Šio prieskonio nauda stulbina: valgai daugiau, o svoris krenta

Esi tai, ką valgai, sako populiarus posakis. Įtakos sveikatai turi ne tik patiekalai, bet ir jų paruošimas, ypač – naudojami prieskoniai. Štai naujas tyrimas teigia, kad kardamonas gali padidinti apetitą, skatinti kūno riebalų nykimą ir mažinti uždegimines reakcijas.

Laiminga moteris<br>123rf nuotr.
Laiminga moteris<br>123rf nuotr.
kardamonas<br>123rf nuotr.
kardamonas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 7:48 AM, atnaujinta Aug 18, 2023, 7:53 AM

„Texas A&M AgriLife“ tyrimų centro mokslininkai skelbia nustatę, kad įtraukę į mitybą kardamoną galite lengviau išlaikyti pastovų kūno svorį ir sumažinti riebalų kiekį. Žinoma, su sąlyga, jog nepamiršite subalansuotos mitybos principų.

Minimas tyrimas neseniai buvo publikuotas mokslo žurnale „International Journal of Molecular Sciences“.

Kardamonas yra daugelyje pasaulio šalių mėgstamas prieskonis, o tyrimo rezultatai turėtų dar labiau padidinti jo populiarumą. Kardamonas pasižymi šiltu žolelių skoniu ir aromatu, kuriame susipina eukalipto, mėtos bei pipirų kvapai.

„Kardamonas yra mažai žinomas JAV, bet labai paplitęs kitose pasaulio dalyse“, – sakė tyrimui vadovavęs Luisas Cisnerosas-Zevallosas.

„Nustatėme, kad šis prieskonis gali deginti kalorijas ir palaikyti kūno svorį, kartu didindamas apetitą ir maisto suvartojimą“, – teigė tyrėjas.

„Nuostabi galimybė“

Bandymų su gyvūnais metu nustatyta, kad kardamonas didina apetitą, tačiau taip pat didina energijos sąnaudas ir mažina riebalų masę, sakė L.Cisnerosas-Zevallosas.

Apskaičiuotos kardamono dozės žmonėms – mažiausiai 77 miligramai kardamono bioaktyviųjų medžiagų suaugusiam žmogui, kuris sveria apie 60 kg. Šią dozę galima gauti kasdien suvartojant bent 8–10 kardamono ankščių.

L.Cisnerosas-Zevallosas sakė, kad kardamonas gali sumažinti žemo lygio uždegimą, galintį sukelti lėtinį uždegimą ir įvairių ligų vystymąsi.

„Mūsų komanda atrado nuostabią galimybę panaudoti kardamoną kaip priemonę sveikatai stiprinti“, – teigė L.Cisnerosas-Zevallosas.

Pasak jo, remiantis naujomis žiniomis, kardamono sėklos galėtų būti panaudotos maisto papildų gamyboje, o kiekvienas žmogus turėtų atsižvelgti į šio prieskonio naudą gamindamas maistą.

Tyrimo autorius pasakojo, kad naujausi duomenys apie kardamoną – džiugi žinia ne tik savo sveikata besirūpinantiems žmonėms, bet ir Gvatemalos ūkininkams. Šios šalies atogražų miškų pavėsyje tvariu būdu kardamoną augina daugiau nei 350 000 šeimų.

„Kardamonas Gvatemalai ekonomiškai labai svarbus, – sakė L.Cisnerosas-Zevallosas. – Išplėtus jo naudojimą JAV ir visame pasaulyje, žemdirbiai turėtų stabilias pajamas, o tai padėtų įveikti pastaraisiais metais stebimą imigracijos krizę.“

Parengta pagal „Medical Xpress“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.