Šis augalas nepaliauja stebinti mokslininkų: kovoja prieš virusus ir mažina skrandžio rūgštingumą

Gyventojai sako, kad sveikatą stiprina ir nuo virusų saugosi natūraliomis priemonėmis. Vieni kasdien eina pasivaikščioti į mišką, o kiti geria šviežių daržovių kokteilius. Mokslininkai patikina, kad nuo ligų saugo medžiagos, kurių randama saldymedyje, o namų ore nematomus virusus išnaikinti padeda eteriniai aliejai.

Mokslininkę domina neseniai atrasta saldymedžio veiklioji medžiaga.<br>lrytas.lt koliažas
Mokslininkę domina neseniai atrasta saldymedžio veiklioji medžiaga.<br>lrytas.lt koliažas
Saldymedis<br>123rf nuotr.
Saldymedis<br>123rf nuotr.
Kiaulpienių šaknys, laboratorija.<br>Stop kadras
Kiaulpienių šaknys, laboratorija.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (3)

Loreta Mačiulienė

Jan 14, 2023, 8:52 PM

„Reikia pasiskiepyti nuo gripo ir eiti į mišką, pasportuoti ten, savo senus kaulus pakrutinti“, – apie tai, kaip saugosi nuo gripo reporteriai pasakojo senjorė.

Kita moteris pabrėžė vidaus patalpų vėdinimo svarbą. Trečia kaunietė patikino, kad ligų išvengti padeda sveika mityba.

„Visai nesergu peršalimo ligomis. Mano paslaptis – judėjimas ir daržovės. Tik jokiu būdu ne virtos, iš jų nulis naudos. Smulkintuvu sumalu šviežias daržoves, pomidorus. Kasdien išgeriu dvi stiklines“, – pasakojo moteris.

Prieš virusus – saldymedis

Daugelio piktžolėmis laikomos kiaulpienės taip pat veikia virusus, o naujausi tyrimai patvirtina jų poveikį bakterijoms, grybeliams.

„Kiaulpienė yra turtinga A, C, E, D vitaminais. Pažvelgę į periodinę cheminių elementų lentelę matysime, kad yra kalcio, magnio, fosforo ir geležies. Tai labai puiki natūrali žaliava, tik reikia tinkamų sąlygų veikliosioms medžiagoms pasiimti ir preparatų gamybai panaudoti“, – aiškino LSMU Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vedėja Jurga Bernatonienė.

Nauda sveikatai taip pat pasižymi saldymedis. Mokslininkė sako, kad neveltui jis dar vadinamas ženčenio konkurentu ir nuo seno naudojamas sergant peršalimo ligomis ir tuomet, kai norima palengvinti kosulį. Taip pat žinoma, jos saldymedis padeda sumažinti skrandžio rūgštingumą.

Mokslininkai vis atranda naujų saldymedžio panaudojimo būdų.

„Mus domina naujai atrasta ir identifikuota medžiaga. Viena jos sudedamųjų dalių yra glicerino rūgštis, kuri pasižymi stipriu antivirusiniu poveikiu“, – pasakojo J.Bernatonienė.

Pasak jos, atrasta veiklioji medžiaga veikia daugybę virusų.

„Veikia tiek prieš DNR virusus, pavyzdžiui, herpesą, vėjaraupius. Taip pat veikia ir prieš RNR virusus – gripą, hepatitą C, ŽIV, rotavirusą ir koronavirusą.

Eterinių aliejų naudojimo taisyklės

Mokslininkė patarė neužmiršti ir eterinių aliejų. Tik perspėjo juos naudoti atsargiai.

„Atlikti tyrimai nustatė, kad arbatmedžių ir eukaliptų eteriniai aliejai sėkmingai naikina virusus ore. Reikėtų 15 minučių pagarinti eterinius aliejus ir po to tiek pat laiko vėdinti patalpą“, – pabrėžė J.Bernatonienė.

Prieš perkant eterinį aliejų reikėtų įsitikinti, ar jis kokybiškas.

„Rinkoje labai dažnai galime sutikti skiestus eterinius aliejus. Jeigu aliejus yra tikras, kokybiškas, neskiestas ir jo cheminė sudėtis tinkama, toks aliejus padės“, – patikino mokslininkė.

Gripo sezonas įprastai trunka iki pavasario. Specialistai teigia, kad efektyviausiai nuo šios ligos komplikacijų saugo skiepai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.