Sukrėtė jaunų merginų elgesys soc. tinkluose: žalojo save ir nuotraukomis dalijosi su visu pasauliu

Tikriausiai visi numanome, bent kelias priežastis, kodėl psichologinės problemos vis dar yra stigmatizuojamos. Galbūt dėl to, kad nenorime išrašo savo sveikatos istorijoje? Galbūt dėl to, nes galvojame, kad negausime darbo su „kažkas su manimi negerai“ prierašu?

Anoreksija<br>123rf nuotr.
Anoreksija<br>123rf nuotr.
Anoreksija<br>123rf nuotr.
Anoreksija<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kamilė Rauckytė

2022-08-20 21:22

Šiais laikais, atsirado dar viena netikėta priežastis – druskos ant žaizdos pabėrė socialiniai tinklai ir neregėtai išaugusi jų įtaka.

Ar mes pradėjome romantizuoti ligą?

Emily Tanner aprašė, kaip socialiniai tinklai žalingai veikia jaunas merginas. Instagramas – 1.21 milijardo vartotojų, 28 procentai apskritai interneto naudotojų, 95 milijonai įrašų per dieną. Tokia populiari platforma turi didesnę galią nei galima įsivaizduoti.

Būtent čia paplito gąsdinanti subkultūra, kuriai atrasti reikėjo tik vienos grotažymės #thinspo“. Dabar įvedus šiuos žodžius instagramo paieškos laukelyje, pavyks rasti tik nuorodą į pagalbos sau būdus. Taigi, kas tokio baisaus slėpėsi po ta grotažyme?

Galima nuspėti, kad tai susiję su „thin“ – lieknumu ir „inspo“ – „inspiration“ – įkvėpimu. Taigi, tai patarimai, kaip suvartoti kuo mažiau kalorijų, ekstremalių dietų pavyzdžiai ir itin lieknų merginų nuotraukos. Tikriausiai tai nieko nestebina, nes įvairių mitybos patarimų reklamas galima aptikti kasdienėje žiniasklaidoje.

Tačiau, kita dalis įrašų buvo nuotraukos su įpjovimais – rankose ir kojose bei aprašais, ką reiškia slėpti savęs žalojimo įpročius nuo visų, kuriuos pažįsti. Emily Tanner paieškoje rado profilių, kurie priklausė merginoms nuo 12 iki 23 metų.

Kodėl tai žalinga? Kodėl negalime to priimti, kaip tiesiog savo išgyvenimų dalinimosi? Todėl, nes gražios nuotraukos normalizuoja psichologinius sutrikimus ir skatina jaunus žmones spręsti savo problemas žalingais būdais.

Kaip kiekvienas iš mūsų socialinėje medijoje rodome nerealistiškai estetiškus savo namus, veidus ir kūnus, lygiai taip pat estetiškai galima pateikti ir valgymo sutrikimus bei ligas.

Sutrikimas – draugas?

Šiuose profiliuose buvo vartojami kodiniai žodžiai, kurie apibūdino sutrikimus. „Ana“– anoreksija, „Mia“– bulimija, „Deb“– depresija. „Ed“/ „Ednos“– valgymo sutrikimas, ne specifiškai kažkuris vienas, „Cat“– pjaustymasis, savęs žalojimas, „Sue“– savižudiškas.

Taip pat merginos profilių aprašymuose nurodė savo „HW“– heaviest weight– didžiausias svoris, „SW“– starting weight– pradinis svoris ir t.t. Šie trumpiniai, rodo, kiek daug vietos, jaunų mergaičių galvose užėmė šie žodžiai. Jos trumpino ligų pavadinimus, lyg tai būtų draugės vardas. Patarimus anoreksijai vadino „ana tip“: šalta vonia degina kalorijas, ilgesnis miegas reiškia mažiau maisto.

Kalbant apie nuotraukas, dar ir dabar įvedus į google, galima rasti daug gąsdinančių nuotraukų. Aprašymai yra įvairiausi: „Aš nevalgysiu, kol nematysiu savo šonkaulių“, „Kojos kartu, šlaunys atskirai“, „Aš tiesiog noriu būti pakankama...“, „Praleisk vakarienę, atsikelk lieknesnė“ .

Kita dalis nuotraukų „puikuojasi“ užrašais: „A cut a day, keeps the pain away“– vienas pjūvis – vienai dienai sulaiko skausmą. Nuotraukos dažnai pilkos, nes vienoda spalva „pagražina“ ryškiaspalvius pjūvius, pamėlusią ar pabalusią odą. Juoda balta efektas padaro vaizdus mažiau gąsdinančius ir romantizuoja tokį elgesį.

Ar mes nuo to pabėgome?

Visas šis didžiulis savęs žalojimo „kultas“ su pilkomis nuotraukomis ir patarimais buvo 2015 metų instagramo subkultūra, tačiau istorija neišsitrina. Jaunos mergaitės ir merginos romantizavo ligas ir tai niekur nedingo. Tai, kad dabar pakeitėme „thinspo“ į „fitspo“– fit– sveikumo, sportiškumo idėjas, nereiškia, kad išvengsime ekstremumų ir žalingo poveikio.

Dietos ir sporto industrijos maitinasi moterų nepasitikėjimu ir neapykanta sau. 2015 metais tai veikė anoreksijos ir pjaustymosi, dabar sporto salės, milijono skirtingų mitybos būdų ir kūno dismorfijos (iškreiptas savo išvaizdos supratimas) romantizavimu.

Socialinių tinklų platformoje „tik tok“ yra daugybė pavyzdžių, kai merginos dalinasi, kaip kalorijų skaičiavimas privedė jas prie valgymo sutrikimų ir dar didesnės neapykantos sau. Tai vyksta kasdien ir yra pasiekiama– vieno mygtuko paspaudimu.

Kodėl apie tai kalbėti svarbu? Todėl, kad nekęsti savo kūno, norėti jį pakeisti ir tyčiotis iš atvaizdo veidrodyje yra laikoma norma ar netgi saviraiškos būdu, o ne liga.

Visą Emily Tanner straipsnį originalo kalba galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.