101-erių medikas tebegydo pacientus: patarė, kaip išlaikyti žvitrų protą senatvėje

Gydytojui neurologui Howardui Tuckeriui 101-eri metai, bet į pensiją jis nesiruošia. Guvaus proto medikui priklauso pasaulio rekordas – jis yra vyriausias medicinine praktika užsiimantis gydytojas. Nepaisant garbingo amžiaus, Howardas dėsto medicinos studentams Ohajo universitete (JAV). Nenuostabu, kad jo vaikaitis ėmėsi kurti dokumentinį filmą apie ypatingą senelį.

Gydytojas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Gydytojas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Šimtametis pataria niekada nenustoti mokytis.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Šimtametis pataria niekada nenustoti mokytis.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 28, 2023, 8:11 PM, atnaujinta Nov 16, 2023, 4:16 PM

Austinas Tuckeris (26 m.) užaugo matydamas senelio užsidegimą toliau mokytis ir pasisemti naujos patirties. Prieš kelis metus, tuomet 98-erių Howardas, slapta nuo namiškių išėjo gydyti COVID-19 infekcija sergančių ligonių.

Anūkas su seneliu bendrauja beveik kasdien, pataria su technika susijusiais klausimais ir kuria dokumentinį filmą apie jo gyvenimą bei 75 metus trunkančią gydytojo karjerą.

„Tikimės, kad šis filmas pakylės ir įkvėps žmones skirti daugiau dėmesio senjorams, kurie kartais lieka nepastebėti, bet gali duoti tiek daug“, – sakė Austinas.

Vyras renka lėšas, kad filmą išleisti pavyktų kuo anksčiau. Jis trokšta, kad juostą apie save išvystų ir pats Howardas.

Ilgaamžis gydytojas yra pasakojęs, kad jam padeda domėjimasis aplinkiniu pasauliu ir jaunatviškas mąstymas. Jis pripažino, kad prisidėjo ir genetika. Kitaip nepaaiškinsi, kodėl, nepaisant brandaus amžiaus, Howardo galva nedirba ne ką prasčiau nei jaunuolio.

Austinas sakė, kad kasdien iš senelio išmoksta ko nors naujo, o įgytas pamokas stengiasi pritaikyti gyvenime. Vyras viliasi, kad šimtamečio išmintis padės ir jam gyventi ilgai ir laimingai.

Austinas išvardijo 3 svarbiausius dalykus, kuriuos išmoko iš savo senelio.

1. Mokykis ir niekada nepasiduok

Sulaukęs 67-erių metų Howardas išlaikė advokatūros egzaminą ir oficialiai tapo teisininku. Ne, mesti gydytojo darbo vyras nesiruošė – jį tiesiog domino teisė.

Naujos technologijos senoliui tampa iššūkiu, tačiau jo vaikaitis stebisi su kokiu atkaklumu Howardas bando suprasti inovacijas.

Tyrimai patvirtina, kad šis bruožas gali būti susijęs su ilgaamžiškumu. Nedidelės apimties tyrimas, kurio metu buvo nagrinėjami 70-ies šimtamečių ir 1812 pagyvenusių žmonių asmenybės bruožai, nustatyta, kad atvirumas naujovėms ir sąžiningumas buvo susiję su ilgesniu gyvenimu.

2. Neapykanta yra beprasmė

Austinas iš senelio sužinojo, kad laikydamas savyje užniaugžtą pyktį, labiausiai pakenksi ne kitiems, o sau.

„Kai ant ko nors pykstate, ko nors nekenčiate, esate įniršę, puikiai suprantate, kad tai neigiamai paveikia jus pačius“, – sakė Austinas.

Howardo žmona – psichiatrė. Laiminga santuoka trunka jau 66-erius metus. Pasak vyro, taip ilgai išlikti drauge galima tik ieškant kompromisų ir suprantant, kad abu esate asmenybės su savais poreikiais.

„Jei klysti, pripažink tai. Jei esi teisus, geriau patylėk“, – sakė Howardas.

Tyrimai rodo, kad socialiniai santykiai mažina mirties riziką, nepriklausomai nuo amžiaus, ir net gali palengvinti fizinius skausmus, kurie atsiranda senstant.

3. Visko su saiku

Howardas, pasak jo vaikaičio, laikosi paprastos taisyklės: viskas turi būti su saiku. Pavydėtino amžiaus sulaukęs vyras nėra linkęs į jokius kraštutinumus.

„Jokių madingų dietų, jokių specialių treniruočių, tiesiog viskas saikingai. Jei užsimanėte vakarienės su didžiuliu kepsniu, viskas gerai, tačiau tai negali tapti kasdieniu įpročiu“, – sakė Austinas.

Mankštintis irgi svarbu, bet lazdos perlenkti neverta, pridūrė jis.

Howardas kelis kartus per savaitę lankosi sporto klube ir bėgtakiu įveikia 3–4 kilometrus. Šimtametis valgo daug vaisių, daržovių ir žuvies, bet kartais išgeria martinio kokteilį ar suvalgo ledų.

Mankšta, subalansuota mityba, kokybiškas miegas, mažiau streso, kaip rodo tyrimai, gali gyvenimą pailginti net keliais dešimtmečiais.

Pamatyti, kaip atrodo 101-erių Howardas Tuckeris, galite čia

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.