Priemonės seksui – be raudonio veide: vaistininkė atskleidė, kokias intymias prekes lietuviai perka vis dažniau

Intymios temos ir seksualinė sveikata užima itin svarbią mūsų gyvenimo dalį, tačiau daugeliui apie tai kalbėti vis dar nejauku. Nepaisant to, kad pastaruoju metu apie intymumą viešojoje erdvėje girdime daugiau, farmacijos specialistų teigimu, ši ir panašios temos daliai klientų tebėra tabu, drąsiau konsultuojamasi tik telefonu ar el. paštu. Kokios intymios temos gyventojams kelia daugiausiai klausimų ir ką farmacininkai rekomenduoja turėti „slaptojoje vaistinėlėje“ meilei ir seksualumui?

seksas<br>123rf iliustr.
seksas<br>123rf iliustr.
Farmacijos specialistė Greta Meškaitė
Farmacijos specialistė Greta Meškaitė
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 14, 2023, 6:21 PM

Kaip pripažįsta internetinės parduotuvės „MANO vaistinė“ farmacijos specialistė Greta Meškaitė, sveikas seksualinis gyvenimas neturėtų būti tema, kuri verčia raudonuoti, anot jos, apie tai svarbu kalbėtis ne tik su bręstančiais vaikais, poroje, bet ir sveikatos specialistais.

„Kartais klientai labai nedrąsiai užsimena, kad seksualinis gyvenimas nebedžiugina ir neretai, tai yra signalas įspėjantis apie gilesnes organizmo problemas, o ne tik atvėsusius santykius. Libido sumažėjimas gali išduoti, kad organizmui trūksta būtinų medžiagų – tokių kaip vitaminas D, C, E B grupės vitaminai“, – įspėja farmacininkė.

Rūpinantis seksualiniu gyvenimu, vaistininkė rekomenduoja skirti dėmesio ir sveikam gyvenimo būdui – saikingai vartoti alkoholį ir kofeino turinčius produktus, rinktis subalansuotą mitybą, būti fiziškai aktyviems ir skirti laiko poilsiui.

Slaptoji vaistinėlė

Anot G. Meškaitės, vis dažniau klientai rūpinasi ir savimi, ir poros santykiais, internetinėje vaistinėje dažniau užsisako specializuotų maisto papildų lytinei funkcijai palaikyti ir energijai, dažniau įsigyja lubrikantų, stimuliacinių gelių ar kitų panašaus veikimo priemonių. Lubrikantai dažnai tampa puikia priemone prieš menopauzę ar jai prasidėjus, kai lytiniai santykiai gali būti skausmingi, jų naudojimas padeda to atsikratyti.

„Žmogaus seksualumas su amžiumi keičiasi, intymūs santykiai yra vienas iš įprastų ir labai svarbių suaugusio žmogaus poreikių, todėl šios temos negali būti tabu. Neužsisklęsdami ir drąsiau konsultuodamiesi klientai ne tik labiau atsipalaiduoja, pasirūpina savo sveikata, tačiau tokį pat pavyzdį rodo ir jaunajai kartai“, – įsitikinusi G. Meškaitė.

Farmacijos specialistė atskleidė, kad kasmet, artėjant šv. Valentino dienai, vaistinėje išauga susidomėjimas intymiomis prekėmis, kurias internetinėse vaistinėse įsigyti drąsiau, lengviau įsirinkti, įvertinti kainą. Vis dažniau pirkinių krepšelyje atsiduria prezervatyvai, lubrikantai, nėštumo testai ir kitos meilės prekės. Farmacijos specialistė G. Meškaitė, renkantis kontracepcijos priemones, ypač tabletes, spirales ar greitąją kontracepciją, primena, kad dėl jų vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju, kuris įsigilinęs į konkretaus žmogaus poreikius padės pasirinkti geriausiai tinkančią priemonę.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad vadinamoji „skubioji kontracepcija“ turėtų būti vartojama tik išimtinais atvejais ir ja negalima piktnaudžiauti. „Ji turėtų būti naudojama tik tada, kai įprasti metodai neužtikrino apsaugos, tačiau jokiu būdu, ne kaip pastovi kontracepcijos priemonė. Pernelyg dažnai vartojant šiuos preparatus gali būti sutrikdomas menstruacijų ciklas, kilti kitų nepageidaujamų simptomų“, – įspėja vaistininkė.

Klausimo svarba

Keičiantis kartoms, intymias temas mūsų šalies gyventojai įsileidžia vis drąsiau ir šie klausimai nebėra tie, kurie verčia raudonuoti. Vis dėlto, pasitaiko net ir tokių atvejų, kuomet vengdami šių temų gyventojai nepaiso ir rimtų sveikatos sutrikimų.

„Neabejotinai, vis dar gana didelė visuomenės dalis intymumą, seksualinę sveikatą, meilės reikalus laiko neliečiamomis ir bauginančiomis temomis. Kartais klientai taip gėdijasi, kad net negali apibūdinti jaučiamų simptomų, lytinius organus vadina „vietelėmis“, „daikčiukais“ ir panašiai, o pajautę įvairius ginekologinius, prostatos ar panašius sutrikimus juos ignoruoja, atidėlioja iki paskutiniosios ir taip patys prisiverda košės. Tačiau dabar, kai vaistinės jau veikia internete, visus klausimus galime aptarti telefonu niekam negirdint, o jei nedrąsu skambinti – galime susirašyti interneto žinutėmis ar el. paštu“, – apie subtilias intymias temas pasakoja farmacijos specialistė.

Kaip pastebi vaistininkė, kartais pataria „slaptojoje“ meilės vaistinėlėje turėti ir specializuotų augalinės kilmės preparatų, kurių sudėtyje yra vaistinių valerijonų, pasiflorų, ašvagandos ir kitų medžiagų, padedančių kovojant su nerimu ir stresu. Neretai poros susiduria su seksualiniais sunkumais vien dėl to, kad nepavyksta nuraminti per dieną patiriamo streso ar paprasčiausiai atsipalaiduoti.

Daugelis suaugusiųjų namie, sodyboje, automobilyje turi savo „slaptąją vaistinėlę“ – meilės priemonėms skirtą dėžutę, stalčiuką ar jo kertelę. Kadangi ji gali būti atveriama ypatingais, dažnai spontaniškais momentais, svarbu, kad būtų ne tik papildytos ten esančių priemonių atsargos, bet ir nepasibaigęs jų galiojimo laikas.

Farmacijos specialistė akcentuoja, kad tradicinis šių vaistinėlių turinys labai priklauso nuo asmeninių žmogaus poreikių, tačiau ten beveik visada yra kontraceptinės priemonės, lubrikantai ar geliai, specializuoti maisto papildai, skirti palaikyti tinkamai organizmo hormonų veiklai vyrams ar moterims, specialūs prausikliai, skirti palaikyti normaliai lytinių organų mikroflorai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.