Vargina sąnarių skausmas? Vaistininkė patarė, kaip jį palengvinti

Besikeičiant orams, o ypač, kai jie atvėsta, vis dažniau galima išgirsti žmonių nusiskundimų dėl sąnarių skausmų. Dažnai sulaukianti klausimų, ar orai iš tiesų veikia mūsų sąnarius, „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė teigia, kad kartais orai tam gali turėti įtakos, tačiau neretu atveju problema slypi giliau. Visgi, ji dalinasi patarimais, kaip šiuo laikotarpiu, vyraujant permainingiems orams, palengvinti jaučiamus sąnarių skausmus.

Vaistininkė teigia, kad orai gali prisidėti prie sąnarių skausmo.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė teigia, kad orai gali prisidėti prie sąnarių skausmo.<br>lrytas.lt koliažas
Sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
Sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
Elvyra Ramaškienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Elvyra Ramaškienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
Sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 10:11 AM, atnaujinta Mar 31, 2023, 2:03 PM

Ar tikrai orai veikia sąnarius?

Šią savaitę stebint ryškias orų permainas – nuo pavasariškų orų iki sugrįžusios žiemos, vaistininkė Elvyra Ramaškienė pastebi, kad vaistinėse apsilankę pacientai dažniau skundžiasi sąnarių skausmais.

„Iš tiesų nėra vieno aiškaus paaiškinimo, kodėl šiuo laikotarpiu kai kuriems žmonėms pradeda skaudėti sąnarius. Viena iš teorijų – kad krentant atmosferos slėgiui, sąnarių audiniai ir sausgyslės šiek tiek prasiplečia ir taip dirgina nervų galūnėles. Kiti mano, kad atšalus orams sąnariuose esantis slidus ir klampus skystis pradeda tirštėti ir džiūti. Kai jo lieka mažiau – judant sąnarius skauda labiau“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Visgi, vaistininkė priduria, kad sąnarių skausmais neatsiranda iš niekur. Anot jos, dažnai skausmo priežastis gali būti ne pasikeitę orai, bet patirtos traumos ar lėtinių ligų paūmėjimas. Bet kuriuo atveju, ji nuramina – yra būtų, kaip galima palengvinti varginantį skausmą.

Šildykite sąnarius

Šilumos terapija ir paprasčiausias šiltesnis apsirengimas gali padėti išvengti arba sumažinti sąnarių skausmus, pasakoja vaistininkė.

„Dauguma žino, kad sužeistą sąnarį reikia vėsinti šaltais kompresais, tačiau jeigu jį skauda ne dėl patirtos traumos, vertėtų išbandyti šilumos terapiją. Pirmiausia, vaikščiojant lauke šilčiau apsirenkite, o namuose galite išbandyti šiltų kompresų laikymą prie skaudančių sąnarių, taip pat naudinga pagulėti šiltoje vonioje.

O jeigu dar namuose iš seno turite šildomąją pūslę, pripildykite ją karštu vandeniu ir naudokite vietoje kompresų. Sąnariai turėtų išties bent šiek tiek atsipalaiduoti. Tik darykite tai ne ilgiau nei 20 minučių per dieną“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Vaistininkė priduria, kad šitaip negalima šildyti sąnarių, kurie yra paraudę, karšti ir ištinę.

Nenuvertinkite fizinės veiklos

Vaistininkė pasakoja, kad viena dažniausių klaidų, ką daro žmonės suskaudus sąnariams – nustoja juos mankštinti. Anot E. Ramaškienės, šiuo laikotarpiu itin svarbu juos reguliariai ir lengvai išjudinti.

„Jeigu pakitus orams jums suskaudo sąnarį, būtinai nenustokite jo judinti, mankštinti. Tai vėliau gali kainuoti tik dar daugiau sąnario problemų dėl sumažėjusio pajėgumo. Jis dar labiau nusilps ir problemos paūmės. Žinoma, mankštos turėtų būti ne itin intensyvios – tai gali būti tempimo pratimai, joga, lengvesnio pobūdžio mankšta ar ilgesnis lėtas pasivaikščiojimas gryname ore“, – pataria vaistininkė.

Kolagenas – ištikimas sąnarių draugas

Kolageno nauda sąnariams yra nenuginčijama, sako vaistininkė. Jis skirtas tiek besiskundžiantiems sąnarių skausmais, tiek kaip prevencinė priemonė nuo traumų.

„Su amžiumi mūsų organizme kolageno pagaminama vis mažiau. Kadangi šis baltymas labai svarbus sąnarių kremzlinio audinio atsinaujinimui, jo pritrūkus mus pradeda varginti tarsi sąnario jaučiamas tempimas, maudimas arba kartais netgi garsas, primenantis braškėjimą, kurį girdime judant. Tai ryškūs ženklai, kad vertėtų papildomai pradėti vartoti kolageną“, – pasakoja vaistininkė.

Pamirštame vitaminą C

Kolagenas visiems žinomas dėl jo naudos sąnariams, tačiau vaistininkė pastebi, kad vaistinėse retas pacientas žino apie vitamino C ypatumus užsiimant prevencija nuo sąnarių skausmų.

Vitaminas C ne tik yra atsakingas už mūsų imuninės sistemos stiprinimą, energijos apykaitos palaikymą ar mūsų ląstelių apsaugojimą nuo oksidacinės pažaidos. Vitaminas C padeda palaikyti normalų kolageno susidarymą, kuris reikalingas normaliai odos, dantų ir dantenų, kremzlių, kaulių ir kraujagyslių funkcijai palaikyti“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.