Laiku kreipęsis dėl erekcijos ir prostatos sutrikimų vyras gali išvengti infarkto ar net vėžio?

Lytinės funkcijos sutrikimų žmonės patirdavo ir anksčiau, tai nėra naujos ligos. Įrašų apie procedūras, atliktas lytinei disfunkcijai gydyti, galima rasti ir senovės Egipto laikais. Tačiau nors sutrikimas ir žinomas tūkstančius metų, vyrai vis dar neretai neturi drąsos apie tai kalbėti ir kreiptis pagalbos. Yra duomenų, kad mažiausiai treji metai praeina, kol erekcijos sutrikimų turintis vyras ateina iki gydytojo. Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, Northway medicinos centro gydytojas urologas Edmundas Štarolis ragina neatidėlioti ir ieškoti specialisto pagalbos. Dar geriau – pasistengti užbėgti ligoms už akių ir imtis profilaktikos.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, Northway medicinos centro gydytojas urologas Edmundas Štarolis.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, Northway medicinos centro gydytojas urologas Edmundas Štarolis.
Gulsčioji serenoja.
Gulsčioji serenoja.
Gulsčiosios serenojos vaisiai.
Gulsčiosios serenojos vaisiai.
Pacientą varginantys simptomai gali būti ir ne pavojingi ilgalaikės sveikatos perspektyvos atžvilgiu, tačiau gydytojas, patikrinęs šlapimo pūslę, sėklides, inkstus, prostatą gali aptikti pirminių stadijų vėžį, kuris dar niekaip nepasireiškia.
Pacientą varginantys simptomai gali būti ir ne pavojingi ilgalaikės sveikatos perspektyvos atžvilgiu, tačiau gydytojas, patikrinęs šlapimo pūslę, sėklides, inkstus, prostatą gali aptikti pirminių stadijų vėžį, kuris dar niekaip nepasireiškia.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 9:00 AM, atnaujinta Oct 5, 2023, 10:57 AM

Erekcijos sutrikimas gali įspėti apie gresiančias širdies ligas

Pasaulinė sveikatos organizacija erekcijos sutrikimą apibrėžia kaip „nuolatinį ar pasikartojantį vyro negalėjimą sukelti ir/arba išlaikyti pakankamą varpos erekciją lytiniam aktui atlikti“. Erekcijos sutrikimai vystosi pamažu, todėl neretai vyresni vyrai galvoja, kad tai normalu, nes organizmas sensta. Tačiau kalta gali būti padidėjusi prostata. Be abejo, vyresniame amžiuje erekcijos sutrikimai gali varginti dažniau ir daugiau vyrų, tačiau tai nėra vien vyresnių vyrų negalavimas, jis neaplenkia ir jaunesnių.

Gydytojas urologas E.Štarolis išskiria dvi dideles erekcijos sutrikimų priežasčių grupes. Viena jų – medicininės priežastys, kita – psichogeninės. Be abejo, kad gali būti ir mišrios priežastys.

Anot gydytojo, viena svarbiausių medicininių priežasčių yra aterosklerozė. „Visi puikiai žino, kad užkalkėjus širdies koronarinėms kraujagyslėms, susergama išemine širdies liga, ištinka miokardo infarktas. Mažiau žinoma, kad, vystantis aterosklerozei, kalkėja ne tik širdies, bet ir visos organizmo kraujagyslės. O kadangi varpos kraujagyslės yra mažesnio spindžio, jos dažniausiai ir nukenčia pirmiausia. Dėl to sumažėja varpos kraujotaka ir pasireiškia erekcijos sutrikimai“. Erekcija gali nukentėti ir dėl kitų ligų – arterinės hipertenzijos, cukrinio diabeto. Itin neigiamai lytinę funkciją veikia rūkymas. Taip pat ir tokios nervų sistemos ligos, kaip Parkinsono liga, išsėtinė sklerozė, kt.

Kodėl sutrinka erekcija jauniems?

Erekcijos sutrikimai dėl medicininių priežasčių dažniau vargina vyresnio amžiaus vyrus, o dėl psichogeninių – ir jaunus, ir labai jaunus vyrus, ir taip pat vyresnio amžiaus.

„Tarptautinėje konferencijoje teko klausyti pranešimą apie pirmųjų lytinių santykių įtampą. Pranešėjas iš Tuniso kalbėjo apie pirmosios nakties impotenciją, kurį susijusi su šalies įpročiais. Buvo kalbama apie įtampą, kurią tenka patirti jaunam vyrui, kai visa giminė už durų laukia išnešamos paklodės. Tokiomis aplinkybėmis neretai lytinis aktas nepavyksta. Tai toks vaizdžiausias psichogeninio erekcijos sutrikimo pavyzdys“, – pasakoja urologas.

