Toksikologė – apie vandens naudą apsinuodijus ir gudrybes, kaip jo išgerti tiek, kiek reikia

Organizmo apsinuodijimas gali užklupti pačiu netinkamiausiu metu ir gerokai išmušti iš įprastos kasdienybės ar net tapti priežastimi atsidurti ligoninėje. Toksikologė paaiškina, kodėl apsinuodijus organizmui naudingas mineralinis vanduo ir kaip jį pasirinkti.

vandens stiklinė<br>123rf nuotr.
vandens stiklinė<br>123rf nuotr.
RVUL gydytoja toksikologė Gabija Mikulevičienė<br>RVUL nuotr.
RVUL gydytoja toksikologė Gabija Mikulevičienė<br>RVUL nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 10:55 AM, atnaujinta Dec 8, 2022, 12:37 PM

Ko gero, daugumai žmonių bent kartą gyvenime yra tekę apsinuodyti maistu ar gėrimais. Tai dažnai išduoda prasidėjęs pykinimas, karščiavimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai, gali dingti apetitas.

Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė sako, kad apsinuodijus reikėtų neišsigąsti vėmimo ar viduriavimo ir jo neslopinti – taip iš organizmo pašalinamos apsinuodijimą sukėlusios medžiagos, tačiau svarbu pasirūpinti, kad neprasidėtų dehidratacija ir būtų atstatomas skysčių balansas.

Apsinuodijus kurį laiką rekomenduojama valgyti mažiau, rinktis lengvą, virškinimo neapsunkinantį maistą, o prasidėjus karščiavimui ar būklei negerėjant svarbu nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Atstatyti skysčių balansą

Gydytoja pabrėžia, kad svarbu ne tik kiek, bet ir kokio vandens išgeriama. „Apsinuodijus rekomenduojama gerti mineralinį vandenį be burbuliukų, nes angliarūgštė dirgina gleivinę, kuri tokiu atveju ir taip yra sudirginta.

Taip pat vemiant, geriau gerti po 1–2 valgomus šaukštus vandens kas 2–3 minutes – taip nedirginamas vėmimo centras, todėl mažiau pykins ir per porą valandų pavyks atstatyti prarastą skysčių kiekį“, – pataria klinikinė toksikologė G. Mikulevičienė.

Mineralinį vandenį apsinuodijus rekomenduojama rinktis neatsitiktinai, jis padeda atstatyti ne tik prarastų skysčių, bet ir organizmui naudingų mineralų balansą, – pastebi natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ prekės ženklo vadovė Erika Šaltytė. „Natūralus mineralinis vanduo yra puikus organizmui naudingų medžiagų šaltinis, kuriame dažnai yra kalcio, magnio, natrio ir kitų medžiagų“, – sako ekspertė.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad praėjus apsinuodijimo simptomams, gazuoto mineralinio vandens nereikėtų baimintis. Kaip pastebi gydytoja, G. Mikulevičienė, kartais jo vartojimas gali padėti išgerti reikiamą paros vandens normą.

„Gazuotas vanduo, neturint virškinamojo trakto ligų, nėra pavojingesnis nei įprastas. Kai kuriems žmonėms dėl malonaus pojūčio burnoje, jo vartojimas gal net padeda išgerti reikiamą kiekį. Jei virškinamasis traktas sudirgęs, angliarūgštė gali dirginti gleivinę. Tačiau, jeigu reikėtų rinktis, ar negerti vandens, ar gerti tik gazuotą – antrasis variantas ženkliai geresnis“, – akcentuoja klinikinė toksikologė.

Netikėta apsinuodijimo priežastis

Daugeliui netikėta, bet apsinuodijimo priežastimi gali būti ir didelis kiekis gryno vandens, kitaip tariant – tokio, kuriame nėra jokių kitų ištirpusių medžiagų. „6 litrai distiliuoto vandens per keletą valandų gali būti mirtinu kiekiu, nes žmogaus organizme nėra gryno vandens, tik tirpalas iš druskos, kalio, magnio, fosforo ir kitų dalelių“, – paaiškina toksikologė.

Taip pat apsinuodyti galima vandeniu, kuris yra laikytas netinkamomis sąlygomis. Gydytoja pataria suabejojus vandens šviežumu apžiūrėti, pauostyti, paragauti mažą kiekį, ar jis yra tinkamas gerti. Jei vanduo skleidžia neįprastą, nemalonų kvapą, ant buteliuko ar kibiro sienelių pastebite keistos spalvos nuosėdų, verčiau nerizikuokite, toks vanduo gali būti sugedęs.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad tinkamomis sąlygomis laikomas vanduo negenda, pavojus atsiranda tada, kai į jį patenka mikroorganizmai ir sukuriama palanki, šilta terpė jiems daugintis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.