Vitaminai ir maisto papildai, kurie saugo nuo odos sausėjimo

Oda sausa būna dėl įvairių priežasčių. Tai lemia senėjimo procesai, organizmo dehidratacija, alergijos, sezoniniai pokyčiai ir įvairių mikroelementų trūkumas.

veido odos priežiūra.<br>123rf nuotr.
veido odos priežiūra.<br>123rf nuotr.
veido odos priežiūra.<br>123rf nuotr.
veido odos priežiūra.<br>123rf nuotr.
veido odos priežiūra.<br>123rf nuotr.
veido odos priežiūra.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-11-07 15:02

Geresnį odos drėkinimą užtikrinti gali ir maisto papildai. Esant sausai odai, vertėtų papildyti žemiau išvardintų vitaminų atsargas. Tik atmintikite, kad prieš renkantis maisto papildus visada derėtų pasitarti su savo gydytoju arba vaistininku.

1. Vitaminas C

Vitaminas C veikia kaip stiprus antioksidantas, kuris apsaugo odą. Jis yra būtinas kolageno gamybai, todėl jis yra svarbi maistinė medžiaga odos sveikatai palaikyti.

Tiesą sakant, odoje yra labai daug vitamino C. Nustatyta, kad 100 gramų epidermio odos sluoksnio yra iki 64 mg vitamino C.

Tyrimai parodė, kad vitamino C papildai gali pagerinti daugelį odos sveikatos veiksnių, įskaitant odos drėkinimą.

Taip pat nustatyta, kad vitaminas C gali sustiprinti odos barjerinę funkciją ir padėti sumažinti vandens netekimą, taip išvengiant odos sausėjimo.

6 mėnesių trukmės tyrimas, kuriame dalyvavo 47 vyrai, parodė, kad vartojant papildą, kuriame yra 54 mg vitamino C, taip pat jūros baltymų ir kitų maistinių medžiagų derinio, žymiai pagerėjo odos hidratacija, palyginti su placebo grupe. Kiti tyrimai su moterimis parodė panašius rezultatus.

Tačiau daugelyje turimų tyrimų apie vitamino C poveikį sausai odai vitaminas C yra derinamas su kitomis maistinėmis medžiagomis, todėl neįmanoma pasakyti, ar ši maistinė medžiaga turėtų tokį patį poveikį, jei ji būtų naudojama atskirai.

Be to, daugelį tyrimų rėmė farmacijos įmonės, gaminusios vertinamą produktą, o tai galėjo turėti įtakos tyrimo rezultatams.

Nepaisant to, remiantis naujausiais tyrimais, vitamino C papildymas gali pagerinti bendrą odos būklę ir padėti kovoti su sausa oda.

2. Vitaminas D

Keratinocitai yra odos ląstelės, kurios sudaro didžiąją dalį išorinio odos sluoksnio, žinomo kaip epidermis. Keratinocitai pasižymi tuo, kad gali sudaryti vitaminą D iš jo pirmtako 7-dehidrocholesterolio (7-DHC) ir paversti jį tokia forma, kurią organizmas gali išnaudoti.

Vitaminas D atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant odos barjerinę funkciją ir odos ląstelių augimą, taip pat palaikant odos imuninę sistemą, kuri veikia kaip pirmoji gynybos linija nuo kenksmingų ligų sukėlėjų.

Kai kurie tyrimai parodė, kad mažas vitamino D kiekis kraujyje yra susijęs su odos ligomis, įskaitant egzemą ir psoriazę. Abi jos gali sukelti odos sausumą.

Tyrimais patvirtintas ryšys tarp vitamino D ir odos drėgmės. Pastebėta, kad moterų, kurių vitamino D lygis mažas, oda sausesnė nei tyrimo dalyvių, kurių vitamino D kiekį galima vadinti normaliu. Be to, padidėjus vitamino D kiekiui kraujyje, padidėjo ir odos drėgmės kiekis.

3. Kolagenas

Kolagenas yra gausiausias organizmo baltymas ir sudaro maždaug 75 proc. jūsų odos sausos masės.

Tyrimai parodė, kad kolageno pagrindu pagamintų papildų vartojimas gali sumažinti raukšlių gylį ir padidinti odos drėgnumą.

Tyrimas, kuriame dalyvavo 69 moterys, parodė, kad dalyvės, kurios 8 savaites vartojo 2,5–5 gramus kolageno per dieną, žymiai pagerino odos elastingumą ir padidino odos hidrataciją, palyginti su placebo grupe.

Jei svarstote išbandyti kolageno maisto papildus, pirmiausia pasitarkite su savo gydytoju.

4. Žuvų taukai

Žuvų taukai yra gerai žinomi dėl odos būklę gerinančių savybių. Jų sudėtyje yra dokozaheksaeno rūgšties (DHR) ir eikozapentaeno rūgšties (EPA) – dviejų nepakeičiamų riebalų rūgščių, kurios pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis ir gydomosiomis savybėmis ir, kaip įrodyta, daugeliu atžvilgių yra naudingos odai.

Maisto papildai su žuvų taukais gali padėti padidinti odos drėkinimą ir pagerinti odos riebalų rūgščių barjerą, kuris padeda palaikyti odos hidrataciją.

Tyrimai rodo, kad kasdienis žuvų taukų vartojimas nuo 6 savaičių iki 6 mėnesių pagerino psoriazės – lėtinės, uždegiminės odos ligos – simptomus, įskaitant pleiskanojimą arba sausumą bei odos įtrūkimus.

Taip pat įrodyta, kad žuvų taukai mažina odos uždegimą ir apsaugo nuo saulės daromos žalos, todėl tai yra visapusiškai odai tinkamas maisto papildas.

Parengta pagal „Healthline“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.