Dėl nutukimo – žala visam organizmui: gydytojas įvardijo klaidas, kurios augina svorį

Nutukusių žmonių pasaulyje sparčiai daugėja. PSO duomenimis, daugiau nei 1 milijardas žmonių pasaulyje yra nutukę, iš jų 650 milijonų suaugusiųjų, 340 milijonų paauglių ir 39 milijonai vaikų. Nutukusių žmonių daugėja ir Lietuvoje.

Gydytojas sako, kad dažniausia nutukimo priežastis – daugiau gaunama kalorijų nei sunaudojama.<br> lrytas.lt koliažas
Gydytojas sako, kad dažniausia nutukimo priežastis – daugiau gaunama kalorijų nei sunaudojama.<br> lrytas.lt koliažas
Nutukimas<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Nutukimas<br>123rf asociatyvinė nuotr.
riebus maistas, persivalgymas.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
riebus maistas, persivalgymas.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
gydytojas gastroenterologas Andrius Kederys<br>Pranešimo spaudai nuotr.
gydytojas gastroenterologas Andrius Kederys<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-06-29 06:34

Prie to prisidėjo ir COVID-19 pandemija, kai žmonės ištisus mėnesius praleido prie kompiuterių, dirbo ir mokėsi nuotoliniu būdu neatsitraukdami nuo šaldytuvo, mažiau vaikščiojo, nesportavo ir nesilaikė mitybos rekomendacijų.

Pasitikrinkite kūno masės indeksą

Medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojas gastroenterologas Andrius Kederys primena, kad nutukimas vertinamas skaičiuojant kūno masės indeksą (KMI), kuris apskaičiuojamas svorį padalijus iš kvadratu pakelto ūgio.

„Normalaus svorio kūno masės indeksas būna tarp 18,5 ir 25. Mažesnis nei 18,5 KMI rodo nepakankamą svorį, o didesnis nei 25 – viršsvorį. Kai KMI rodiklis viršija 30, jau kalbame apie nutukimą. Esant KMI 30–34,9, nustatomas pirmo laipsnio, 35–39,9 – antro laipsnio, o didesniam nei 40 – trečio laipsnio nutukimas. Taip pat vertinama liemens apimtis bei liemens ir klubų santykis nustatant nutukimo tipą“, – sako A. Kederys.

Vaikų kūno masės indeksas skaičiuojamas tuo pačiu principu kaip ir suaugusių, tačiau dėl gauto skaičiaus reiktų pasitarti su gydytoju, nes interpretavimas šiek tiek skiriasi priklausomai, nuo vaiko amžiaus bei lyties.

Nutukimą gali lemti ir genų mutacijos bei kai kurių organų, pavyzdžiui, skydliaukės ar kasos, ligos. Kai nutukimas susijęs ir su genetinėmis ligomis, žmogaus mityba mažai lemia kūno masės pokyčius, svorį kontroliuoti labai sunku. Tačiau kitu atveju dažniausia nutukimo priežastis, pasak gydytojo, yra persivalgymas ir per mažas fizinis aktyvumas nuo pat kūdikystės.

Per daug kalorijų

Gydytojas sako, kad dažniausia nutukimo priežastis – daugiau gaunama kalorijų nei sunaudojama. Nutukimui įtakos atsirasti turi netinkamas maistas bei jo proporcijos. Žalą dėl nutukimo patiria visas organizmas.

„Didžiausią žalą patiria nutukusio žmogaus širdies ir kraujagyslių sistema, didėja miokardo infarkto ir insulto rizika. Esant didesnei kūno masei, žalojami ir greičiau dėvisi sąnariai. Be abejonės, dėl nutukimo kenčia ir virškinamasis traktas.

Nutukus dažnai diagnozuojamas kepenų ir kasos riebėjimas, prastėja šių organų veikla. Pasaulyje vis dažniau diagnozuojama nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga. Vystantis kasos suriebėjimui, prastėja virškinimo fermentų veikla. Taip pat, didėjant kūno svoriui, didėja rizika sirgti cukriniu diabetu“, – sako A. Kederys.

Kaip mažinti nutukimo žalą

Kovai su nutukimo pandemija pasitelkiami ir mokestiniai, ir medicininiai būdai. Kai kuriose šalyse specialistai jau kuris laikas ne tik diskutuoja apie itin nesveiko maisto apmokestinimą, laikydami tai paskata keisti elgesį.

Šiuolaikinė medicina taip pat gali pasiūlyti ne vieną chirurginę intervenciją, padėsiančią sumažinti gaunamų maisto medžiagų kiekį.

„Operacijos tipą gydytojas aptaria kartu su pacientu. Siekiant išvengti persivalgymo, gali būti naudojamas skrandžio žiedas, atliekama skrandžio mažinimo arba atjungimo operacija. Taip pat yra ir endoskopinių nutukimo gydymo galimybių, taikant minimalią invaziją – įvedant skrandžio balioną“, – sako A. Kederys

Svorio gali priaugti ir rūkymo atsisakę žmonės, kadangi padidėja apetitas, ir jei rūkymas pakeičiamas užkandžiavimu, gaunamų kalorijų kiekis gali padidėti itin greitai.

Tačiau tai priklauso nuo žmogaus valios: metęs rūkyti žmogus nenutuks, jeigu laikysis mitybos rekomendacijų ir išlaikys fizinį aktyvumą. Todėl svarbu mesti rūkyti kuo anksčiau, o jeigu to lengvai padaryti nepavyksta, ieškoti kitų, mažesnės žalos alternatyvų.

„Vienintelis kelias apsaugoti nuo nutukimo nuo mažens – diegti taisyklingos mitybos pagrindus vaikams nuo vaikystės. Šeimoje turėtų būti rodomas pavyzdys, kas yra reguliari sveika mityba bei kodėl fizinis aktyvumas – būtinas“, – sako A. Kederys.

PSO rekomenduoja, kad siekiant užkirsti kelią nutukimui, veikti geriausia dar prieš pradedant kūdikį, nes lemiamos įtakos turi ir būsimų tėvų mityba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.