Tyrimas parodė, kokiems žmonėms sunkiau numesti svorio

Daugelis apkūnių žmonių bent kartą suabejojo: ar lieknesniems jų draugams nėra lengviau numesti svorio? Pasirodo, tai gali būti tiesa. Yra duomenų, kad antsvorį turinčių žmonių smegenyse vyksta pokyčiai, dėl kurių jiems sunkiau suprasti, kad jie yra sotūs.

Pilvo riebalai<br>123rf nuotr.
Pilvo riebalai<br>123rf nuotr.
antsvoris<br>123rf nuotr.
antsvoris<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 9, 2023, 6:12 AM

Tokios išvados padarytos išanalizavus 1351 žmogaus smegenų nuotraukas. Mokslininkai pastebėjo, kad antsvorį turinčių arba nutukusių žmonių pogumburis yra didesnis.

Būtent ši smegenų sritis siejama su apetito kontrole.

Kalbant vaizdžiai, žarnynas į smegenis siunčia įvairius signalus. Pavyzdžiui, pogumburis priima žarnyno žinutę: „Esi sotus, nustok valgyti“. Magnetinio rezonanso tyrimai parodė, kad šį signalą priimančios nutukusių žmonių smegenų sritys yra didesnės, nei lieknesnių asmenų.

Tai gali trukdyti tinkamai perduoti signalus, todėl žmonėms, kurie jau turi antsvorio, iš tiesų yra sunkiau laikytis dietos.

Smegenys skatina persivalgyti

„Šis tyrimas padeda mums geriau suprasti, kokie pokyčiai vyksta antsvorio turinčių arba nutukusių žmonių smegenyse – biologija gali apsunkinti svorio metimą“, – paaiškino tyrimui vadovavusi Kembridžo universiteto tyrėja Stephanie Brown.

Pasak jos, jei bandymų su pelėmis metu pastebėti modeliai tinka ir žmonėms, tuomet tikėtina, kad daug riebaus maisto turinti mityba gali sukelti apetito kontrolės centro uždegimą.

„Laikui bėgant tai pakeistų mūsų gebėjimą nustatyti, kada jau pakankamai suvalgėme, ir tai, kaip mūsų organizmas apdoroja cukraus kiekį kraujyje. To rezultatas – priaugti kilogramai“, – teigė S.Brown.

Iš žarnyno į smegenis siunčiami įvairūs hormonų signalai, kurie padeda žmogui susiprasti, jis alkanas, ar jau sotus.

Pavyzdžiui, miego trūkumas sutrikdo organizmą, todėl jaučiamės alkanesni, nei turėtume būti.

Be to, „alkanas“ ir „sotus“ signalai gali „sugesti“ ir dėl didesnio pogumburio – remiantis tyrimais, pelės, kurių pogumburis buvo pakitęs, suvalgė daugiau maisto, kol suprato, kad yra sočios.

Jei taip atsitinka ir žmonėms, tai galėtų paaiškinti, kodėl antsvorio turintiems asmenims sunkiau laikytis dietos.

Tyrimai su pelėmis taip pat rodo, kad dėl antsvorio pogumburis pirmiausia išsipučia – taip atsitiko jau po trijų dienų, kai buvo laikomasi didelio riebalų kiekio mitybos plano.

Pritaikė specialią technologiją

Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad šiems procesams paaiškinti būtina atlikti daugiau tyrimų su žmonėmis. Tyrėjai įtaria, kad pogumburis padidėja, nes smegenyse ima kauptis glialinės ląstelės, kurios šalina atliekas. Tai gali pažeisti sveikas ląsteles ir lemti, jog pogumburis tampa mažiau pajėgus priimti iš žarnyno hormonų gaunamus signalus „alkanas“ ir „sotus“.

Taip pat gali sutrikti insulino – hormono, kontroliuojančio cukraus kiekį kraujyje, – apdorojimas, kas gali sukelti svorio padidėjimą.

Tyrimo metu analizuoti 18–40 metų amžiaus žmonių duomenys, lyginant sveiko svorio, antsvorio turinčių žmonių, kurių kūno masės indeksas (KMI) viršija 25, ir nutukusių žmonių, kurių KMI viršija 30, smegenis.

Kuo didesnis KMI, tuo vidutiniškai didesnis žmogaus pogumburis.

Paprastai pogumburį, kuris yra maždaug migdolo dydžio, magnetinio rezonanso aparatu įžiūrėti per sunku, nes jį sudarantis audinys panašus į aplinkinius smegenų audinius.

Tačiau tyrėjai panaudojo aukštųjų technologijų algoritmą, kuris leidžia pogumurį įžiūrėti aiškiau, nustatant skirtingus ląstelių tipus.

Sveikatai palankios mitybos patarimai:

– Kasdien suvalgykite bent 5 porcijas įvairių vaisių ir daržovių. Visi švieži, šaldyti, džiovinti ir konservuoti vaisiai ir daržovės yra naudingi;

– Valgykite maistą iš bulvių, duonos, ryžių, makaronų ar kitų krakmolingų angliavandenių, geriausia – pilno grūdo javų;

– Vartokite šiek tiek pieno arba augalinių jo pakaitalų (pvz., sojos gėrimų), rinkitės mažiau riebius produktus, be pridėtinio cukraus;

– valgykite pupelių, ankštinių daržovių, žuvies, kiaušinių, mėsos ir kitų baltymų (patartina žuvį valgyti 2 kartus per savaitę);

– Per dieną išgerkite 6–8 stiklines vandens;

– Suaugusieji per dieną turėtų suvartoti mažiau nei 6 g druskos.

Parengta pagal „Daily mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.