Auksiniai mitybos patarimai: spindinčia oda džiaugsitės net žiemą, jei nedarysite šių klaidų

Jau prieš kelias savaitės sniegu pasipuošė Lietuvos miestų gatvės, namų stogai ir medžiai. Tačiau žiemiški ir sausi orai – pavojus odai. Tinkamai jos neprižiūrint, didelė tikimybė, kad oda išsausės, ims šerpetoti, atsiras tempimo pojūtis, sudirgimas ar niežulys, kurie gali tapti rimtesnių problemų pradžia.

Sveika mityba<br>123rf nuotr.
Sveika mityba<br>123rf nuotr.
Stiklinė vandens<br>123rf nuotr.
Stiklinė vandens<br>123rf nuotr.
žuvies patiekalas<br>123rf nuotr.
žuvies patiekalas<br>123rf nuotr.
kiaušiniai<br>V.Skaraičio nuotr.
kiaušiniai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-12-04 15:01

Šaltuoju metų laikų ypač svarbu naudoti veiksmingą drėkinamąjį odos kremą, privengti ilgų procedūrų karštoje vonioje arba duše. Tačiau įtakos odos būklei gali turėti ir mityba. Netinkami maisto pasirinkimai paskatina odos sausėjimą.

Besirūpinantiems sausa oda pateikiame penkias maisto ir gėrimų vartojimo klaidas. Pasak specialistų, dėl jų dažnam nepavyksta palaikyti geros odos būklės žiemos mėnesiais.

1. Geriate per mažai vandens

Principas – daugiau nei paprastas. Jei organizmas negauna pakankamai skysčių, oda gali atrodyti grubi ir sausa.

„Svarbu visą dieną gerti daug vandens. Tai ne tik reikalinga organizmo ląstelių optimaliai funkcijai, bet taip pat būtina odos drėkinimui“, – Eat this sakė medicinos mokslų daktarė, dermatologė Sarah Allen.

2. Valgote nepakankamai žuvies

Kiekvieną savaitę rekomenduojama suvalgyti maždaug 225 gramus žuvies. Šaltuose vandenyse gyvenančios riebios žuvys (menkė, lašiša, skumbrė, silkė) – puikus DHA ir EPA omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. „Sveiki riebalai“ naudingi širdies ir kraujagyslių, akių ir psichinei sveikatai.

Taip pat yra duomenų, rodančių, kad omega-3 riebalų rūgštys gali paveikti odos barjerą ir apsaugoti ją nuo pažeidimų.

3. Vartojate per daug alkoholio

Tikėtina, kad taurė vyno ar bokalas alaus odai nepakenks. Tačiau dažnesnis ar gausesnis alkoholio vartojimas gali paskatinti skysčių pasišalinimą iš organizmo. Tai neigiamai atsiliepia ir odos būklei.

Galbūt kartais verčiau pasilepinti nealkoholiniu kokteiliu? Oda neabejotinai Jums atsidėkos.

4. Trūksta vitamino D

Dietologai nurodo, kad kiaušinio trynys pasižymi daugeliu naudingų savybių. Jame yra daugybė pagrindinių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą D. Kai kurie tyrimų duomenys rodo, kad mažas vitamino D kiekis gali būti susijęs su sausa oda.

Tai reiškia, kad vitamino D turinčio maisto vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo odos sausėjimo. Neseniai paskelbtame Amerikos širdies asociacijos moksliniame pranešime teigiama, kad kiaušiniai gali būti širdies ir kraujagyslių sveikatai palankaus mitybos plano dalimi.

Nemėgstate kiaušinių? Vitamino D taip pat gausu įvairioje žuvyje, apelsinų sultyse, piene, augaliniuose (avižų, migdolų ir kt.) gėrimuose.

5. Nepasirūpinate kolagenu

Tiksli kolageno įtaka odos sveikatai išlieka diskusijų objektu. Tačiau ryšys tarp kolageno suvartojimo ir odos išsausėjimo gali būti ne iš piršto laužtas. Kolageno tripeptido tyrimai parodė pastebimą odos elastingumo ir hidratacijos pagerėjimą, o tai rodo, kad šis priedas gali padėti tiems, kurių oda yra sausa.

S.Allen paaiškino, kad kolageno su maistu galima gauti iš jautienos ir vištienos su odele, taip pat karštų mėsos sultinių, kurie taip tinka žiemą, kai norisi sušilti!

Parengta pagal eatthis.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.