Kol parlamentarai nesutaria dėl elektroninių cigarečių draudimų, specialistai ragina riboti labiau

Liepos 1-ąją įsigaliojo nauja tvarka dėl elektroninių cigarečių su skoniais pardavimo draudimo, tačiau tam tikros įmonės toliau vykdo prekybą. Išliekant piktnaudžiavimui, kai ir toliau prekiaujama elektroninėmis cigaretėmis su skoniais, Seime svarstoma griežtesnė elektroninių cigarečių prekybos tvarka, tačiau ją palaiko ne visi parlamentarai.

Elektroninė cigaretė.<br>123rf nuotr.
Elektroninė cigaretė.<br>123rf nuotr.
Vytautas Kernagis. <br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Vytautas Kernagis. <br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Morgana Danielė<br>T.Bauro nuotr.
Morgana Danielė<br>T.Bauro nuotr.
Elektroninė cigaretė.<br>D.Umbraso nuotr.
Elektroninė cigaretė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Justina Kurmauskaitė

Oct 6, 2022, 5:54 PM

Susirūpino dėl nepilnamečių

Nors draudimas prekiauti elektroninėmis cigaretėmis buvo priimtas vasaros viduryje, naujai inicijuotas įstatymo projektas, skirtas panaikinti prekybos elektroninėmis cigaretėmis spragas, sukėlė nesutarimų dėl pačio draudimo.

Seimo narys Vytautas Kernagis teigė, kad drausti elektronines cigaretes su skoniais svarbu, nes tai padėtų sumažinti nepilnamečių rūkymą.

„Įvairūs skoniai skatina jaunus žmones pradėti rūkyti. Prekybos vietose pamatytumėte, kad ne vien tik skoniai, bet ir formos, pakuotės, piešinukai – viskas yra orientuota į vaikus. Jeigu tradicines cigaretes rūko daugiau vyresni žmonės, kaitinamąjį tabaką rūko kiek vyresni ir kiek didesnes vidutines pajamas turintys žmonės, tai visos elektroninės cigaretės su skoniais yra orientuotos į moksleivius.

Todėl apskritai uždrausti reikia, bet pirma pradedame nuo skonių – kad liktų tik tabako skonis, kuris, galbūt, nebus toks patrauklus jaunam žmogui“, – tvirtino parlamentaras.

Visgi Seimo Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė įsitikinusi, kad patrauklius skonius ir kvapus turinčios elektroninės cigaretės paauglių tarpe nėra problema. Anot jos, problema yra paauglių rūkymas plačiąja prasme, todėl reikia orientuotis į tai.

„Paaugliai su cigaretėmis visada buvo problema tik dabar pasikeitė pati cigaretė. Prie mokyklos kampo rūkantys paaugliai per pertrauką, paaugliai rūkantys kieme, cigarečių slėpimas ir pan. visada buvo problema. (...)

Iš principo tai nėra problema, kad paauglys rūko su skoniu. Paauglys neturi rūkyti nei su skoniu, nei be jo – jis turi nerūkyti iš viso.

Tai yra produktas skirtas suaugusiems ir čia reikėjo susitelkti. Dabar mes turime diskusiją apie neefektyvų skonio draudimą, bet ne čia žvilgsnis turėjo būti. Lietuva jau nuėjo kelią ilgą ir patikrintą apie tai, kaip kovoti su tuo, kad paaugliai rūko“, – kalbėjo parlamentarė.

Išsiskyrė nuomonės dėl prekybos

M.Danielė teigė, kad pirmoji klaida, susijusi su elektroninių cigarečių reguliavimu, buvo padaryta jau liepos 1-ąją įsigaliojusiame pakeitime, o šiuo metu svarstomas pokytis gali atnešti ne naudą, o paskatinti šešėlinę prekybą ar nesaugų tokių produktų pirkimą iš kitų šalių.

„Buvo padaryta klaida, kai buvo nuspręsta uždrausti skonius. Čia jau prasideda kova su vėjo malūnais, nes ši nauja technologija ir yra skonio technologija. Jos pagrindinis traukos efektas ir yra tie sukurti skoniai, kurie ir yra pagrindinė paskata, kaip rodo moksliniai tyrimai, ir suaugusiems pereiti nuo tabako ir rinktis naują alternatyvą. Nėra atskiriama technologija nuo skonio.

Dabar bandoma jas atskirti ir įsivaizduoti, kad rinkoje ta technologija tarsi liks, bet skonius uždrausime ir jų nebebus. Čia yra radikalioji klaida, nes atsiranda šešėlinė prekyba, įvairiausi verslo bandymai apeiti, juodoji rinka, siuntimas iš Kinijos ir pan., kurie tik blogina situaciją“, – įsitikinusi Seimo narė.

V.Kernagis teigė, kad galimas šešėlinės prekybos atsiradimas nėra priežastis uždrausti prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su skoniais.

„Gali būt, kad šešėlinė prekyba padidės, bet mes esame teisinė valstybė. Yra institucijos, kurios turi dirbti savo darbą – užtikrinti, kad šešėlio nebūtų arba jo būtų kuo mažiau. Narkotikai, net ir stiprūs narkotikai, jie visi yra šešėlyje, bet tai nereiškia, kad mes turime dabar juos legalizuoti. Sakyti, kad draudimas tam tikrų skonių cigarečių padidins šešėlį, yra neracionalu.

Dabar statistika tokia, kad ir 10 metų vaikai rūko, nes skanu rūkyti tas cigaretes. Tai manau šiuo atveju logiška uždrausti skonius. Tebūnie atsiranda šešėlis, kuriuo rūpintis turi atitinkamos institucijos“, – portalui lrytas.lt sakė parlamentaras.

