Vaistininkai jau mato rudeninio šaltuko pasekmes: patarė, kaip išvengti perpūtimo

Rudeniški orai pas mus sugrįžo su pirmąja rusėjo diena. Pastarąją savaitę sunku susigaudyti oruose – dieną dar kaitina saulė, o ankstyvais rytais ir vakarais temperatūra nukrenta kone perpus. „Eurovaistinės“ farmacininkas Mindaugas Rutalė pasakoja, kad šiuo metu į vaistines užsuka ženkliai daugiau žmonių, besiskundžiančių ne tik peršalimu, bet ir ausų uždegimais ar ypatingai dažnai – sprando perpūtimu.

Vaistinė<br>R.Neverbicko nuotr.
Vaistinė<br>R.Neverbicko nuotr.
Rudenį atvėso.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rudenį atvėso.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 1:29 PM

3 pirmos dienos – sunkiausios

Pastarąją savaitę vis daugiau žmonių į vaistininkus kreipiasi dėl perpūsto sprando arba apatinės nugaros dalies, pastebi farmacininkas Mindaugas Rutalė. Anot jo, dažniausia to priežastis – staigūs temperatūrų pokyčiai tiek lauke, tiek patalpose:

„Vaistinėse žmonės pasakoja, kad kai kurie iš jų, išmiegoję prie atviro lango, ryte negali pasukti sprando. Kiti po treniruotės sporto salėje peršąla apatinę nugaros dalį, nes arba ten kondicionavimo sistemos vis dar veikia vasaros režimu, arba paprasčiausiai po treniruotės įkaitęs žmogus greitai išbėgo namo“, – dalinasi istorijomis M. Rutalė.

Pajutusius šiuos perpūtimo simptomus vaistininkas nuramina – tai lengvai galima pagydyti savarankiškai namuose. Tik jis pabrėžia, kad paprastai simptomai praeina per tris dienas, todėl jeigu jie tęsiasi ilgiau, vertėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

Kaip išvengti perpūtimo?

Vaistininkas šį pereinamąjį sezonų laikotarpį skatina prisiminti posakį: nėra blogo oro – yra tik netinkama apranga. Anot jo, būtent tai, besikeičiant orams, nulemia skausmingus perpūtimus.

„Kai mūsų kūnas yra stipriai įšilęs, o aplinkos temperatūra gerokai žemesnė negu mūsų kūno, išėjus į lauką peršalti itin lengva. Kūnas greitai atšąla, o raumenys nespėja pasiruošti tokiam šokui.

Tą pačią akimirką nepajutus skausmo, neretai jau sekančią dieną kylant iš lovos pajusite „susuktą“ sprandą arba stiprų tempimą apatinėje nugaros dalyje. Panašiai atsiranda ir ausies uždegimas – kūnas suprakaituoja, įšyla ausies sritis, o vėliau į šią patenka šaltas oras“, – pasakoja M. Rutalė.

Vaistininkas pataria prieš einant iš namų patikrinti orų prognozes, rinktis šiltesnius rūbus, vengti didelių temperatūrų svyravimų išeinant iš šildomų patalpų, o jeigu jūsų „silpnoji vieta“ – ausys, vaistininkas primena apie kepures, galvos juostas ar medžiagines ausines.

Taip pat žengus į rudenį jis pataria iš naujo susireguliuoti kondicionierius ir vėdinimą namuose, biuruose ar net automobilyje.

Ką daryti užklupus perpūtimui?

Sutraukus sprandą ar suskaudus ausiai vaistininkas nuramina, kad išsigąsti nereikėtų. Pajutus simptomus rekomenduojama vartoti priešuždegiminius vaistus nuo skausmo. Visgi jis pasakoja, kad šie vaistai gali būti tinkami ne visiems:

„Jeigu jūsų skrandis yra jautrus, turite opaligių arba skundžiatės padidėjusiu rūgštingumu, išbandykite vietinio poveikio priešuždegiminius tepalus arba gelius. Taip pat reikėtų keletą dienų, kol praeis skausmas, vengti aktyvaus sporto.

Geriau užsiimkite saikinga kūno kultūra – paprastu pasivaikščiojimu, trumpu pasivažinėjimu su dviračiu arba tiesiog ilgesniu šuns pavedžiojimu. O jeigu skundžiatės ausies uždegimu – būtinai lauke dėvėkite kepurę“, – pataria farmacininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.