Tyrimas atskleidė, kokio vaisiaus valgymas padės išlikti stipriems senatvėje

Vaisiuose ir daržovėse aptinkamas junginys gali padėti išlikti stipriems senstant, rodo naujas tyrimas. Pasak mokslininkų, kuo daugiau žmogus suvartoja flavanolio, tuo mažesnė tikimybė, kad jam išsivystys senatvinis silpnumo sindromas. Manoma, kad gelbsti flavonolio priešuždegiminis poveikis.

Laiminga senjorė.<br>123rf nuotr.
Laiminga senjorė.<br>123rf nuotr.
Obuoliai<br>Pexels nuotr.
Obuoliai<br>Pexels nuotr.
Obuoliai<br>Pexels nuotr.
Obuoliai<br>Pexels nuotr.
Raudonas svogūnas<br>Pexels nuotr.
Raudonas svogūnas<br>Pexels nuotr.
Brokoliai<br>Pexels nuotr.
Brokoliai<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-05-26 17:41, atnaujinta 2023-05-29 09:14

Ką reikėtų daryti? Valgyti daugiau tokių maisto produktų kaip obuoliai, gervuogės, brokoliai ir raudonieji svogūnai.

Bostone (JAV) įsikūrusio Markuso senėjimo tyrimų institute atliktas tyrimas parodė, kad didinant per dieną suvartojamo flavanolio kiekį 10-čia miligramų, silpnumo sindromo išsivystymo tikimybė sumažėja 20 proc. Minėta būklė paveikia maždaug 10–15 proc. vyresnio amžiaus žmonių, didina kritimų, lūžių, negalios, patekimo į ligoninę ir mirties riziką.

Tyrime padaryta išvada, kad senatvinio silpnumo sindromo tikimybę veiksmingiausiai mažina maisto produktai, tokie kaip obuoliai ir gervuogės, kuriuose yra flavonoidų, vadinamų kvercetinu.

Komentuodami rezultatus, tyrimo autoriai pranešime spaudai rašė: „Gali būti, kad senas posakis, teigiantis, jog kasdien suvalgomas obuolys gali padėti išvengti apsilankymo pas gydytoją, nėra iš piršto laužtas.“

Tyrėjų teigimu, nesunku per dieną suvartoti 10 miligramų flavonolių. Maždaug toks šio junginio kiekis yra viename vidutinio dydžio obuolyje.

Mažėja širdies ligų ir diabeto rizika

„Flavonoliai yra vienas iš šešių junginių, patenkančių į didesnę flavonoidais vadinamų junginių grupę, – paaiškino dr. Shireena Kassam, „Plant Based Health Online“ įkūrėja. – Ši junginių šeima yra aptinkama įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Organizme jie veikia kaip antioksidantai, apsaugantys ląsteles nuo oksidacinio streso, kurį sukelia laisvieji radikalai.“

S.Kassam pažymėjo, kad maisto produktų, kuriuose gausu flavonolių, vartojimas mažina uždegimą ir ląstelių stresą, dėl kurių sumažėja įvairių lėtinių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligų, antro tipo cukrinio diabeto, vėžio ir demencijos rizika.

Kalbant apie silpnumą, dietologė Kathleena Benson teigė, kad flavonoliai neleidžia jam vystytis dėl kelių priežasčių.

„Silpnumas dažniausiai pasireiškia senstant ir reiškia bendrą fizinių funkcijų pablogėjimą. Yra keletas požymių, būdingų silpnumui, įskaitant raumenų masės mažėjimą, svorio kritimą, judėjimo sunkumų ir nuovargio atsiradimą“, – pabrėžė ji.

Nors tikslus flavonolių poveikis organizmui vis dar tiriamas, K.Benson teigė, kad įvairūs eksperimentai parodė, jog flavonoidai turi antialerginių, priešuždegiminių, antivirusinių ir antioksidacinių savybių, kurios gali apsaugoti nuo silpnumo.