Palaiko draudimą

Visgi, draudimą prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su skoniais palaiko narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD). NTAKD direktoriaus pavaduotojos, atliekančios direktoriaus pareigas, Gražinos Belian teigimu, elektroninių cigarečių skoniai ir kvapai pritraukia naujus vartotojus, tad rūkančiųjų skaičius tik didėja, o ypač tarp nepilnamečių.

„Elektroninių cigarečių vartojimas stipriai išaugo paauglių tarpe, daugelis jų – anksčiau visiškai nerūkę. Jauni vartotojai teigia, kad skoniai yra pagrindinė priežastis, kodėl jie rūko elektronines cigaretes. Kvapiosios medžiagos užmaskuoja neigiamą nikotino poveikį, palengvindamos tolesnį jo vartojimą, vedantį į priklausomybę.

Elektroninių cigarečių su skoniu draudimas neabejotinai turės įtakos mažinant elektroninių cigarečių patrauklumą tarp vaikų ir jaunimo. Taip pat draudimas padės nepritraukti naujų vartotojų“, – dėstė NTAKD vadovė.

G.Belian aiškino, kad naujas įstatymo projektas, kuriuo siekiama dar labiau sugriežtinti virtualią prekybą elektroninėmis cigaretėmis, leistų NTAKD efektyviai užtikrinti draudimo laikymąsi.

„Įsigaliojus draudimui parduoti elektronines cigaretes ir jų pildykles su skoniais, susiduriama su situacija, kad kai kurie ūkio subjektai interneto svetaines registruoja užsienyje, o prekybą elektroninėmis cigaretėmis vykdo Lietuvoje.

Departamentas, gavęs Vilniaus apygardos administracinio teismo leidimą, turi teisę duoti privalomą nurodymą tik Lietuvos informacijos prieglobos paslaugų teikėjams. Kadangi departamento teisės uždrausti tokios informacijos skleidimą užsienio interneto svetainėje yra ribojamos įstatymu, būtina Departamentui papildomai suteikti teisę duoti privalomą nurodymą tinklo paslaugų teikėjui blokuoti tokią svetainę, kad Lietuvos vartotojai negalėtų prie jos prisijungti ir matyti jos turinio.

Tai būtų labai efektyvi priemonė kovojant su elektroninių cigarečių prekyba ir reklama internete ir padėtų pažaboti šią neteisėtą veiklą“, – portalui lrytas.lt teigė departamento vadovė.

Elektroninių cigarečių su skoniais vis dar galima pastebėti ir parduotuvių lentynose. Pasak V. Kernagio, šis klausimas taip pat sprendžiamas Seime.

„Prekybos vietose yra pakeisti elektroninių cigarečių su skoniais pavadinimai, taip įstatymą apeinant be jokių užuolankų. Mes savo ruožtu matome, kad yra apeidinėjami įstatymai, turime dokumentus, tai, be abejo, spręsime.

Iki spalio 5 d. Seimo sveikatos komitetui visos institucijos turėjo pateikti savo atsakymus į klausimą, kaip sekasi laikytis įstatymo mūsų įmonėms. Spalio gale darysime klausymus Seime, kur išsikviesime visas institucijas, paklausime, kodėl nepavyksta padaryti taip, kad įstatymo būtų laikomąsi. Galbūt iš tikrųjų trūksta kažkokių įrankių, gal yra kažkokių galių per mažai. Institucijos turėtų atsakyti, o mes stengsimės padėti“, – dėstė Seimo narys.

Žala – vienoda

Pasigirsta nuomonių, kad elektroninės cigaretės yra mažiau sveikatai žalingas prietaisas nei įprasti tabako gaminiai, o esant skoniams pereiti prie „sveikesnės“ alternatyvos yra lengviau. Pasak V.Kernagio, elektroninių cigarečių su skoniais draudimas niekaip nepaveiks norinčių „sveikiau“ rūkyti.

„Jeigu žmogus rūko tradicines tabako skonio cigaretes ir nori pereiti prie „mažiau žalingo“ produkto, tai jis gali pereiti prie tabako skonio garinamojo skonio skysčio, skonis bus tas pats, galbūt bus mažesnė žala. Netikiu tuo, kad kvepiančios citrinomis cigaretės yra būdas pereiti prie mažiau kenksmingo dalyko“, – sakė Seimo narys.

NTAKD direktoriaus pavaduotoja, atliekanti direktoriaus pareigas, G.Belian sakė, kad tvirtų įrodymų, jog elektroninės cigaretės mažiau žalingos – nėra.

„Pastaraisiais metais pasirodo nemažai informacijos, kurioje, kaip pagalba mesti rūkyti, pateikiamas gaminių asortimentas, iš kurio dauguma gaminių imituoja rūkymą ir paprastai tiekia nikotiną. Siūloma pakeisti žalingą rūkymą į taip pat sveikatai žalingų nikotino turinčių elektroninių cigarečių, bedūmių ar kaitinamųjų tabako gaminių vartojimą. Tačiau, reikia pabrėžti, kad ši koncepcija nėra pagrįsta nepriklausomais moksliniais tyrimais.

Naujausioje 2021 m. Pasaulio Sveikatos Organizacijos Tabako gaminių reguliavimo mokslinio pagrindo ataskaitoje nurodoma, kad tarp rūkančiųjų, kurie perėjo nuo tradicinių tabako gaminių vartojimo prie naujoviškų bedūmių kaitinamojo tabako gaminių vartojimo, lėtinių ligų našta nesumažėja. Duomenys nerodo jokio pagerėjimo vertinant kelis plaučių ir širdies-kraujagyslių ligų rodiklius“, – pasakojo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.