savijautą pirmosiomis savaitėmis dar labiau apsunkina nemalonūs nikotino stygiaus sukelti pašaliniai efektai: padidėjęs dirglumas, mieguistumas, greitas nuovargis, galvos skausmai, didėjantis kūno svoris ir pan.

PSO duomenimis tabako vartotojai turi beveik 85 proc. didesnę tikimybę sėkmingai mesti rūkyti, jei jie kreipiasi pagalbos – pvz. juos intensyviai konsultuoja gydytojas. Iš esmės rūkantiesiems yra reikalinga dvejopa pagalba: vienus reikia skatinti mesti rūkyti ir stiprinti metimo motyvaciją. Kitiems, jau norintiems ir pasiryžusiems mesti, gali būti reikalinga įvairaus pobūdžio tiek medicininė, tiek ir psichologinė pagalba.

Dažniausiai svetainėje www,nerukysiu.lt patarimų kaip mesti rūkyti, kaip įvekti rūkymo badą, patikimos informacijos apie elektorinines cigaretes, ieško jauni, 18-34 m., dažniausiai Lietuos didmiesčių, gyventojai.

Norime dar kartą paskatinti rūkančiuosius, kurie dar tik svarsto ar dvejoja, o gal jau yra apsisprendę mesti rūkyti, apsilankyti svetainėje www.nerukysiu.lt, pasitikrinti žinias, ar tai, ką žinote apie rūkymą yra tiesa ar mitas.

Taip pat svetainėje galima rasti interaktyvų Lietuvos žemėlapį, kuriame rasite nuorodas, kur kreiptis pagalbos norint mesti ar metant rūkyti, taip pat galima atlikti testą ir sužinoti savo priklausomybės tipą bei laipsnį, rasti praktinius patarimus metantiems rūkyti, rūkymo išlaidų skaičiuoklę, leidžiančią įsivertinti, kiek galima sutaupyti metus rūkyti, interaktyvų žmogaus kūną, parodantį žalą sveikatai bei pokyčius metus rūkyti (pavyzdžiui, ar žinojote, kad metus rūkyti po 5-15 metų insulto rizika sumažėja iki nerūkančių insulto rizikos, o po 15 metų širdies ligų rizika sumažėja iki nerūkančio žmogaus rizikos).

Natūralu, kad dažnu atveju rūkyti metantiems žmonėms kyla iššūkių. Rūkantiesiems yra reikalinga dvejopa pagalba: vienus reikia skatinti mesti rūkyti ir stiprinti metimo motyvaciją. Kitiems, jau norintiems ir pasiryžusiems mesti, gali būti reikalinga įvairaus pobūdžio tiek medicininė, tiek ir psichologinė pagalba.

Nuo š. m. vasario mėn. Departamento iniciatyva, bendradarbiaujant su Valstybiniu psichikos sveikatos centru bei Respublikiniu priklausomybių ligų centru, pagalba metantiems rūkyti yra teikiama ir telefonu. Konsultacijos vyksta po 1-2 val. kiekvieną darbo dieną. Telefonu teikiamos konsultacijos vienareikšmiškai yra veiksmingos (tai patvirtina ir tyrimų duomenys). Kreiptis pagalbos telefonu rūkančiuosius gali paskatinti ir masinės informavimo priemonės, nemokamos pakaitinės nikotino terapijos priemonės bei sveikatos priežiūros specialistų siuntimai.

Metantieji rūkyti konsultuotis gali el. paštu, taip pat www.nerukysiu.lt svetainėje veikia ir Pokalbių funkcija, kurioje lankytojai gali užduoti klausimą ir gauti atsakymą Čia ir dabar (konsultuotis galima ir anonimiškai). Džiugu, kad svetainės lankytojai aktyviai naudojasi šia funkcija, dažnai kreipiasi po darbo valandų, savaitgaliais, dažnai ieško „vieno recepto“ / „vieno vaisto“ nuo rūkymo, teiraujasi kaip įveikti rūkymo badą / palengvinti abstinencijos simptomus arba tiesiog ieško paramos.

Norėtųsi pabrėžti, kad skiltyje Kur-kreiptis-pagalbos pateikiama nuolat atnaujinama informacija apie teikiamą pagalbą Lietuvoje – čia galima išsirūšiuoti pagalbos teikimą pagal gyvenamąją vietą ir teikiamos pagalbos tipą. Lietuvoje yra nemokamai teikiamos: individualios specialistų konsultacijos, konsultacijos telefonu bei el. paštu, taip pat organizuojami grupiniai užsiėmimai.

Pagalbą metantiems rūkyti teikia – Valstybinis psichikos sveikatos centras, Respublikinis priklausomybės ligų centras bei 14 visuomenės sveikatos biurų.

Džiaugiamės, kad www.nerukysiu.lt internetinė svetainėje pateikiama aktualia ir patikima informacija kasmet naudojasi vis daugiau lankytojų ir vis aktyviau yra kreipiasi ieškant pagalbos, patarimų ar paramos metant rūkyti, Paskatinkime savo artimuosius, antrąsias puses, draugus ar kolegas pasirinkti sveiką gyvenimo būdą! Nes metę rūkyti yra nugalėtojai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.