Vaistininkas įspėjo dėl ilgalaikio nuovargio: kaip jį įveikti ir kada kreiptis į gydytoją

Nuovargis, kaip stresas ar įtampa, šiuolaikiniam žmogui tapo įprastu reiškiniu. Todėl dažnas yra linkęs nekreipti į jį dėmesio ir prisidengia nepalankiai susiklosčiusiomis aplinkybėmis ar tuo, kad su nuovargio problema susiduria daugelis aplinkinių. „Camelia“ vaistininkas Faustas Bertulis sako, kad tai – klaidingas požiūris, kadangi tapęs lėtiniu, nuovargis neigiamai paveikia visą kūną, o dėl to suprastėja fizinė sveikata ir protinės funkcijos.

Vaistininkas įspėjo dėl nuovargio.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkas įspėjo dėl nuovargio.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
vaistininkas Faustas Bertulis<br>Camelia nuotr.
vaistininkas Faustas Bertulis<br>Camelia nuotr.
nuovargis<br>123rf nuotr.
nuovargis<br>123rf nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 10:07 AM

„Lėtiniu nuovargiu yra vadinama būklė, kai ilgiau nei 6 mėnesius žmogus jaučia nuolatinį jėgų trūkumą net po žemo intensyvumo veiksmų. Tada bet kokia fizinė ir protinė veikla tampa apsunkinta ir pareikalauja gerokai daugiau pastangų nei įprastai, o atsistatymo laikas po jų pailgėja. Be to, atsiranda dirglumas, suprastėja atmintis ir vargina miego sutrikimai“, – sako vaistininkas F. Bertulis.

Vienos priežasties nėra

Anot vaistininko, negalima išskirti vienos pagrindinės nuovargio priežasties, tačiau galima įvardyti veiksnius, kurie paskatina jo atsiradimą. Tai – virusinės ar bakterinės kilmės infekcinės ligos, imuninės ar hormoninės sistemų sutrikimai ir patirtos fizinės arba psichologinės traumos.

„Nuovargio atsiradimas yra susijęs su mažu fiziniu aktyvumu ir netinkama mityba, dėl kurios organizme išsibalansuoja už normalią energijos apykaitą atsakingų vitaminų – C, B9, B12 ir D3 – bei geležies pusiausvyra.

Ją užtikrinti itin svarbu, kad būtų sveikas mūsų žarnynas. Tai leis ne tik išvengti virškinamojo trakto ligų, bet ir neurologinių problemų. Moksliniais tyrimais įrodytas tiesioginis ryšys tarp žarnyno smegenų veiklos“, – pasakoja vaistininkas F. Bertulis.

Anot vaistininko, jeigu ignoruojame pasikeitusios aplinkos poveikį mūsų organizmui, išsibalansuoja jo reguliacinis mechanizmas, o tai sukelia stresą.

Kai jį patiriame nuolatos, organizme dėl išsiskyrusių medžiagų (tų pačių, kaip ir patyrus traumą) vystosi lėtinis uždegimas, sukeliantis nuovargio simptomus. Be to, jie gali būti COVID-19 liekamasis reiškinys, persirgusius varginantis apie 2–3 savaites, pusę metų ar ilgiau.

Vaistininko rekomendacijos

Pasak vaistininko F. Bertulio, konsultuodamas kiekvieną pacientą, besiskundžiantį lėtiniu nuovargiu, jis stengiasi sužinoti kuo daugiau apie jo mitybos įpročius, gyvensenos ypatumus ir vartojamus preparatus. Atsižvelgdamas į surinktą informaciją, vaistininkas siūlo individualiai tinkančias pagalbos priemones, o dažniausios jų yra:

– Geležis, B grupės ir D3 vitaminai, kurių stygius gali sukelti įvairių tipo anemijas (mažakraujystes). Vaistininko teigimu, šiuos preparatus rekomenduojama vartoti prevenciškai ir gydant ligą.

– Stipriomis antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčius maisto papildus, kurių sudėtyje yra vitaminas C, cinkas, selenas ir resveratrolis. Pasak vaistininko, šie preparatai padeda užtikrinti normalią imuninės sistemos veiklą.

Kada reikia kreiptis į gydytoją?

Anot vaistininko F. Bertulio, jei nuovargis kamuoja ilgiau nei 6 mėnesius, po nakties miego nesijaučiate pailsėję, sunku užsiimti fizine ir protine veikla – rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją, kad būtų nustatyta šių negalavimų priežastis ir paskirtas tinkamas gydymas.

Atminkite, ilgą laiką jausti nuovargį – nėra normalu net ir tada, kai aplinkiniai juo skundžiasi. Tapęs lėtiniu, nuovargis kelia žalą mūsų sveikatai, todėl su juo būtina kovoti, o priemonių tam yra, tereikia kreiptis pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.