Vaistai ir alkoholis: įvardijo gėrimą, kuris pavojingai didina kraujospūdį

Kalėdinė vakarienė ir taurė šampano. Artimųjų susibūrimas, susitikimas su senais draugais – bokalas alaus ar kokteilis. Šventiniu laikotarpiu gausu progų alkoholio vartojimui.

karštas vynas, alkoholis.<br>123rf nuotr.
karštas vynas, alkoholis.<br>123rf nuotr.
Alus<br>123rf nuotr.
Alus<br>123rf nuotr.
Alus<br>M.Patašiaus nuotr.
Alus<br>M.Patašiaus nuotr.
Vakarėlis, taurės, alkoholis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakarėlis, taurės, alkoholis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 24, 2022, 8:17 AM, atnaujinta Jan 9, 2023, 3:07 PM

Tačiau vaistai nedera su alkoholiu. Jei vieni tik tampa mažiau veiksmingi, tai kiti gali sukelti sveikatai pavojingą apsinuodijimą.

Jei vartojate vaistus, bet nujaučiate, kad per šventes nepavyks išvengti alkoholio, reikėtų žinoti kelis dalykus.

Geriamieji vaistai keliauja tiesiai į skrandį. Iš ten jie pernešami į kepenis, kur medikamentas metabolizuojamas ir suskaidomas prieš patenkant į kraują.

Kuriant bet kokį vaistą yra atsižvelgiama į kepenims tenkantį krūvį.

Alkoholis taip pat skaidomas kepenyse, todėl vaistas gali būti prasčiau metabolizuojamas. Tai gali reikšti, kad į jūsų kraują nepateks pakankamai vaisto veikliųjų medžiagų ir jis nebus veiksmingas.

Su kitais vaistais – priešingai. Dėl alkoholio į kraują gali patekti daug didesnės jų dozės, nei numatyta. Tai gali sukelti perdozavimą.

Vaistų ir alkoholio sąveika priklauso nuo daugelio veiksnių: vartojamo vaisto, jo dozės, išgerto alkoholio kiekio, žmogaus amžiaus, genetikos, lyties, bendros sveikatos būklės.

Kokie vaistai nedera su alkoholiu?

Visai nesvarbu, ar vaistas receptinis, ar parduodamas laisvai. Ir vienas, ir kitas medikamentas gali netinkamai sąveikauti su alkoholiu.

1. Mirtinas derinys

Alkoholio ir vaistų, kurie slopina centrinę nervų sistemą, derinys gali turėti ryškių šalutinių poveikių. Tai gali sukelti mieguistumą, sulėtinti kvėpavimą ir širdies ritmą, o kraštutiniais atvejais sukelti komą ir mirtį. Ypač pavojingas poveikis labiau tikėtinas, jei žmogus vartoja daugiau nei vieną šios rūšies vaistą.

Ypač atsargiems reikėtų būti, jei vartojate vaistus nuo depresijos, nerimo, šizofrenijos, skausmo (išskyrus paracetamolį), miego sutrikimų, alergijų, peršalimo ir gripo.

Geriausia būtų visiškai negerti alkoholio kartu su šiais vaistais arba sumažinti alkoholio vartojimą iki minimumo.

2. Stipresni šalutiniai reiškiniai

Alkoholio ir medikamentų maišymas gali sustiprinti nepageidaujamą vaisto poveikį.

Vienas iš pavyzdžių yra migdomoji zolpidemo tabletė, kurios negalima vartoti kartu su alkoholiu. Retas, bet rimtas šalutinis poveikis yra keistas elgesys miegant, pavyzdžiui, vaikščiojimas ar net automobilio vairavimas miego metu.

3. Vaistai ir kraftinis alus – aukštas kraujospūdis

Kai kurios vaistų rūšys sąveikauja tik su tam tikros rūšies alkoholiu.

Pavyzdžiui, kai kurie vaistai nuo depresijos, pavyzdžiui, fenelzinas, tranilciprominas ir moklobemidas, antibiotikas linezolidas, Parkinsono ligos vaistas selegilinas ir vaistas nuo vėžio prokarbazinas.

Tai vadinamieji monoaminooksidazės inhibitoriai, kurie sąveikauja tik su kai kurių rūšių kraftiniu ir nefiltruotu, belgišku, korėjietišku, europietišku ir afrikietišku alumi bei naminiu alumi ir vynu.

Šio tipo alkoholyje yra daug tiramino – natūralios medžiagos, kurią organizmas įprastai suskaido ir ji nepridaro jokios žalos.

Tačiau monoaminooksidazės inhibitoriai neleidžia jūsų organizmui suskaidyti tiramino. Dėl šios priežasties jūsų kraujospūdis gali pakilti iki sveikatai pavojingo lygio.

4. Ilgalaikis poveikis

Kiti vaistai sąveikauja, nes turi įtakos alkoholio skaidymui jūsų organizme.

Jei vartodami tokius vaistus geriate alkoholį, galite jausti pykinimą, vėmimą, veido ir kaklo paraudimą, dusulį ar galvos svaigimą, širdis gali plakti greičiau nei įprastai arba gali sumažėti kraujospūdis.

Pavyzdys, kai alkoholis keičia vaisto ar susijusių medžiagų kiekį organizme, yra acitretinas.

Šis vaistas vartojamas odos ligoms, tokioms kaip sunki psoriazė, gydyti ir odos vėžio profilaktikai žmonėms, kuriems buvo persodintas organas.

Kai vartojate acitretiną, dar jūsų organizme, jis virsta kita medžiaga – etretinatu. Alkoholis padidina etretinato kiekį.

Tai ypač svarbu, nes etretinatas gali sukelti apsigimimų. Dėl to reprodukcinio amžiaus moterys du mėnesius po šio vaisto vartojimo turėtų vengti alkoholio.

Alkoholis ir kontraceptikai

Gajus įsitikinimas, kad vartojant kontraceptines tabletes negalima gerti alkoholio.

Paprastai saugu vartoti alkoholį kartu su kontraceptinėmis tabletėmis, nes tai neturi tiesioginės įtakos medikamento veiksmingumui.

Tačiau tabletės yra veiksmingiausios, kai vartojamos kiekvieną dieną tuo pačiu laiku. Jei vakare vartojote daug alkoholio, greičiausiai kitą dieną pamiršite išgerti įprastą tabletę.

Alkoholis taip pat gali sukelti pykinimą. Jei vemiate per tris valandas po kontraceptinės tabletės išgėrimo, tai sumažins apsaugą nuo nėštumo.

Kontraceptinės tabletės taip pat gali turėti įtakos organizmo reakcijai į alkoholį, nes jose esantys hormonai gali paveikti alkoholio pašalinimo iš organizmo procesą. Gali būti, kad apgirsite lengviau, išsiblaivymas truks ilgiau, nei įprastai.

Ieškokite patarimo

Jei šventiniu laikotarpiu planuojate gerti alkoholį, bet nerimaujate dėl jo sąveikos su vaistais, nenutraukite įprastų medikamentų vartojimo.

Vaistininkas gali pasakyti, ar jūsų naudojamas vaistas dera su alkoholiu, jei ne, patars, ar nėra alternatyvų.

Parengta pagal „The Conversation“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.