Vaistininkas įspėja: šios vasaros klaidos – tiesus kelias į virškinimo sutrikimus

Įsibėgėjant vasariškiems orams, dažnas daugiau laiko praleidžia gamtoje – organizuoja piknikus, kepa grilio patiekalus ar daugiau keliauja ir išbando vietinę virtuvę. Visgi vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas sako, kad mėgaujantis šiais vasaros malonumais, nereikėtų pamesti sveiko proto – klaidos gali baigtis virškinimo sutrikimais ar net apsinuodijimu.

Vaistininkas Rimvydas Blynas sako, kad mėgaujantis šiais vasaros malonumais, nereikėtų pamesti sveiko proto.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkas Rimvydas Blynas sako, kad mėgaujantis šiais vasaros malonumais, nereikėtų pamesti sveiko proto.<br>lrytas.lt koliažas
Pilvo skausmas<br>123rf nuotr.
Pilvo skausmas<br>123rf nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Grilis, liepsna.<br>123rf nuotr.
Grilis, liepsna.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 9:31 AM, atnaujinta Jul 19, 2023, 9:40 AM

Pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, rėmuo, deginimo jausmas, skausmas skrandžio plote, žarnyno skausmai ar spazmai – tokie simptomai dažniausiai girdimi vaistinėje šiltuoju sezonu.

„Atostogų, kelionių metu dažnai valgome mažiau lengvai virškinamų produktų, o daugiau tų, kurie sukelia dujų kaupimąsi, pavyzdžiui, svogūnai, kopūstai, česnakai, saldumynai, gazuoti gėrimai, ant laužo kepti patiekalai, taip pat nesaikingai vartojame padažus, aštrų maistą.

Tad, ir vasarą nereikėtų pamiršti sveikos mitybos principų – valgyti reguliariai, saikingai, pirmenybę teikti kiek įmanoma labiau įprastam maistui, vengti nesaikingo užkandžiavimo, ypač naktį ar prieš miegą“, – sako vaistininkas.

Tokiais atvejais gali praversti ir gerosios bakterijos, jos per kelias dienas padeda prisitaikyti prie pasikeitusio maisto.

Visgi, ypač per keliones, dažnas nori paragauti visko ir ne visada saikingai, o tai – gali tapti virškinimo problemų priežastimi. Pasak vaistininko, vasarą apetitas dažnai būna mažesnis ir organizmas nespėja susidoroti su išaugusiu maisto kiekiu, nepagamina pakankamai fermentų.

O jeigu maistas nešviežias?

Suvalgius jau nebetinkamo vartoti maisto, gali kilti apsinuodijimo simptomai, dažniausi jų – pykinimas, vėmimas, viduriavimas, apetito netekimas, pilvo skausmai. Tokiu atveju, anot vaistininko, pirmiausia, svarbu gerti daug kambario temperatūros vandens, tai daryti dažnai ir mažais gurkšneliais.

Prasidėjus pykinimui ar viduriavimui, rekomenduojama vartoti aktyviąją anglį ar diosmektito tirpalą. Svarbu atkreipti dėmesį, kad angliuko dozė priklauso nuo kūno masės – 10 kilogramų – viena tabletė.

Dažnai viduriuojant ar vemiant nereikėtų pamiršti ir rehidracinių tirpalų, kurie padeda atstatyti prarastų skysčių ir elektrolitų balansą. R. Blynas įspėja nelaukti sunkios būklės ir pradėti juos vartoti iškart pasireiškus pirmiesiems apsinuodijimo simptomams, ypač, jeigu tai nutiko vaikams, nes jiems šie simptomai yra sunkiau pakeliami.

Nereikėtų išsigąsti, jeigu apsinuodiję neturite apetito ir kurį laiką nevalgysite. Po apsinuodijimo rekomenduojama rinktis lengvai virškinamą ir energijos suteikiantį maistą, vartoti probiotikus žarnyno mikroflorai atstatyti, jų poveikis prasidės po kelių dienų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad viduriavimo ar vėmimo dėl žarnyno viruso nerekomenduojama stabdyti, tačiau apsinuodijus ar netoleruojant tam tikro maisto, galima vartoti tam skirtus vaistus.

Svarbiausia – saikas ir higiena

Nors ir daug kartų kartota, tačiau, anot vaistininko, norint išvengti virškinimo sutrikimų, svarbiausia, nepamiršti saiko ir tinkamos higienos. Net ir lengviausiai virškinamas maistas valgomas dideliais kiekais organizmui gali tapti iššūkiu.

Taip pat ypač karštomis dienomis, vykstant į gamtą, verta rinktis lėčiau gendančius produktus, termiškai neapdorotą mėsą vežtis šaltkrepšyje, ją nedelsiant kepti gamtoje ir suvartoti. Svarbu poilsiaujant prie ežero ar jūros, vengti ragauti ilgai saulėje laikyto, nuo įvairių vabzdžių neapdengto maisto.

Valgant šviežius vaisius ar daržoves nereikėtų pamiršti jų nuplauti po švariu tekančiu vandeniu. Prieš valgant pasirūpinti ir asmenine higiena – rankas nusiplauti švariu vandeniu ar naudoti rankų dezinfekcijos priemones.

Karštomis dienomis svarbu nepamiršti vartoti pakankamai skysčių, tam geriausiai tinka vanduo. Svarbu atkreipti dėmesį, kad geriamas vanduo būtų šviežias, atidarytą vandens butelį rekomenduojama išgerti tą pačią dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.