Pilvo pūtimas per mėnesines – kaip jį palengvinti?

Per mėnesines daugelis moterų kenčia ne tik nuo spazminio ir mėšlungiško pobūdžio pilvo apačios skausmo, bet ir nuo kitų negalavimų. Vieni dažniausiai minimų sveikatos sutrikimų – virškinimo bėdos, pavyzdžiui, pilvo pūtimas, pilvo raižymas, pykinimas, viduriavimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 8:00 AM

Taigi kaip palengvinti per mėnesines paaštrėti galintį pilvo pūtimą? Ar yra kokių patarimų, kurie galėtų praversti?

Mėnesinių metu organizme vyksta daugybė pokyčių

Ginekologiniu požiūriu mėnesinės laikomos ciklo pradžia. Idealiu atveju jos įvyksta maždaug 12-17 dienų po ovuliacijos (kiaušinėlio išsilaisvinimo iš kiaušidžių). Mėnesinės prasideda tuomet, kai iš kiaušidės išsilaisvinęs kiaušinėlis neapvaisinamas. Kiekvieno ciklo metu gimda ruošiasi kiaušinėlio apvaisinimui, tačiau jei jis neapvaisinamas, organizmas pašalina tai, ko nebereikia. Todėl fiziologiškai mėnesinės galėtų būti laikomos ciklo pabaiga, o ne pradžia.

Prieš mėnesines ir mėnesinių metu reikšmingai keičiasi moters medžiagų ir hormonų apykaita, iš gimdos išsiskiria kraujas kartu su suirusiu funkciniu gimdos gleivinės sluoksniu. Tuo pačiu iš gimdos kaklelio išsiskiria daugiau gleivių, kuriose gausu leukocitų. Organizmui tenka nemažai krūvio, todėl kelias dienas prieš menstruacijas ir jų metu moteris greičiau pavargsta, būna jautresnė ir gali išgyventi tokius nemalonius pojūčius kaip spazminiai apatinės pilvo dalies skausmai, galvos ir raumenų skausmas, virškinimo sutrikimai, silpnumas, bendras negalavimas, nuotaikų svyravimai ir t.t. Sunkesniais atvejais moteris kelias dienas tampa nedarbinga, reikšmingai pakyla jos kūno temperatūra.

Patarimai, galintys palengvinti pilvo pūtimą per mėnesines

Moteris turėtų elgtis taip, kad organizmui būtų kuo lengviau „susidoroti“ su sudėtingesniu laikotarpiu, todėl rekomenduojama:

  • Vengti gazuotų ir saldžių gėrimų, kurie gali sustiprinti pilvo pūtimą;
  • Vengti alkoholio, ypatingai fermentuoto, kuris gali sukelti meteorizmą;
  • Vengti rūkymo, nes papildomas oro nurijimas gali padidinti pilvo pūtimo tikimybę;
  • Vengti maisto produktų, kurie labiau linkę pūsti pilną nei kitas maistas. Tai galėtų būti ankštinės daržovės (žirniai, pupelės, lęšiai, avinžirniai), kopūstinės daržovės (gūžiniai kopūstai, briuseliniai kopūstai, žiediniai kopūstai), svogūnai, česnakai, ridikai, miltiniai patiekalai, šviežio pieno produktai, kaulavaisiai (persikai, nektarinai, abrikosai, slyvos), vynuogės, obuoliai, kriaušės, mielių turintys produktai ir panašiai;
  • Vengti skuboto ir nedėmesingo valgymo, kai labai išauga oro nurijimo (aerofagijos) ir dėl to kylančio meteorizmo tikimybė;
  • Taip pat reikėtų bent laikinai atsisakyti kramtomosios gumos kramtymo ir gėrimų vartojimo per šiaudelį – šie įpročiai taip pat didina aerofagijos tikimybę;
  • Vengti labai saldaus maisto, kuris gali ne tik paskatinti uždegiminius procesus, bet ir sustiprinti pilvo pūtimą;
  • Vengti streso, nes pilvo pūtimo kilmė gali būti ir psichogeninė;
  • Vengti nuolatinio gulėjimo, nes tai gali paskatinti dujų užsistovėjimą virškinimo trakte. Per mėnesines rekomenduojamas lengvas fizinis krūvis, nes jis padeda palengvinti nemalonius simptomus;
  • Vengti vidurių užkietėjimo, nes tuomet dujoms sunkiau pasišalinti iš virškinimo trakto. Būtina gerti pakankamai negazuoto mineralinio vandens, valgyti daugiau skaidulinio maisto ir dažniau tarti „ne“ rafinuotiems maisto gaminiams.

Greita pagalba nuo pilvo pūtimo

Pilvo pūtimą gali palengvinti simetikonas. Espumisan yra vaistas, priklausantis vadinamųjų virškinimo traktą veikiančių medžiagų grupei. Jo veiklioji medžiaga simetikonas suardo dujų burbuliukus, susikaupusius skrandyje ir žarnose. Išlaisvintos dujos lengvai pašalinamos.

Espumisan vartojamas ligų, kurių metu virškinimo trakte kaupiasi dujos (meteorizmas), būna pilvo pūtimas, pilnumo pojūtis, simptominiam gydymui. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.