Mokslininkai perspėja – kiekvienam nuo vaikystės pažįstamas vaistas gali padidinti širdies smūgio ir insulto riziką

Tyrimas rodo, kad žmonės, kurie turi aukštą kraujo spaudimą, ilgesnį laiką vartodami paracetamolį gali padidinti širdies smūgio ir insulto riziką. Edinburgo universiteto mokslininkai teigia, kad gydytojai turėtų geriau pagalvoti apie galimą pavojų prieš pasiūlydami šį vaistą pacientams vartoti reguliariai.

Mokslininkai perspėja dėl ilgalaikio paracetamolio vartojimo. <br>123rf nuotr.
Mokslininkai perspėja dėl ilgalaikio paracetamolio vartojimo. <br>123rf nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-02-10 07:25

Jie pabrėžia, kad skausmą malšinančius vaistus nuo galvos skausmo ir karščiavimo vartoti saugu.

Paracetamolis naudojamas visame pasaulyje. Dažniausiai kaip vaistas prieš trumpalaikius skausmus. Tačiau, nors ir trūksta įrodymų apie ilgalaikio paracetamolio vartojimo naudą, jis taip pat skiriamas lėtiniam skausmui malšinti.

Tyrėjai pabrėžai, kad pusei milijono žmonių, maždaug kas dešimtam škotui 2018 metais buvo paskirti vaistai nuo skausmo.

Remiantis šiuo tyrimu, jei jie taip pat turi aukštą kraujospūdį, dėl vaisto vartojimo jų sveikatai gali kilti kitų rizikų.

Tytimo metu buvo stebimi 110 savanorių, iš kurių du trečdaliai vartojo vaistus nuo aukšto kraujospūdžio ar hipertenzijos.

Atsitiktinių imčių tyrime jų buvo paprašyta gerti po 1 gramą paracetamolio keturis kartus per dieną dvi savaites (įprasta dozė pacientams, besiskundžiantiems lėtiniu skausmu), o po to dar dvi savaites jiems buvo duotas placebas.

Tyrimas parodė, kad paracetamolis padidino kraujospūdį, „vieną iš svarbiausių širdies smūgio ir insulto rizikos veiksnių“, sakė Edinburgo universiteto klinikinės farmakologijos profesorius Jamesas Dearas.

Mokslininkai pataria žmonėms, kurie kenčia dėl lėtinių skausmų, bet turi ir aukštą kraujospūdį, vartoti kuo mažesnę paracetamolio dozę. Tuo metu gydytojai turėtų įdėmiau stebėti tokius pacientus.

Artritas yra viena didžiausių lėtinio skausmo priežasčių Jungtinėje Karalystėje. Viena labdaros organizacija „Versus Arthritis“ skelbė, kad būtini saugesni vaistai skausmui malšinti.

Tyrėjai pabrėžia, kad nėra nieko blogo paracetamoliu malšinti karščiavimą, nes įrodymų dėl trumpalaikio vaisto vartojimo rizikų nėra.

Daugybė nežinomųjų

Londono universiteto Šv. Jurgio koledžo klinikinės farmakologijos ir terapijos dėstytojas Dr. Dipenderis Gillas atkreipė dėmesį, kad žurnale „Circulation“ paskelbtame tyrime nustatytas „nedidelis, bet reikšmingas kraujospūdžio padidėjimas“, bet „lieka daug nežinomųjų“.

„Pirmiausia, neaišku, ar kraujospūdis išliktų padidėjęs, vartojant paracetamolį ilgiau nei dvi savaites. Be to, nepatvirtinta, kad konkrečiai su šio vaisto vartojimou siejamas kraujo spaudimo padidėjimas išaugina ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

JAV atliktas didelės apimties tyrimas anksčiau nustatė ryšį tarp ilgalaikio paracetamolio vartojimo ir padidėjusios širdies smūgio rizikos, tačiau nepavyko įrodyti, kad paracetamolis sukelia širdies smūgį. Ir kiti mažesni tyrimai negalėjo patvirtinti ryšio.

Edinburgo universiteto tyrėjų komanda teigė negalinti paaiškinti, kodėl paracetamolis padidina kraujospūdį, tačiau jų išvados turėtų lemti ilgalaikių paracetamolio receptų išrašymo peržiūrą.

Anksčiau jie buvo laikomi saugesniais už nesteroidinius skausmą malšinančius vaistus, tokius kaip ibuprofenas, kurie, kaip manoma, kai kuriems žmonėms padidina kraujospūdį.

Tyrimą finansavęs Didžiosios Britanijos širdies fondas teigė, kad gydytojai ir pacientai turėtų reguliariai persvarstyti, ar vaistai tikrai būtini, netgi tie, kurie atrodo „santykinai nekenksmingi, pavyzdžiui, paracetamolis“.

Parengta pagal BBC

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.