Gydytoja patarė, kaip išsaugoti sveikus inkstus: šie įpročiai tiesiog būtini

Kasmet kovo mėnesį daugiau nei 150 – tyje pasaulio šalių yra minima Pasaulinė inkstų diena. „Žinios – tiltas į geresnę inkstų priežiūrą“ – toks šių metų šūkis, kuris kviečia dalintis informacija ne tik su kolegomis ir lėtine inkstų liga sergančiais ligoniais, tačiau ir su tais, kurie dar neserga inkstų ligomis, tačiau jau turi klasikinius rizikos veiksnius: serga cukriniu diabetu, hipertenzija, išemine širdies liga, vartoja daug vaistų nuo skausmo ir uždegimo, jiems taikomas ar taikytas prieštuberkuliozinis ar priešvėžinis gydymas. Tai pat inkstų funkcija turi būti stebima tiems, kuriems nustatyta inkstų akmenligė, dažnos šlapimo takų infekcijos, primena Respublikinė Panėvėžio ligoninė.

inkstų ligos<br>123rf nuotr.
inkstų ligos<br>123rf nuotr.
Ligoninės nefrologijos skyrius.<br>Respublikinės Panevėžio ligoninės nuotr.
Ligoninės nefrologijos skyrius.<br>Respublikinės Panevėžio ligoninės nuotr.
Ligoninės nefrologijos skyrius.<br>Respublikinės Panevėžio ligoninės nuotr.
Ligoninės nefrologijos skyrius.<br>Respublikinės Panevėžio ligoninės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Respublikinės Panevėžio ligoninės inf.

Mar 10, 2022, 5:07 PM

Visame pasaulyje 850 mln. žmonių turi kokią nors inkstų ligos formą, o 2,6 mln. žmonių taikomos dializės ar atlikta inkstų transplantacija.

Apie 13 milijonų žmonių visame pasaulyje šiuo metu kenčia nuo ūmaus inkstų pažeidimo, kaip komplikacijos kitos labai sunkios ar netgi gyvybei grėsmingos ligos. Ūmus inkstų pažeidimas taip pat gali baigtis lėtine inkstų liga.

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje šiuo metu dirba penkios gydytojos nefrologės. Kasdien dirbame poliklinikoje, Nefrologijos skyriuje, atliekame procedūras hemodializės ir gydomosios aferezės skyriuose bei beveik kasdien teikiame konsultacijas visoje ligoninėje: tiek chirurginiuose, tiek terapiniuose, intensyvios terapijos skyriuje bei COVID-19 ligos padalinyje.

Visų mūsų ligoninėje dirbančių gydytojų vardu galiu pasakyti, kad esame pasiryžę kiek galima labiau pagerinti pacientų savijautą, gyvenimo kokybę ir ligos eigą, užkirsti kelią komplikacijoms. O mūsų darbas kartais primena ir detektyvo darbą: svarbu ir ankstesnė inkstų funkcija kelių metų laikotarpyje, pokyčiai šlapimo tyrime bei visi vartojami medikamentai.

Neramiame ir greitame šių dienų pasaulyje išliekame ištroškę naujienų, kurias bandome pritaikyti kasdieniame darbe. Taip pradėjome kartu su reanimatologais intensyviau taikyti ilgos trukmės pakaitinės inkstų terapijos metodus kritiškai sunkios būklės pacientams, kartu ar atskirai naudojant sorbento kolonėles, skirtas iš kraujo pašalinti tam tikroms medžiagoms, vadinamoms uždegiminiais mediatoriais.

Lėtine hemodialize gydomiems pacientams atnaujinome hemodiafiltracijos pocedūras. Jų metu per paciento kraujotaką papildomai prateka apie 30 – 40 l specialiai paruošto tirpalo. Šios procedūros metu ženkliai pagerinamas tam tikrų medžiagų išvalymas iš organizmo ir taip pagerinama ligonių gyvenimo kokybė, mažėja su ilgu hemodializės taikymo stažu susijusių susirgimų ir komplikacijų rizika.

Savo praktikoje pradėjome naudoti naujus hemodializės filtrus: naujos kartos, kurie pasižymi didelio dydžio molekulių pašalinimu, taip pat, tam tikrų baltymų frakcijų pašalinimu bei filtrus ligoniams, kuriems įtariama alergija sintetinėms membranoms. Tai užtikrina geresnį gydymo rezultatą. Pacientams, kuriems įtariama alergija metalui ar yra nepatogi punkcijai fistulė, standartines adatas pakeičiame arterioveninės fistulės kateteriais. Mūsų Hemodializės skyriuje gydomiems ligoniams yra kontroliuojamas „sausas svoris“.

