Gyvybes nusinešanti „tylioji pandemija“ – kodėl nutukimą reikia vertinti rimtai?

Vis garsiau prabylama apie nutukimo ligos rizikas. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nutukimas kasmet nusineša milijonus gyvybių ir šis skaičius nenustoja augti. Per penkis pastaruosius dešimtmečius nutukimo rodikliai Europoje išaugo 138 proc.

Nutukimas, antsvoris. <br>123rf nuotr.
Nutukimas, antsvoris. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Kurmauskaitė

Oct 12, 2022, 5:42 PM

Apie tai, kodėl svarbu apie nutukimą kalbėti ne tik Pasaulinę nutukimo dieną, portalui lrytas.lt pasakojo gydytoja dietologė Vitalija Polevoda.

Nutukimas – dažna kitų ligų priežastis

V.Polevodos teigimu, nutukimas yra lėtinė liga, tokia pat kaip ir padidėjęs kraujo spaudimas, cukrinis diabetas, onkologiniai susirgimai ir pan. Dėl to, pasak gydytojos, kalbėti apie nutukimo ligos rizikas yra nepaprastai reikšminga.

„Svarbu suprasti nutukimo priežastis ir pasekmes, kad žmogus kuo greičiau galėtų pradėti gydymą. Kaip ir esant kitoms ligoms – kuo anksčiau bus pradėtas gydymas, tuo mažesnė tikimybė, kad išsivystys ligos komplikacijos.

Kodėl nutukimas turi net atskirą pasaulinę dieną? Dėl to, kad tai yra tikra pandemija ir kuo daugiau gydytojų bei organizacijų apie tai kalbės – tuo didesnė tikimybė, kad žmogus supras visas nutukimo ligos rizikas ir greičiau imsis veiksmų“, – sakė gydytoja.

Dietologė taip pat pabrėžė, kad nutukimas dažnai būna kitų ligų atsiradimo priežastis.

„Žmogų, kuris serga nutukimu, mes negalime vadinti sveiku. Net jeigu šiuo metu be nutukimo nėra kitų ligų, anksčiau ar vėliau gali išsivystyti tokios ligos kaip hipertenzija, dislipidemija, cukrinis diabetas. Sąrašas ligų, kurios gali būti kaip nutukimo pasekmė, tikrai labai platus – nuo refliukso iki onkologinių susirgimų“, – apie rizikas šnekėjo V.Polevoda.

Patarė, kaip sekti svorį

Pasak gydytojos dietologės, kūno masės indeksas (KMI) yra paprasčiausias būdas, padedantis žmogui orientuotis, kas vyksta su jo kūnu.

„Kūno masės indeksą, kaip orientyrą, paskaičiuoti verta. Visada sakau, kad mažiausiai, ką žmogus gali ir turi padaryti dėl savęs – pamatuoti kraujo spaudimą, pulsą, ūgį ir svorį“ – teigė V.Polevoda.

KMI yra kiekvieno žmogaus individualus rodiklis, kurį galima pagal formulę: KMI = svoris (kg) / ūgis2 (m). Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad: sveikų asmenų KMI yra nuo 18,5 iki 24,9; antsvoris, kai KMI didesnis arba lygus 25; nutukimas, kai KMI didesnis arba lygus 30.

Tiesa, KMI skaičiavimas – ne kiekvienam tinkantis metodas, pabrėžė gydytoja.

„Nėštumo metu arba atletams KMI būtų neinformatyvus. Šiais laikais yra žymiai tikslesnis būdas sužinoti kas tiksliai vyksta su kūno sudėtimi – atlikti kūno sudėties analizės tyrimą specialiu aparatu. Taip galima tiksliau sužinoti, kiek žmogus turi raumenų, kiek riebalų, kiek vandens. Juk ir normalaus kūno masės indekso žmogus gali turėti didelę riebalinę masę sumažėjusio raumenyno sąskaita.

Arba „antsvoris“ gali būti ne dėl riebalų, bet dėl didesnės raumeninės masės. Taip pat tai yra gera nutukimo gydymo kontrolė – galime vertinti, ar svoris mažėja dėl nykstančių raumenų, ar dėl išeinančių iš organizmo skysčių, ar dėl mažėjančio riebalinio audinio“, – pasakojo dietologė.

Pabrėžė, kada svarbu kreiptis į gydytoją

Paklausta, ar žmogus, turintis didelį viršsvorį, gali pats išspręsti šią problemą, V.Polevoda atsakė, jog tai įmanoma tik lengvais nutukimo ligos atvejais, tačiau geriausi rezultatai pasiekiami su gydytojų pagalba.

„Manau, kad neįmanomų dalykų iš principo nėra, tačiau tai gali būti itin sudėtinga. Jeigu tai yra antsvoris arba pirmo laipsnio nutukimas – tikrai įmanoma, kad su gydytojų patarimais žmogus galėtų normalizuoti savo kūno masę.

Tačiau jeigu kalbame apie antro, trečio laipsnio arba morbidinį nutukimą – gydytojų komandos pagalba būtina. Kadangi jau yra susiformavę žmogaus įpročiai, smegenyse jau pasikeitę tam tikri ryšiai – be papildomos pagalbos koreguoti kūno masę gali būti be galo sunku arba beveik neįmanoma.

Nutukimo gydymas yra multidisciplininis gydymas, kuriame turėtų dalyvauti visa gydytojų komanda: gydytojas dietologas, endokrinologas, šeimos arba vidaus ligų gydytojai, kineziterapeutas, psichoterapeutas, tam tikrais atvejais ir bariatrinės chirurgijos gydytojas. Tik tokiu atveju bus pasiekti geriausi įmanomi rezultatai“, – aiškino dietologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?