Tyrimas atskleidė, kokia veikla naudinga 50-mečių širdies sveikatai: bus vienas malonumas

Šilumos terapija saunoje itin naudinga vidutinio amžiaus žmonėms, nes sumažina kraujospūdį, atskleidė naujas tyrimas.

Sauna, moteris.<br>123rf nuotr.
Sauna, moteris.<br>123rf nuotr.
Pirtis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Pirtis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Pirtis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Pirtis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Pirtis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Pirtis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 7:34 AM

Savo atradimu Jutoje (JAV) įsikūrusio Brighamo Youngo universiteto tyrėjai pasidalijo Amerikos fiziologų susitikime, kuris balandžio 20–23 d. vyko Long Biče, Kalifornijoje.

Mokslininkai apsilankymą saunoje prilygina pasyviai šilumos terapijai. Tai populiarus būdas bendrai širdies ir kraujagyslių sveikatai pagerinti.

Medikai pabrėžia, kad aukštas kraujospūdis – dažnas rimtų sveikatos bėdų kaltininkas. Dėl jo vystosi širdies ligos, didėja insulta rizika, atsiranda regos problemos, kamuoja inkstų ligos. Aukštas kraujo spaudimas taip pat gali pažeisti arterijas, sutrikdyti kraujotaką ir deguonies patekimą į širdį.

Naujasis tyrimas rėmėsi Suomijos mokslininkų surinktais duomenimis. Šie buvo pastebėję, kad žmonės, kurie dažnai lankosi saunoje ir joje praleidžia bent 19 minučių, rečiau sirgo širdies ir kraujagyslių ligomis nei tie, kurių pirties pramogos nedomino.

JAV tyrėjams pavyko parodyti, kad fiziologinė reakcija į vieną seansą saunoje buvo vienoda ir jauniems suaugusiesiems, ir vidutinio amžiaus žmonėms.

Tyrime dalyvavo dešimt 18–30 metų amžiaus savanorių. Kitoje tiriamųjų grupėje buvo aštuoni 50–64 metų amžiaus dalyviai. Abiejose grupėse buvo ir vyrų, ir moterų.

Savanoriai saunoje iš viso kaitinosi 40 minučių. Du 20 minučių seansai vyko 176 laipsnių pagal Farenheitą temperatūroje. Celsijaus skalėje tai atitinka 80 laipsnių.

Eksperimento metu nepastebėtas joks neigiamas poveikis dalyviams.

„Tai leidžia manyti, jog taikant šilumos terapiją nereikia griebtis kraštutinumų, kad būtų pastebėtas širdies ir kraujagyslių sveikatos pagerėjimas“, – sakė tyrimo autorė ir Brighamo Youngo universiteto magistrantė Olivia Leach.

Parengta pagal „Medical Xpress“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.