Švelnios odos gidas: maisto produktai, kurie padeda išvengti odos sausėjimo

Tinkama mityba ypač svarbi odos sveikatai palaikyti. Tam tikri maisto produktai padeda odai geriau atlikti apsauginę funkciją, taip pat leidžia išvengti odos išsausėjimo.

Sveika mityba<br>123rf nuotr.
Sveika mityba<br>123rf nuotr.
Saldžiosios bulvės<br>Pexels asociatyvi nuotr.
Saldžiosios bulvės<br>Pexels asociatyvi nuotr.
odos priežiūra<br>123rf nuotr.
odos priežiūra<br>123rf nuotr.
Saldžioji paprika<br>Pexels nuotr.
Saldžioji paprika<br>Pexels nuotr.
Avokadas<br>Pexels nuotr.
Avokadas<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 28, 2022, 12:05 PM

Oda – ne tik didžiausias žmogaus organas, bet ir apsauginis barjeras, sergėjantis organizmą nuo išorinių grėsmių: bakterijų, oksidantų ir UV spindulių. Negana to, oda padeda išvengti perteklinio vandens netekimo ir saugo nuo kenksmingų cheminių medžiagų ir alergenų. Ji taip pat padeda palaikyti pastovią kūno temperatūrą.

Maistinės medžiagos yra būtinos tam, kad oda sukurtų šį apsauginį barjerą. Subalansuota mityba padeda išlaikyti odą sveiką ir drėgną.

Sausa oda gali būti tam tikrų mikroelementų trūkumo požymis:

– Vitamino A;

– Vitamino C;

– Vitamino D;

– Vitamino E;

– Cinko;

– Seleno.

Tam, kad oda nebūtų sausa, reikia pasirūpinti, jog šių mikrolementų būtų gauta pakankamai su maistu.

1. Saldžiosios bulvės (batatai)

Tai puikus vitamino A šaltinis. Viena kepta vidutinio dydžio saldi bulvė gali aprūpinti organizmą rekomenduotina vitamino A paros doze. Per dideli vitamino kiekiai gali būti žalingi, tad padauginti nereikėtų.

Visgi, vitaminas A ne tik padeda kovoti su sausa oda, bet ir gali padėti išvengti mažakraujystės.

2. Saldžioji paprika (raudona)

Šioje daržovėje gausu vitamino C, kuris skatina odos drėkinimą. Be to, šis vitaminas apsaugo odą nuo žalingų UV spindulių. Jis taip pat padidina kolageno kiekį odoje. Tai apsaugo nuo raukšlių, pigmentacijos, odos rambėjimo.

3. Kiviai

Saldžiuose ir sultinguose vaisiuose taip pat gausu vitamino C. Beje, šio vitamino atsargos svarbios ne tik odos, bet ir viso organizmo sveikatai.Vitamino C trūkumas gali sukelti sąnarių skausmą, sulėtinti žaizdų gijimą.

Pakankamas vitamino C vartojimas gali sumažinti kataraktos išsivystymo riziką ir sušvelninti peršalimo simptomus.

4. Augaliniai pieno gėrimai

Pastaraisiais metais parduotuvių lentynose atsirado vis daugiau avižų, migdolų, sojų gėrimų. Šie praturtinti vitaminu D, kuris pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Tai gali padėti odai išlaikyti drėgmę.

5. Saulėgrąžų sėklos

Tai puikus vitamino E šaltinis. Šis antioksidantas gali apsaugoti nuo UV spindulių pažeidimų, odos sausėjimo ir pigmentacijos. Vitamino E ir vitamino C šaltinių derinimas gali padėti sumažinti uždegimą ir odos paraudimą.

6. Keptos pupelės

Pupelės – puikus cinko šaltinis. Minėtas mikroelementas ne tik skatina odos drėkinimą, bet ir stiprina imunitetą, gerina žaizdų gijimą, padeda nuo viduriavimo.

7. Avokadai

Avokadai naudingi dėl juose esančių omega-3 riebalų rūgščių. Jei su maistu gaunama nepakankamai omega-3 riebalų rūgščių, oda gali sausėti ir pleiskanoti.

8. Žalioji arbata

Žalioji arbata taip pat gali padėti nuo fotosenėjimo, kuris gali sukelti hiperpigmentaciją, odos sausumą ir kitus UV spindulių pažeidimo požymius.

Žalioji arbata gali padidinti kolageno ir elastino skaidulų kiekį odoje ir sumažinti oksidacinį stresą. Dėl to oda gali būti lygesnė ir geriau drėkinama.

9. Ciberžolė

Ryškiaspalvis prieskonis – dar vienas produktas, padedantis kovoje su sausėjančia oda. Taip yra, nes ciberžolėje esantis kurkuminas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.