Vargina pilvo pūtimas? Štai ką jums reikėtų padaryti pirmiausiai

Pilvo pūtimas – tikrai nemalonus sveikatos sutrikimas, kuris gali ne juokais trikdyti kasdienybę ir apriboti normalų darbingumą. Mes siūlome šešis žingsnius, kurie gali padėti sumažinti pilvo pūtimo, dar vadinamo meteorizmu, intensyvumą. Taigi, nuo ko reikėtų pradėti?

Viena iš dažniausių šiuolaikinius žmones kankinančių pilvo pūtimo priežasčių – jaudulys, nerimas, įtampa.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Viena iš dažniausių šiuolaikinius žmones kankinančių pilvo pūtimo priežasčių – jaudulys, nerimas, įtampa.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2022, 3:14 PM

Pirmasis žingsnis – mitybos įpročių keitimas

Kad būtų maksimaliai sumažinama oro nurijimo tikimybė (mat tai viena dažniausių pilvo pūtimo priežasčių), valgyti reikia lėtai, neskubant ir gerai sukramtant maistą. Beje, valgyti reikėtų atsisėdus, o ne gulint ar pusiau gulomis. Dėmesingas ir lėtas valgymas padeda geriau sukramtyti maistą ir paruošti jį kelionei virškinimo traktu bei nuryti mažiau oro.

Antrasis žingsnis – dėmesys tam, ką valgote

Rekomenduojama vengti dujų susidarymą skatinančių maisto produktų. Tokiems produktams priskiriamos pupelės, žirneliai, svogūnai, salierai, šparagai, briuseliniai kopūstai, gūžiniai kopūstai, obuoliai, kriaušės, slyvos, persikai, abrikosai ir pan. Tarkime, daug trumpųjų grandžių angliavandenių yra poruose ir lęšiuose, tad šie maisto produktai dažniau nei kiti sukelia pilvo pūtimą.

Taip pat rekomenduojama vengti maisto produktų su tokiais saldikliais kaip manitolis, sorbitolis ar ksilitolis. Pilvą, be abejonės, pučia ir gazuoti gėrimai, tad geriausia jų visai atsisakyti. Jei manote, kad galite netoleruoti laktozės, glitimo ar fruktozės, tuomet kuriam laikui apribokite ir šių maistinių medžiagų turinčių produktų vartojimą.

Trečiasis žingsnis – kai kurių įpročių atsisakymas

Pilvą pūsti gali ir dėl rūkymo, kramtomosios gumos kramtymo, gėrimų vartojimo per šiaudelį – pamėginkite šių įpročių atsisakyti bent jau kuriam laikui ir stebėkite savo savijautą. Galbūt jausitės daug lengviau ir pamiršite tokį sveikatai kenkiantį žalingą įprotį kaip rūkymas? Geriau pakeiskite šiuos įpročius dažnesniu vandens vartojimu. Beje, vandenį turėtumėte gerti neskubėdami, kad maksimaliai sumažintumėte papildomo oro nurijimo tikimybę.

Ketvirtasis žingsnis – daugiau judėkite

Pilvą pūsti gali ir dėl pernelyg sėslaus gyvenimo būdo, tad jau nuo šiandienos bent pusvalandį per dieną skirkite aktyvesnei fizinei veiklai. Tai visai nesudėtinga – tiesiog pusvalandį aktyviau pasivaikščiokite, paminkite dviratį ar pradėkite lankyti baseiną. Tikime, kad ne tik sumažės pilvo pūtimas, bet ir pagerės bendroji sveikata, ir, svarbiausia, padidės Jūsų energijos lygis, pagerės nuotaika.

Penktasis žingsnis – mažiau jaudinkitės

Pasirodo, kad viena iš dažniausių šiuolaikinius žmones kankinančių pilvo pūtimo priežasčių – jaudulys, nerimas, įtampa. Net iki 96 proc. dirgliosios žarnos sindromu sergančių pacientų patiria varginantį pilvo pūtimą, o šio sindromo simptomų paūmėjimą labai dažnai sukelia didesnis stresas ar ilgalaikė nervinė įtampa. Taigi reikėtų pasistengti kuo mažau jaudintis dėl smulkmenų ir daugiau dėmesio skirti savo emocinei sveikatai, nes pilvo pūtimo kilmė gali būti ir psichogeninė.

Šeštasis žingsnis – išmėginkite kai kuriuos preparatus

Probiotikų vartojimas gali padėti palaikyti normalų mikrofloros balansą virškinamajame trakte, o tai, savo ruožtu, mažina pilvo pūtimo tikimybę. Jei pilvo pūtimas vargina gana dažnai, gali būti naudingas simetikonas. Šios inertiškos ir tik virškinimo trakto spindyje veikiančios medžiagos yra „Espumisan Easy“ medicinos priemonės sudėtyje.

Simetikonas padeda suardyti žarnyne susikaupusius dujų burbuliukus – tokiu būdu dujos lengviau pasišalina ir vėl grįžta lengva savijauta. „Espumisan Easy“ medicinos priemonė skirta simptominiam pilvo pūtimo lengvinimui. Jei pilvo pūtimas nuolatinis ir stiprėjantis, dėl galimų meteorizmo priežasčių paieškos būtina kreiptis į gydytojus. Mat tai gali būti ir gana sunkių sveikatos sutrikimų simptomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.