Ištyrė, kiek laiko per dieną galima žiūrėti televizorių: viršijus šią ribą gresia širdies ligos

Jei visi žmonės žiūrėtų televiziją mažiau nei valandą per dieną, tai vien Jungtinėje Karalystėje (JK) padėtų išvengti 250 tūkst. širdies ligų atvejų kasmet bei išgelbėtų 7 tūkst. gyvybių, rodo naujas tyrimas, paskelbtas mokslo žurnale „BMC Medicine“.

Tyrėjai nustatė, kad ilgas televizijos žiūrėjimas gali būti susijęs su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.<br>123rf nuotr.
Tyrėjai nustatė, kad ilgas televizijos žiūrėjimas gali būti susijęs su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.<br>123rf nuotr.
Tyrėjai nustatė, kad ilgas televizijos žiūrėjimas gali būti susijęs su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.<br>123rf nuotr.
Tyrėjai nustatė, kad ilgas televizijos žiūrėjimas gali būti susijęs su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 6, 2022, 5:54 AM

Tyrėjai iš Kembridžo universiteto apskaičiavo, kad maždaug vieno iš 10 koronarinės širdies ligos atvejų būtų galima išvengti, jei britai praleistų mažiau laiko priešais TV ekraną.

Koronarinė širdies liga yra viena pagrindinių mirties priežasčių JK, nuo kurios kasmet miršta maždaug 64 tūkst. žmonių, o ilgas sėdėjimas ir mažas judumas yra žinomas rizikos veiksnys.

Norėdami nustatyti, kokią įtaką širdies ir kraujagyslių sveikatai turi sėdimas gyvenimo būdas, tyrėjai pasitelkė JK biobanko, kuriame saugomi duomenys apie daugiau nei 500 tūkst. žmonių genetiką, gyvenimo būdą ir sveikatą, duomenis.

Tyrėjai nustatė, kad žmonės, kurie kasdien žiūrėjo televizorių daugiau nei keturias valandas, susidūrė su didžiausia širdies ligų rizika, nepaisant to, ar jie genetiškai labiau linkę į širdies ligas.

Tiems, kurie prie televizoriaus ekrano kasdien praleisdavo dvi ar tris valandas, rizika susirgti širdies ligomis buvo šešiais procentais mažesnė nei ilgiausiai žiūrintiems, o žmonėms, kurie žiūrėjo mažiau nei valandą, širdies ligų rizika sumažėjo 16 procentų.

Tyrimo išvadose nurodoma, kad 11 procentų koronarinės širdies ligos atvejų būtų galima išvengti, jei žmonės prie televizoriaus praleistų mažiau nei valandą per dieną.

„Mūsų tyrimas suteikia unikalių įžvalgų apie tai, kaip sumažindami televizijos žiūrėjimo laiką galime užkirsti kelią koronarinės širdies ligos išsivystymui“, – sakė Kembridžo universitete besistažuojantis tyrėjas dr. Youngwonas Kimas.

„Asmenys, kurie televizorių žiūri mažiau nei valandą per dieną, nepriklausomai nuo genetinės rizikos, turėjo mažesnę tikimybę susirgti šia liga. Visai nesudėtingas gyvenimo būdo pokytis galėtų padėti žmonėms, turintiems aiškiai išreikštą genetinį polinkį sirgti koronarine širdies liga, leistų jiems valdyti kylančią riziką“, – pabrėžė tyrėjas.

Tačiau tyrimo metu nebuvo nustatytas ryšys tarp širdies ligų ir prie kompiuterio praleidžiamo laiko.

Tyrėjai teigė, kad televizija pavojingesnė, nes dažnas ją renkasi po kaloringos vakarienės, todėl kraujyje padidėja gliukozės ir cholesterolio kiekis.

Žiūrėdami televizorių žmonės dažniau užkandžiauja nei naršydami internete. Be to prie televizoriaus dažniau užsisėdima, o asmenys, naudodami kompiuterį, labiau linkę nutraukti savo veiklą.

Pasaulio Sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja sėdimas veiklas keisti į bet kokio intensyvumo fizinį aktyvumą, kuris padeda išlikti sveikesniems.

„Nors negalima tvirtai teigti, kad sėdėjimas žiūrint televizorių padidina riziką susirgti koronarine širdies liga (...) mūsų darbo išvados atitinka PSO gaires“, – sako viena iš tyrimo autorių, dr. Katrien Wijndaele iš Kembridžo universiteto medicinių tyrimų tarybos.

Parengta pagal „The Telegraph“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.