Šie požymiai byloja, kad organizmui nepavyksta pasigaminti svarbaus vitamino

Šiek tiek saulės šviesos gali būti ne tik geriausias vaistas nuo niūrios nuotaikos, bet ir skatina vitamino D gamybą organizme. Deja, šio mikroelemento stoka – dažna problema. Manoma, kad vitamino D trūksta maždaug pusei pasaulio gyventojų.

nuovargis<br>123rf nuotr.
nuovargis<br>123rf nuotr.
nuovargis<br>123rf nuotr.
nuovargis<br>123rf nuotr.
nuovargis<br>123rf nuotr.
nuovargis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 7:02 AM, atnaujinta Feb 8, 2023, 10:21 AM

Vitaminas D atsakingas už kaulų tvirtumą ir dantų sveikatą, bet šio mikroelemento trūkumas kelia iššūkį ir bendrai sveikatai. „Vitamino D stygius siejamas su daugybe ūmių ir lėtinių ligų, įskaitant vaikų dantų ėduonį, periodontitą, autoimuninius sutrikimus, infekcines bei širdies ir kraujagyslių ligas, onkologinius susirgimus, 2 tipo diabetą ir neurologinius sutrikimus“, – sako medicinos mokslų daktarė Kim Langdon.

Kas rodo vitamino D trūkumą?

Lėtinis nuovargis, plaukų slinkimas, raumenų skausmas, prasta nuotaika – požymiai, kurie praneša apie vitamino D stoką, teigia dietologė Lisa Richards.

Apie šio vitamino trūkumą išduoti taip pat gali sąnarių skausmas ar sustingimas, raumenų spazmai, susilpnėję kaulai.

Vitaminą D įsisavinti nėra paprasta

Daugeliu mineralų žmogus apsirūpina su maistu. Tačiau nedaugelis maisto produktų papildo vitamino D atsargas.

Vitamino D šaltiniai: žuvis (ypač lašiša), kiaušiniai, jaučio kepenys, pienas, grybai.

„Sunku pakankamą vitamino D kiekį gauti iš maisto, todėl svarbi šio mineralo gamyba per odos sintezę. Tačiau šaltesnio klimato zonose didelę metų dalį dėvimi visą kūną dengiantys rūbai. Vitamino D įsisavinti taip pat sunkiau vyresnio amžiaus asmenims ir turintiems nutukimą“, – paaiškino medicinos toksikologė Kelly Johnson-Arbor.

Kodėl vitamino D trūkumas toks dažnas?

Vidutinių platumų gyventojai retai gali pasilepinti saulėtomis dienomis. Šviesusis paros metas rudenį ir žiemą nėra ilgas, daugelis dirbančiųjų šį laiką praleidžia patalpose. Be to, vitamino D įsisavinimui ypač svarbi ir mityba. Deja, daugelis maitinasi netinkamai.

„Vitamino D trūkumas – ypač dažna problema vėsesnio klimato zonose, vietovėse, kur dangus dažnai yra aoniukęs. Storas debesų sluoksnis nebūtinai reiškia, kad negalite gauti saulės šviesos ir vitamino D, tačiau tuomet reikalingas ilgesnis buvimas lauke. Taip pat pastebėta, kad vitamino D dažniau trūksta žmonėms, kurie dirba nuotolinį darbą, nes jie neišeina iš namų. Dėl to beveik neįmanoma gauti pakankamai saulės šviesos. Derėtų lauke praleisti bent 30 minučių per dieną“, – patarė registruota slaugytoja Nancy Mitchell.

Kaip apsirūpinti vitaminu D?

Kasdienis maisto papildų vartojimas gali padėti užtikrinti pakankamą vitamino D kiekį. Tiesa, dera laikytis preparato vartojimo instrukcijų ir gydytojo patarimų. Vitamino D perdozavimas gali nulemti per didelį kalcio kiekį organizme – hiperkalcemiją. Tuomet pasireiškia pykinimas, vėmimas, kamuoja silpnumo jausmas ir dažnas šlapinimasis. Taip pat pasireiškia kaulų skausmas, padidėja inkstų akmenligės rizika.

Vitamino D stoka – tarp Lietuvos gyventojų dažna problema. Tačiau bet kokiu atveju dėl maisto papildo vartojimo reikėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku, prieš tai atlikti kraujo tyrimus.

Parengta pagal eatthis.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“