Magnetinė audra ir karščiai – dvigubas smūgis: gydytoja patarė, kaip neatsidurti ligoninėje

Mokslininkai praneša, kad rugpjūtį bus pastebimas magnetinių audrų paaštrėjimas. Pavyzdžiui, paskutinio vasaros mėnesio viduryje galime tikėtis vidutinių ir stiprių magnetinių audrų. Galbūt jos sutaps su Lietuvą vis dažniau užklampančiomis karščio bangomis.

Manoma, kad 50–70 proc. žmonių jaučia magnetinių audrų padarinius, sako gydytoja.<br>Lrytas.lt koliažas
Manoma, kad 50–70 proc. žmonių jaučia magnetinių audrų padarinius, sako gydytoja.<br>Lrytas.lt koliažas
Skubios pagalbos-priėmimo skyrius.<br>KUL nuotr.
Skubios pagalbos-priėmimo skyrius.<br>KUL nuotr.
Ligoninės priėmimo skyrius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ligoninės priėmimo skyrius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė <br>Asociatyvinė T.Bauro nuotr.
Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė <br>Asociatyvinė T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 4, 2023, 9:20 PM

Rugpjūčio 16 ir 17 d. numatoma gana stipri magnetinė audra, o rugpjūčio 18–20 d. – vidutinio intensyvumo. Pasižymėkite šias datas kalendoriuje: jeigu jausitės prasčiau, gali būti, kad sveikatą sutrikdė magnetinė audra.

Jas sukeliantis Saulės aktyvumas pasireiškia žybsniais – energingos ultravioletinės ir rentgeno spinduliuotės trumpais suintensyvėjimais bei vainikinės masės išmetimais – kurie yra dalelių, daugiausia elektronų ir protonų, stiprus srautas.

„Manoma, kad 50–70 proc. žmonių jaučia magnetinių audrų padarinius“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ pasakojo šeimos gydytoja Rasa Isevičienė.

Ji pridūrė, kad moksliniais tyrimais šis poveikis nėra patvirtintas – „tai daugiau yra nuomonė“, tačiau magnetinės bangos, pasak medikės, turėtų paveikti žmogaus organizmą.

Ką daryti artėjant magnetinei audrai?

Paklausta, ar gydytojai pastebi magnetinių audrų metu išaugantį pacientų srautą, pašnekovė paaiškino, kad medikai neseka saulės aktyvumo svyravimų.

„Sunku įvertinti, kodėl žmonės tam tikrais etapais jaučiasi prasčiau, bet galima daryti prielaidą, kad (magnetinės audros, red. pastaba) veikia, ypatingai širdies ir kraujagyslių sistemą arba galvos skausmus – migreną“, – paaiškino R.Isevičienė.

Gydytojos teigimu, budresni būna lėtinių ligų turintys žmonės. Paprastai pajautę sveikatos paūmėjimus jie nedelsia kreiptis į medikus. Tuo metu sveikais save laikantys gyventojai net ir pajutę galvos skausmą „pas gydytoją nelekia“.

„Kas dėl lėtinėmis ligomis sergančių žmonių, jiems rekomenduojama atkreipti dėmesį į numatomas magnetines audras ir šiek tiek atsakingiau žiūrėti į savo sveikatą, turėti vaistų.

Ypatingai, jei kalbame apie aukštą kraujospūdį, reikėtų reguliariai vartoti vaistus, gerti daugiau skysčių, trupučiuką daugiau judėti, jei įmanoma, padidinti fizinį krūvį, išeiti daugiau pasivaikščioti, likus keletui dienų iki numatomų magnetinių audrų“, – patarė R.Isevičienė.

Šeimos gydytoja taip pat paragino magnetinių audrų metu riboti riebų maistą, valgyti daugiau vaisių, daržovių, mažiau rūkyti (jei atsisakyti visai nepavyksta), vartoti mažiau kofeino, sustyguoti miego režimą. Tai padės jaustis žvaliau ir sumažins patiriamą stresą.

„Jeigu mūsų sveikatai įtakos turi išorinis veiksnys, kurio negalime pakeisti, tai bent sumažinkime tuos rizikos veiksnius, kuriuos įtakoti galime patys“, – ragino R.Isevičienė.

Ji paaiškino, kad magnetinių audros ryškiausią poveikį turi žmonių kraujotakai. Vieniems suskausta galvą, kitiems sutrinka širdies ritmas, padidėja kraujospūdis.

Gali pakenkti elektros prietaisams

Fizinių ir technologijos mokslų centro vyriausiasis mokslo darbuotojas astrofizikas dr. Kastytis Zubovas „Žinių radijo“ eteryje anksčiau yra pasakojęs, kad geomagnetinės audros gali turėti poveikį buityje naudojamiems elektronikos prietaisams ir žmonių savijautai.

„Gali būti pažeisti jautrūs elektronikos prietaisai. Stipresni žybsniai ir masės išmetimai gali pažeisti elektros linijas ir t.t.“, – sakė K.Zubovas.

„Yra buvę tokių įvykių, kurie didžiuliame plote iš rikiuotės išvesdavo elektros linijas. Žmonių sveikatai tai irgi turėdavo poveikį“, – apie stiprias geomagnetines audras pasakojo astrofizikas.

Tačiau jis teigė manantis, kad gyventojai gali sureikšminti geomagnetinių audrų poveikį savijautai.

„Tiesa, panašiai kaip ir su mėnuliu, žmonės dažnai pervertina galimą efektą. Galbūt išgirsta, kad būna geomagnetinės audros, kurios gali turėti poveikį sveikatai ir bando susieti tai su savo sveikatos sunegalavimais“, – sakė K.Zubovas.

Jis pabrėžė, kad kiekvieno sveikatos sutrikimo nereikėtų sieti su geomagnetinėmis audromis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.