Kokios prostatos funkcijos

Gydytojas urologas E.Štarolis primena, kad prostata yra maždaug graikinio riešuto dydžio liauka, esanti mažajame dubenyje, kiek žemiau šlapimo pūslės, apgaubia pradinę šlapimkanalo dalį. Prostatoje gaminami hormonai prostaglandinai, kurie užtikrina vyro erekciją, ejakuliaciją, vaisingumą. Jų gamybai sutrikus, kenčia lytinė funkcija. Taip pat prostata gamina sekretą, kuris atskiedžia spermatozoidus ir taip sudaro palankią terpę jiems judėti. Prostata saugo vyro šlapimo sistemos ir lyties organus nuo infekcijų. Taigi prostata ne tik palaiko spermatozoidų gamybą, skatina jų judrumą, ejakuliaciją, dalyvauja formuojantis lytiniam potraukiui ir orgazmui, bet ir saugo vyro sėklides, šlapimo pūslę, inkstus nuo užkrato.

Dažniausios prostatos ligos – prostatitas (prostatos uždegimas), gerybinė prostatos hiperplazija (GPH arba prostatos išvešėjimas) ir vėžys. Prostatos ligos gali pasireikšti apatinių šlapimo takų simptomais: apsunkinta šlapinimosi pradžia, silpna srove, dažnu šlapinimusi, naktiniu šlapinimusi, skubiu noru šlapintis, šlapimo nelaikymu, kt. Taip pat pilvo apačios, tarpvietės, dubens skausmu bei erekcijos sutrikimais.

Kaip prostatos sveikata atsiliepia erekcijai?

„Labai gerai, kad šiandien viešoje erdvėje nemažai diskutuojama apie prostatą, jos funkcijas, sutrikimų simptomus ir pan. Nes ne taip seniai buvo įsivaizduojama, kad prostata yra ligos pavadinimas. Erekcija – pakankamai sudėtingas mechanizmas. Ne vien prostata lemia jos kokybę. Tačiau prostatos ligos – uždegimas, padidėjimas, vėžys, gali veikti erekciją, nes yra susiję su varpos kraujotakos sutrikimais“, – pažymi urologas.

Kokiems vyrams gali grėsti erekcijos sutrikimai, prostatos ligos?

Svarbiausi rizikos veiksniai – rūkymas, nutukimas, sėdimas darbas. Oficialios statistikos portalo duomenimis, per pastaruosius 14 m. (2005–2019 m.) nutukusių vyrų daugėjo visose amžiaus grupėse (išskyrus 18–24 m.). Tuo paties portalo duomenimis, nors rūkančiųjų šiek tiek ir mažėjo, rūkymo paplitimas tarp vyrų mūsų šalyje sudaro 36 proc., o sėdimą ar stovimą darbą dirba 35,9 proc. vyrų. Taigi rizikos veiksniai iš tiesų yra aktualūs daugeliui šalies vyrų.

„Nemažai jaunų žmonių kreipiasi dėl šlapinimosi, erekcijos sutrikimų, kurie susiję su prostatos sveikata, sėdimu darbu. Vyrai ilgą laiką nepakyla nuo kėdės: sėdi nuo ryto iki pietų ir nuo pietų iki vakaro. Tai gali sukelti kraujo, limfos sąstovį mažajame dubenyje, kas provokuoja prostatos skysčio stazę ir su tuo susijusius šlapinimosi ir erekcijos sutrikimus“, – aiškina urologas.

Profilaktika visada geriau negu ligų gydymas

Pagrindinės profilaktikos priemonės, kurios padės išlaikyti potenciją, prostatos sveikatą yra – atsisakyti rūkymo, antsvorio, judėti, stengtis išvengti ilgo, po kelias valandas trunkančio sėdėjimo (būtinai daryti pertraukas – pasivaikščioti, sportuoti). Puoselėti sveiką gyvenseną, vartoti fitoterapinių maisto papildų visada geriau negu gydytis susirgus. Svarbu stengtis šalinti rizikos veiksnius ir galimas prostatos susirgimų priežastis.

Kokie vaistiniai augalai padeda palaikyti fiziologines prostatos funkcijas?

Gydytojas E.Štarolis pasakoja, kad vakarų pasaulyje vaistiniai augalai išpopuliarėjo, nes, XIX amžiaus pabaigoje europiečiai, keliaudami po Afrikos šalis, pastebėjo, kad, kartu vakaruodami, jie kelis kartus per vakarą eina pasišlapinti, o afrikiečiai nepakyla nė karto. „Nagrinėjant to priežastis, buvo nustatyta, kad afrikiečiai kramto, valgo kai kurių augalų sėklas, vaisius (afrikinės slyvos, nykštukinės palmės gulsčiosios serenojos, kt.). Taigi įvairios pasaulio tautos empiryškai atrado tam tikrus vaisius, augalus ar jų šaknis, kurie pagerina šlapinimo funkciją“, – atskleidžia gydytojas.

