Dažnas širdies ritmas ir patankėjęs kvėpavimas – apsinuodijimo rūkalais ženklai

Žiniasklaidoje vis skambant istorijoms apie neaiškiomis medžiagomis ar rūkalais apsinuodijusius paauglius, „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas pataria, kokių veiksmų imtis pastebėjus simptomus ir kaip patiems rūkantiems tėvams rodyti tinkamą pavyzdį, atsikratant šio žalingo įpročio. Visame pasaulyje, kaip skelbia Pasaulinė sveikatos organizacija, kasmet dėl tabako žalos miršta apie 8 mln. žmonių, iš jų daugiau nei milijonas – pasyvūs rūkaliai.

Rūkymas, elektroninė cigaretė<br>123rf nuotr.
Rūkymas, elektroninė cigaretė<br>123rf nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Rūkymas<br>T.Bauro nuotr.
Rūkymas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-05-23 09:23

Artėjant pasaulinei dienai be tabako, kuri minima gegužės 31 d., vaistininkas sako, kad tai puiki proga peržvelgti šį įprotį ir įvertinti, kokią žalą rūkymas daro ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatai, kokį pavyzdį jis rodo vaikams.

Nors ir ne kartą minėta, tačiau, R. Blyno teigimu, rūkymo žala sveikatai – akivaizdi. Įkvepiant dirginami kvėpavimo takai, dūmai nusėda ir patenka į kraujotaką, sustorėja plaučių gleivinė, ji tampa mažiau efektyvi ir kraujas – mažiau prisotinamas deguonimi, o tai apsunkina kvėpavimą.

Rūkaliai dažnai nesusimąsto, bet šis įprotis gali tapti ir skrandžio opų priežastimi, jiems neretai papilkėja oda. Be to, kaip pastebi vaistininkas, su dūmais įkvepiama ir sunkiojo metalo kadmio, dėl kurio atsiranda kalcio trūkumas ir dėl jo gali greičiau retėti kaulai, rūkančioms moterims gali paankstėti menopauzė. Rūkymas alina organizmą, todėl neretai susiduriama su įvairių vitaminų trūkumu.

„Be viso to, kyla poveikis širdies kraujagyslių sistemai, didėja kraujo klampumas ir trombozės rizika. Trombai gali tapti insulto arba infarkto priežastimi. Cigarečių dūmuose yra daugybė kancerogenų, todėl rūkaliai atsiduria ir didesnėje onkologinių ligų rizikos grupėje. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad visa tai kenkia ir tiems, kurie yra šalia rūkančiųjų“, – pabrėžia R. Blynas.

Apsinuodijimas rūkalais

Vaistininkas pastebi, kad vis labiau plintant įvairioms cigarečių alternatyvoms kyla ir didelė apsinuodijimo nikotinu ar kitomis medžiagomis rizika. Problemos atsiranda dėl to, kad neretai rūkomos ne tik neaiškios medžiagos, bet ir neaiškus kiekis, sunkiai apskaičiuojama toksiškų medžiagų koncentracija.

Žiniasklaidoje skambant ligoninėje pasibaigiančioms istorijoms, kuriose paaugliai apsinuodija neaiškiomis medžiagomis, labai svarbu žinoti, kaip reaguoti tokiose situacijose. Vaistininkas ragina stebėti apsvaigusio žmogaus būklę ir jai sunkėjant, nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Apsinuodijimą gali išduoti dažnas širdies ritmas, patankėjęs kvėpavimas, neįprastas elgesys, negebėjimas susikaupti ar kitaip sutrikusi minčių eiga, tokiu atveju reikėtų stengtis kuo greičiau pašalinti apsinuodijimą sukėlusias medžiagas iš organizmo, geriant daug vandens. Prireikus gydytojų pagalbos, vykstant į ligoninę svarbu kartu pasiimti ir medžiagas, kurios sukėlė apsinuodijimą, kad toksikologai galėtų jas ištirti.

Vaistininkas R. Blynas, ragina tėvams kalbėtis su vaikais, kuo gali baigtis tokie eksperimentai ir rodyti pavyzdį patiems vengiant šio įpročio ar stengiantis jo atsikratyti.

Kaip mesti?

Įprastai akyviausiai preparatų palengvinančių priklausomybės nuo nikotino atsikratymą poreikis šokteli metų pradžioje, kai visi ima įgyvendinti naujametinius pažadus, vis dėlto, anot vaistininko, tinkamiausias laikas visada yra dabar.

Vaistinėse galima rasti receptinių ir nereceptinių pakaitinės nikotino terapijos preparatų, kurie ir yra pakaitalas nikotinui. Dažniausiai tai – nikotino pleistrai, kramtomoji guma su nikotinu arba purškiamieji nikotino vaistai, formos gali skirtis įvairiose šalyse.

„Su pakaitinės nikotino terapijos preparatais gaunama nikotino, jie yra skirti abstinencijos simptomams mažinti. Metant rūkyti svarbu kontroliuoti nikotino dozę ir ją palaipsniui mažinti“, – paaiškina vaistininkas.

Tiesa, net ir užsibrėžus atsikratyti šio įpročio, gali tekti susidurti su nemaloniais abstinencijos simptomais, būtent jie dažnai tampa priežastimi, kodėl sugrįžtama prie rūkymo. Anot vaistininko, metus vartoti nikotino gaminius, neretai susiduriama su psichologiniais sunkumais, įtampa, bloga nuotaika, tampa sunku susikaupti, svaigsta galva, gali kankinti kosulys.

Vis dėlto, R. Blynas patikina, svarbiausia atrasti būdų, kurie padėtų nukreipti dėmesį nuo sugrįžtančio nikotino poreikio – įkalbinėti save atidėti rūkymą bent 10 minučių, tabako poreikį keisti vandens stikline, pasivaikščiojimu, kvėpavimo pratimais.

„Labai svarbu nusiteikimas ir tikėjimas, kad tikrai nepasiduosite, kad tai nėra didelis iššūkis. Jeigu jaučiate, kad tai nepadeda ir kankina psichologinės problemos, situacija negerėja, jaučiate depresijos simptomus, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju. Visi simptomai sunkiausi pirmas 2–4 savaites. Tai yra kritinis laikas, kai daugiausia atkrentama ir vėl pradedama rūkyti“, – sako vaistininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.