Inkstų nepakankamumas: 5 blogi įpročiai, galintys sukelti negrįžtamą žalą

Kasdieniai įpročiai turi lemiamos įvairių organų funkcijai. Inkstai – ne išimtis. Sveika gyvensena padeda išvengti ligų, o netinkami įpročiai gali palengva artinti prie inkstų nepakankamumo.

inkstų akmenys<br>123rf iliustr.
inkstų akmenys<br>123rf iliustr.
inkstai, skausmas<br>123rf nuotr.
inkstai, skausmas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 10, 2022, 6:00 AM, atnaujinta Aug 10, 2022, 6:41 AM

Inkstai – pupelės formos organai, išdėstę pilvo ertmėje, abipus stuburo. Jie atsakingi už skysčių filtravimą ir toksinų pašalinimą per šlapimą. Kai dėl įvairių pažeidimų sutrinka inkstų funkcija, prireikia dažnų kelionių į sveikatos priežiūros įstaigą ir daug laiko pareikalaujančios procedūros – dializės. Galiausiai ir inkstų persodinimo.

Todėl itin svarbu įsiminti, kurie įpročiai gali padaryti negrįžtamą žalą inkstams bei pasistengti jų atsisakyti.

1. Prasta mityba

Perdirbtame maiste gausu transsočiųjų ir sočiųjų riebalų. Todėl dažnas pusgaminių vartojimas gali padidinti inkstų nepakankamumo išsivystymo riziką. Per daug sūraus maisto jūsų lėkštėje gali sutrikdyti natrio pusiausvyrą organizme. Bėgant laikui dėl šios priežasties gali susiformuoti inkstų akmenys.

2. Per mažas išgeriamo vandens kiekis

Karštomis dienomis medikai nuolat primena, kaip svarbu vartoti pakankamai skysčių. Tačiau bent 2 litrus vandens išgerti reikėtų kasdien, visai nesvarbu už lango šviečia saulė, ar yra apniukę.

Dehidratacija gali padaryti žalos inkstams. Ryškesnės geltonos spalvos šlapimas paprastai parodo, kad geriate per mažai vandens ir taip apkraunate savo inkstus.

3. Aukštas cukraus kiekis kraujyje

Hiperglikemija – padidėjusi gliukozės koncentracija kraujyje – būklė būdinga asmenims, sergantiems 1-o arba 2-o tipo diabetu. Dėl jos neretai kyla inkstų funkcijos problemų. Todėl nekontroliuojamas diabetas gali lemti svarbaus organo pažeidimus.

4. Nekreipiamas dėmesys į norą šlapintis

Jei jaučiate, kad reikia apsilankyti „pas nykštukus“, verčiau neatidėliokite. Nėra darbo, kuris nepalauktų kelias minutes. Tais atvejais, kai šlapime daugiau mineralų, tai gali prisidėti prie inkstų akmenų formavimosi. Šlapime dažnai yra mineralų, tokių kaip šlapimo rūgštis ir kalcio oksalatas.

5. Nesirūpinimas kūno svoriu

Sakoma, kad gero žmogaus turi būti daug. Bet gal ne per daug? Didelis kūno masės indeksas (KMI) yra nesubalansuotos mitybos, medžiagų apykaitos sutrikimų ar pasyvaus gyvenimo būdo pasekmė. Nutukusio žmogaus organizme gali kauptis toksinai, nes sutrinka gebėjimas jų atsikratyti. Tai gali tapti inkstų nepakankamumo priežastimi.

Parengta pagal timesnownews.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.