Anot E.Štarolio, prostatos fiziologinei funkcijai palaikyti naudingi 5 alfa reduktazės inhibitoriai (nedideli jų kiekiai yra gulsčiųjų serenojų sudėtyje), kurie lėtina prostatos augimą. Vyresniems vyrams prostata fiziologiškai pradeda didėti, nes daugėja hormono dihidrotestosterono koncentracija organizme. „Kadangi mažėja testosterono, kaip kompensacinė funkcija išsiskiria dihidrotestosteronas. Jis yra pakankamai aktyvus, galingas hormonas, kurio pašalinis poveikis yra prostatos audinio struktūros pakitimas, – pažymi urologas. – Tad naudingi tokie fitoterapiniai maisto papildai, kurių sudėtyje yra šių minėtų dihidrotestosterono inhibitorių, t.y. medžiagų, kurios blokuoja dihidrotestosterono poveikį prostatai ir taip sulėtina prostatos didėjimą. Taip pat sveikai prostatai naudingas augalinis sitosterolis, kuris veikia, kaip antioksidantai“.

Vaistinių augalų, kurie pasižymi itin svarbiu sveikai prostatai antioksidaciniu poveikiu, yra daug. Tai minėtos gulsčiosios serenojos vaisiai, dilgelių šaknys ir lapai, moliūgų sėklos, kt. Šiandien vienu iš stipriausių žinomų antioksidantų laikomas kvercetinas. Tai yra pigmentas, priklausantis flavonoidams, kuris kaupiasi augalų žieduose, vaisiuose, lapuose. Kvercetinas skatina prostatos kanalėlių epitelio ląstelių regeneracija. Kiti naudingi augalai yra raudonosios daržovės – pomidorai, raudonosios paprikos, kurių sudėtyje yra antioksidacinį poveikį užtikrinančio likopeno.

„Taigi daug yra vaistinių augalų, kurių sudėtyje yra medžiagų naudingų prostatos fiziologinei funkcijai palaikyti. Tačiau norėčiau pabrėžti antioksidacinio poveikio svarbą“, – pažymi urologas.

Kada fitoterapiniai maisto papildai veikia?

Natūralūs fitoterapiniai maisto papildai pradeda veikti ilgainiui. Kitaip nei cheminiai vaistai, jie neturi greito poveikio.

„Fitoterapinių maisto papildų visada geriau pradėti vartoti profilaktikai. Jeigu jau yra ryškiai išreikšti šlapinimosi obstrukcijos simptomai – silpna šlapimo srovė, dažnas naktinis šlapinimasis, nepilno išsišlapinimo jausmas arba staigus sunkiai suvaldomas noras šlapintis, reikėtų kreiptis į gydytoją, o ne pradėti gydytis augaliniais preparatais“, – pažymi E.Štarolis.

Sėkmės istorijos – aptiktas pradinių stadijų vėžys

Gydytojas E.Štarolis pažymi, kad sėkmės istorijos gali būti įvairios. Visais atvejais svarbu ateiti iki gydytojo kabineto. „Laiku pasirūpinę prostatos sveikatą, vyrai ne tik gali išvengti erekcijos sutrikimų, išsaugoti savivertę, bet ir laiku nustatyti prostatos, inkstų ar šlapimo takų sistemos vėžį. Gydytojams labai svarbu aptikti ankstyvų stadijų vėžį, kuris paprastai nesukelia simptomų. Netgi prostatos uždegimas arba išvešėjimas dažniau atveda pacientą pas urologą negu pirmosios stadijos prostatos vėžys. Todėl raginame vyrus tikrintis profilaktiškai, o atsiradus šlapinimosi sutrikimų simptomams reikėtų pirmiausiai kreiptis į gydytoją“, – teigia gydytojas.

Pacientą varginantys simptomai gali būti ir ne pavojingi ilgalaikės sveikatos perspektyvos atžvilgiu, tačiau gydytojas, patikrinęs šlapimo pūslę, sėklides, inkstus, prostatą gali aptikti pirminių stadijų vėžį, kuris dar niekaip nepasireiškia. „Esu nustatęs inkstų, šlapimų pūslės navikus žmonėms, kurie neturėjo šiems susirgimams būdingų simptomų. Nebuvo šlapinimosi su krauju, skausmo, pacientas neapčiopė jokių įtartinų darinų, o patikrinus buvo aptiktas šlapimo pūslės navikas. Kitas pavyzdys – jaunas vaikinas atėjo pasitikrinti profilaktiškai. Radome gana retą patologiją – šlapimo pūslės latako naviką. Manyčiau, kad anksti nustatytas vėžys yra tikrai sėkmės istorija. Taigi nėra amžiaus nuo kada vyras turėtų susirūpinti prostatos, lytinių organų ar apskritai sveikata“, – pažymi gydytojas urologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.