Mokslininkų atradimas: su miegu susijęs įprotis įspėja apie aukšto kraujospūdžio ir insulto pavojų

Dažnas pokaičio miegas gali pranešti apie pavojų sveikatai. Žmonėms, kurie per pietus numinga, gresia didesnė rizika susirgti hipertenzija, jie dažniau patiria insultą, skelbia naujas didelės apimties tyrimas.

pietų miegas<br>123rf nuotr.
pietų miegas<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>V.Skaraičio nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-07-26 18:44

„Galimas šio rezultato paaiškinimas: pietų miegas nėra žalingas, bet jį pamėgę žmonės tinkamai neišsimiega nakties metu. Nekokybiškas nakties poilsis yra susijęs su blogesne sveikata, o pogulio miego nepakanka tam kompensuoti“, – pranešime cituojamas klinikinis psichologas Michaelas Gardneris. Tyrime nedalyvavęs specialistas vadovauja Bannerio universiteto Miego klinikai, kuri įsikūrusi Tuksono mieste, Arizonos valstijoje.

Pogulio miego dienos metu einantiems tyrimo dalyviams 12 proc. dažniau išsivystė padidėjęs kraujospūdis, jie 24 proc. dažniau patyrė insultą, lyginant su žmonėmis, kurie pietų miego nėjo.

Jeigu asmuo jaunesnis nei 60 metų, dažnas pogulio miegas aukšto kraujospūdžio išsivystymo riziką padidina 20 proc., lyginant su bendraamžiais, kurie pokaičio miego eina retai arba to apskritai nedaro, skelbiama pirmadienį Amerikos širdies asociacijos (AŠA) žurnale „Hypertension“ paskelbtame tyrime.

Visai neseniai AŠA miego trukmę įtraukė į veiksnių, svarbių optimaliai širdies ir smegenų sveikatai, sąrašą.

„Tyrimo rezultatai atskleidžia, kad dažnas pogulis didina hipertenzijos ir insulto dažnį, net ir įvertinus daugelį kintamųjų, kurie, kaip žinoma, yra susiję su širdies ir kraujagyslių ligų bei insulto rizika“, – sakė Čikagoje įsikūrusio Šiaurės vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos gydytoja Phylis Zee.

„Iš klinikinės žiūros taško, manau, tai primena, kaip svarbu, kad medikai reguliariai klaustų pacientų, ar jie eina pietų miego, nesijaučia dienos metu mieguisti. Tai padėtų įvertinti pacientų būklę ir pasiūlyti korekcijas, galinčias sumažintis širdies ir kraujagyslių ligų riziką“, – teigė Ph.Zee, kuri taip pat nedalyvavo atliktame tyrime.

Geras pietų miegas trunka 20 minučių

Tyrimui atlikti buvo naudoti 360 tūkst. dalyvių sveikatos duomenys, saugomi Jungtinės Karalystės biobanke.

Tyrime dalyviai reguliariai teikė savo kraujo, šlapimo ir seilių mėginius bei per ketverių metų trukmės tyrimo laikotarpį 4 kartus atsakė į klausimą apie pokaičio miego įpročius. Tačiau tyrimo metu buvo renkami duomenys tik apie miego dažnį, bet ne jo trukmę. Kitas trūkumas – remtasi apklausos metodu, kuris nėra 100 proc. patikimas.

„Nebuvo pateiktas apibrėžimas, kas yra „pogulio miegas“. Jeigu jis trunka valandą arba dvi, tai jau tikrai nėra pokaičio miegas“, – sakė AŠA miego ekspertas gydytojas Radžas Dasgupta.

„Pokaičio miegas trunka trunka tarp 15 ir 20 minučių, maždaug tarp vidurdienio ir antros valandos po pietų“ – paaiškino R.Dasgupta.

Jis pridūrė, kad būtent toks pogulis padeda atšviežinti jėgas, jeigu naktį buvo prastai miegota. Tačiau specialistas perspėja, kad pietų miego neturėtų rinktis tie, kuriuos kamuoja nemiga, nes vakare panirti į sapnų karalystę bus tik dar sudėtingiau.

Dauguma tyrime dalyvavusių žmonių, kurie reguliariai ėjo pietų miego, rūkė cigaretes, dažnai vartojo alkoholį, skundėsi nemiga bei save priskyrė prie „pelėdų“, kurios vakarais į lovą nesigula anksti.

Šie veiksniai gali turėti įtakos žmogaus miego kokybei ir trukmei, nurodė R.Dasgupta. Prastas miegas naktį sukelia „pernelyg didelį nuovargį dieną, dėl kurio dieną gali būti miegama per ilgai.“

„Manau, kad dažnas pokaičio miegas gali būti ženklas, įspėjantis apie miego sutrikimą“, – pridūrė jis.

Miego sutrikimai yra susiję su padidėjusiu streso ir svorio reguliavimo hormonų kiekiu. Tai gali nulemti nutukimo, aukšto kraujospūdžio ar 2 tipo diabetą išsivystymą.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.