Trenerė: 5 dažniausios priežastys nejudėti, kurias pamiršę pradėsite sportuoti

Atėjus pavasariui, pastebima, kad kaip tik dabar žmonės pagaliau pradeda imtis vienos dažniausių naujamečių rezoliucijų įgyvendinimo – pagaliau pradėti sportuoti. Tiesa, nepaisant to, kad pasiryžusiųjų gretos auga, visgi tokių, kurie vis dar ieško pasiteisinimų nepradėti, nestinga. Vieni susiduria su motyvacijos, laiko stoka arba sako negalintys net pagalvoti apie nuobodų svarmenų kilnojimą ar alinančias treniruotes.

Sporto klubas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sporto klubas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sporto klubas<br>D.Umbraso nuotr.
Sporto klubas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 2, 2023, 5:16 PM

Kiti teisinasi viena dažniausių šiuolaikinių žmonių problemų – nugaros skausmais. Visgi trenerė Simona Poškuvienė sako, kad paprastai tai tėra klaidingi savęs įtikinimai, kuriuos peržengus aktyvi fizinė veikla ir nauda sveikatai gali viršyti lūkesčius. Pradėti – niekada nevėlu.

Sveikatingumo klubų „Lemon Gym“ trenerė Simona Poškuvienė aptaria dažniausius pasiteisinimus, kuriuos įvardija vengiantys aktyvesnio judėjimo, ir pateikia siūlomus sprendimus.

Skauda nugarą, turiu kitų sveikatos problemų

Viena dažniausių šiandienos dirbančiųjų sėdimą darbą problemų yra įvairūs su sąnarių bei raumenų sąstingiu susiję nugaros, kaklo, kelių, riešų skausmai. Tačiau S. Poškuvienė pastebi, kad tikrai ne kiekvienu atveju diagnozuojama stuburo išvarža, kelio girnelės ar kiti rimti sveikatos sutrikimai. „Visiems likusiems tereikia pradėti daugiau judėti.

Svarbiausia – parinkti tinkamus tempimo, nugaros ir kaklo raumenų stiprinimo pratimus, – komentuoja S. Poškuvienė. – Bet pradžioje, žinoma, būtina įsivertinti, koks tai skausmas. Gali būti išvarža, o gali būti tiesiog nuovargis ar stresas, tačiau bene visais atvejais tai yra signalas, kad reikia stiprinti ne tik nugarą, bet ir pilvo bei šoninius pilvo raumenis, sėdmenis.“

Ji papildo, kad dažnai paaiškėja, jog žmonės bijo pradėti aktyviai judėti, nes skauda nugarą, bet skausmas būtent dėl to ir atsiranda, kad raumenys per silpni ir jie neatlaiko, kai reikia atlikti net paprasčiausius buities darbus.

Tiems, kurie jaučia nugaros skausmus, trenerė pataria pradėti nuo lėto intensyvumo treniruočių, tokių kaip pilates ar slow and strong.

Sportas – alinantis darbas

„Iš praktikos galiu pasakyti, kad daugelis žmonių dalijasi savo patirtimi, jog siekiant fizinį aktyvumą paversti malonia rutina svarbiausia yra atrasti tai, kas iš tiesų patinka būtent tau. Tuomet pasiteisinimai „per sunku“, „fizine veikla – ne man“ dingsta savaime. Judėjimas, nesvarbu, ar tai būtų vaikščiojimas po parką ar prekybos centrą, bėgiojimas, plaukimas, joga, svorių kilnojimas ilgainiui tampa tokiu pat įpročiu kaip dantų valymas ar ėjimas į darbą“, – sako S. Poškuvienė.

Pavyzdžiui, ekstavertams, mėgstantiems būti bendraminčių būryje, ji pataria rinktis įvairaus intensyvumo grupines treniruotes. „Bendraminčiai šalia ir užvedanti muzika tampa didele motyvacija ir postūmiu į priekį. Tuo tarpu tiems, kam labiau patinka individualus darbas ar jaukiau jaučiasi mažesnėje kompanijoje, gali pradžioje rinktis treniruotes su treneriu. Išmokus tinkamai atlikti pratimus, sportą galima tęsti savarankiškai“, – pataria trenerė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad dažnai „per sudėtinga“ skamba tuomet, kai žmonės iškelia sau neadekvačius tikslus. „Noriu per 3 mėnesius numesti 10 ar net 20 kg, ką man reikia daryti, – mano kasdienybėje nuolat pasitaikantis klausimas. Tiesa ta, kad kiekvienas mes esame skirtingas ir vien tik svorio metimas neturi būti pagrindiniu tikslu pradedant aktyviau judėti.