Ji pažymėjo, kad flavonoliai veikia kartu su kitais fitonutrientais, kurie daro įtaką įvairiems kūno mechanizmams.

„Pavyzdžiui, kvercetinas – vienas iš labiausiai ištirtų flavonoidų – gali padėti nuo su amžiumi susijusių sutrikimų dėl savo stiprių antioksidacinių savybių ir sąveikos su kitomis maistinėmis medžiagomis. Paprastai tariant, tai reiškia, kad kvercetinas natūraliai padeda kitiems cheminiams procesams organizme atlikti savo funkciją“, – aiškino K.Benson.

Svarbiausia – uždegimo mažinimas

S.Kassam nuomone, ryšį tarp flavonolio ir silpnumo rizikos mažinimo galima apibendrinti vienu žodžiu – uždegimas.

„Labiausiai tikėtina teigiamo poveikio priežastis yra tai, kad flavonoliai gali sumažinti uždegiminius procesus ir ląstelių stresą, o tai gali apsaugoti nuo silpnumo išsivystymo“, – samprotavo specialistė.

„Daugelį sveikatos sutrikimų lemia uždegimas, o kai jis tampa lėtinis, gali atsirasti fizinių pokyčių, dėl kurių išsivysto silpnumo sindromas. Jei organizme įvyksta mažiau uždegimų, sumažėja ir raumenų masės bei kūno svorio netekimo tikimybė, geriau funkcionuoja imuninė sistema“, – tikino S.Kassam.

Galiausiai abi ekspertės sutiko, kad šio tyrimo rezultatai žymi teigiamą pokytį. Tai gali padėti žmonėms nuspręsti, kokiems vaisiams ir daržovėms jie turėtų teikti pirmenybę senstant.

S.Kassam pabrėžė, kad fizinis silpnumas gali smarkiai paveikti žmogaus sveikatą ir gerovę.

„Silpnumas yra susijęs su padidėjusia kitų sutrikimų rizika, pavyzdžiui, infekcijų. Tai taip pat padidina nukritimų tikimybę, hospitalizacijos ir ilgalaikės sveikatos priežiūros poreikį“, – pažymėjo ji.

Valgydami maistą, kuriame gausu flavonolio, galite išvengti šių pavojų.

Kokį flavonolio kiekį reikia gauti su maistu?

Nereikia valgyti daug maisto, kuriame gausu flavonolio, norint pajusti jo teikiamus privalumus.

Nors norint palaikyti gerą sveikatą reikia valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių, S.Kassam teigia, kad šis tyrimas įrodo, jog net nedideli šio junginio kiekiai gali turėti teigiamą poveikį.

„Norint išlaikyti gerą savijautą, svarbiausia valgyti įvairų sveiką augalinį maistą, o į savo dietą įtraukti įvairių spalvų vaisių ir daržovių“, – sakė ji.

Taigi, kaip galima padidinti maisto, kuriame gausu flavonolio, suvartojimą?

K.Benson rekomendavo į savo mitybos racioną įtraukti tokius maisto produktus kaip mėlynes, brokolius, raudonąjį svogūną, gražgarsčių lapus.

Svarbiausia, ji pažymėjo, žmogui nereikia daryti radikalių mitybos pokyčių.

Galite į avižinę košę įberti saują mėlynių, įpjaustyti obuolį ir įmaišyti mėgstamo riešutų sviesto arba kartais pietums pasigaminti patiekalą su brokoliais.

Nereikia viso dėmesio sutelkti į vieną junginį. Juk organizmuo būtinos ir kitos maistinės medžiagos. Mityba turi išlikti subalansuota.

„Į sveiką augalinį maistą, įskaitant vaisius, daržoves, nesmulkintus grūdus, pupeles, riešutus ir sėklas orientuota mityba yra laikoma geriausiu būdu išlaikyti gerą savijautą senstant ir taip pat sumažinti senatvinio silpnumo sindromo riziką“, – pabrėžia S.Kassam.

Parengta pagal „Healthline“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.