Tam tikslui yra naudojamas InBody S10 aparatas. Bioelektrinio impedanso analizė yra paprastas ir neinvazinis metodas, leidžiantis netiesiogiai įvertinti kūno sudėtį bei mitybos būklę. Taip pat pacientų patogumui, pradėjome Nefrologijos skyriaus dienos stacionare teikti tokias paslaugas kaip geležies preparatų ar eritrocitų masės transfuzija lėtine inkstų liga sergantiesiems.

Tačiau, pirmiausia, labai svarbu yra inkstų ligų profilaktika. Norint turėti sveikus inkstus, sumažinti lėtinių inkstų ligų riziką ar sulėtinti jos progresavimą, daug dėmesio reikėtų skirti bendrai organizmo būklei ir sveikatai. Todėl Respublikinės Panevėžio ligoninės nefrologai rekomenduoja:

8 patarimai, kaip išsaugoti sveikus inkstus:

1. Daugiau judėkite. Reguliarus fizinis aktyvumas pagreitina medžiagų apykaitą ir sumažina kraujospūdį bei lėtinių inkstų ligų riziką. Išeikite pasivaikščioti bent 30 min kasdien.

2. Kontroliuokite aukštą kraujo spaudimą, nes tai yra vienas iš pagrindinių inkstų ligos rizikos veiksnių. Matuokite bei užsirašykite savo arterinį kraujo spaudimą. Hipertenzija nustatoma, jeigu dvi dienas matuojant kraujo spaudimą sistolinis (viršutinis) kraujo spaudimas du kartus nustatomas ≥140 mmHg ir/ar diastolis (apatinis) kraujo spaudimas du kartus randamas ≥90 mmHg (pagal PSO).

3. Atkreipkite dėmesį į suvartojamo cukraus kiekį – kontroliuokite gliukozės kiekį kraujyje. Cukrinis diabetas – vienas iš rizikos veiksnių, todėl sergantys šia liga turėtų ne tik palaikyti atitinkamą gliukozės (cukraus) kiekį kraujyje, bet ir reguliariai atlikti inkstų funkcijos tyrimus.

4. Nepamirškite sveikos mitybos ir palaikykite normalų kūno svorį. Sumažinkite suvartojamos druskos kiekį (iki 5 – 6 gramų per dieną), nes, esant jos pertekliui, organizme kaupiasi skysčiai ir didėja kraujo spaudimas.

5. Vienas dažniausiai girdimų mitų – inkstai turi pailsėti, todėl pravartu riboti skysčių kiekį. Tačiau normaliam inkstų darbui reikalingas pakankamas jų kiekis. Vartokite daug skysčių, ne mažiau kaip 1,5-2 litrus per dieną. Suvartojamų skysčių kiekis priklauso nuo klimato sąlygų bei koreguoti skysčių kiekį gali tekti tiems, kurie serga jau nustatyta inkstų liga, kepenų liga ar širdies nepakankamumu.

6. Jei rūkote – meskite, nes rūkymas lėtina kraujotaką.

7. Saikingai vartokite medikamentus, pavyzdžiui, vaistus nuo skausmo, ypač jei gydytojas jų neskyrė. Jei jus kamuoja lėtinis skausmas ir negalite atsisakyti nuskausminamųjų, tuomet pasikonsultuokite su gydytoju, kuris padės sukontroliuoti skausmą nepažeidžiant inkstų.

8. Pasitikrinkite inkstų funkciją, jeigu turite bent vieną didelės rizikos faktorių:

– sergate cukriniu diabetu,

– turite padidėjusį arterinį kraujo spaudimą,

– turite viršsvorį;

– šeimos nariai ar artimi giminaičiai serga ar sirgo inkstų liga.

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje taikoma inkstų ligų prevencija, šiuolaikiška diagnostika, kokybiško gydymo galimybės gali ne tik sulėtinti arba sustabdyti ligos progresavimą, bet ir ženkliai sumažinti sergamumą širdies kraujagyslių ligomis, kurios šiandien yra didžiausia ankstyvos mirties priežastimi visame pasaulyje.

Laima Peleckaitė gydytoja nefrologė, Hemodializės – nefrologijos skyriaus vedėja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.