Todėl visada verta pasikonsultuoti su specialistu ir išsikelti realistiškus tikslus, susijusius ne tik su svoriu (mat raumenys sveria daugiau už mūsų riebalinę masę), bet ir su kūno apimtimis, bendra savijauta, jei reikia, tam tikrų skausmų mažinimu“, – rekomenduoja „Lemon Gym“ trenerė.

Fizinė veikla man neleidžia nurimti

Šiuolaikinis gyvenimo ritmas dažnam kelia daug streso. Trenerė sako pastebinti, kad dėl to žmonės net nebemoka taisyklingai kvėpuoti, o būtent nuo kvėpavimo ir prasideda visapusiška tiek kasdienio gyvenimo, tiek fizinės veiklos vertė.

„Viena didžiausių klaidų, kurias pastebiu, – daugelis mūsų net ir kasdieniame gyvenime nemoka taisyklingai kvėpuoti. Dažno mūsų kvėpavimas netolygus ir netaisyklingas, kvėpuojame krūtine, todėl viršutinė kūno dalis patiria spaudimą ir ilgainiui sudarome terpę vystytis įvairioms ligoms.

Netaisyklingas kvėpavimas aktyvios fizinės veiklos metu – dar pavojingesnis, todėl dažnai išgirstu, kad sporto metu jie patiria dar didesnį stresą ir viso kūno įtampą, atsiranda arba paūmėja galvos skausmai. Tačiau dažniausiai tai susiję su tuo, kad tiesiog netaisyklingai kvėpuojame“, – sako trenerė.

Anot jos, pilvinis arba diafragminis kvėpavimas yra efektyviausias – taip kvėpuoja ir ką tik gimę kūdikiai. „Įkvėpimo metu mūsų pilvas turi išsipūsti, o iškvėpimo – susitraukti. Šių pradmenų turime išmokti tiek kasdienybėje, tiek sportuodami, o tuomet atsiranda didžiulis palengvėjimas“, – teigia S. Poškuvienė.

Norintiems nusiraminti trenerė rekomenduoja rinktis lėto intensyvumo treniruotes – jogą, pilates, slow and strong. „Taip pat patariu nesportuoti intensyviai ar nesirinkti intensyvių treniruočių vėlai vakare, nes tada ir sunkiai užmigsite, ir tinkamai nepailsėsite“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Sportuoju, bet tai neduoda jokių rezultatų

„Labai dažnai išgirstu, kad žmonės nustoja sportuoti ir nesiryžta vėl pradėti, nes tai neva neduoda jokių rezultatų. Tačiau dažniausiai priežastys, kodėl tie rezultatai neateina, slypi visai kitur. Sportas yra neabejotinai svarbus, pavyzdžiui, siekiant sustiprinti kūną ar numesti svorio. Tačiau noriu pabrėžti, kad visur reikalingas balansas. Ne viskas priklauso tik nuo aktyvaus judėjimo, – pabrėžia trenerė.

Siekiantiems rezultatų ne ką mažiau svarbi yra sveika ir subalansuota mityba, poilsio ir miego režimas, streso šaltinių mažinimas.

„Taip pat įvertinkite, ar kvėpuojate ir atliekate fizinius pratimus taisyklingai, kokios trukmės treniruotes renkatės ir kaip jas atliekate, ar į jas įtraukiate apšilimą ir tempimo pratimus. Gali būti ir taip, kad sportuojate per daug ir kūnui neleidžiate pailsėti. Galbūt sportuojate per mažai ar suvartojate daugiau kalorijų nei išeikvojate. Jei abejojate, pasikonsultuokite su specialistais“, – rekomenduoja trenerė.

Esu per senas ar per stambus

Trenerė primena auksinę taisyklę, kad nėra netinkamo laiko, amžiaus ar kūno formų judėti. Yra tik netinkami judėjimo būdai, veiklos ar netaisyklingai atliekami pratimai.

„Reguliari fizinė veikla yra geriausias dalykas, kurį galite padaryti dėl savo sveikatos ir visiškai nesvarbu, koks yra jūsų amžius ar svoris. Judėjimas padeda atsikratyti nugaros, kaklo skausmų, pagerina smegenų veiklos darbą, sureguliuoja kūno svorį, sumažina riziką susirgti širdies ligomis, diabetu, vėžiu, sustiprina kaulus, raumenis ir prailgina bendrą gyvenimo trukmę.

Tik prisiminkime, kad grįžtant prie aktyvesnio judėjimo ar tik pradedant tai daryti, svarbu pradėti iš lėto. Visų pirma, svarbu įsivertinti savo sveikatos būklę. Jei turite didesnių sveikatos nusiskundimų ar didesnį antsvorį, reikėtų kreiptis į gydytojus ir atlikti tyrimus, kurie padės nustatyti, kokiu tempu galėsite judėti, kokių pratimų turėsite vengti“, – pataria trenerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.