Sutrikus sveikatai užsienyje lietuviai su medikais galės konsultuotis nuotoliu

Nors vasara baigėsi, lietuviai jau įtemptai planuojasi savo rudens bei žiemos išvykas. Paprastai joms renkamasi egzotinės arba aktyvaus poilsio kryptys. Ekspertai pažymi, kad atostogų metu gausu ne tik įspūdžių, bet ir galimybių patirti traumas arba sveikatos negalavimus, o tokiais atvejais ypač svarbi greita ir kokybiška pagalba.

Gediminas Bulenokas, BTA Asmens draudimo produktų vadovas.
Gediminas Bulenokas, BTA Asmens draudimo produktų vadovas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-04 17:08

Kelionių pikas tik prasideda

Atostogos maždaug pusei lietuvių siejasi su poilsiu užsienyje, todėl nenuostabu, kad savo išvykas tautiečiai planuojasi vos pasibaigus vasarai.

„Stebėdami pranešimų apie patirtas traumas ir sveikatos sutrikimus dinamiką pastebime, kad lietuviai aktyviai keliauja visus metus. Atvėsus orams saulės ieškoma svetur, juolab, kad rudenį prasideda turizmo sezonai Egipte ir kitose lietuvių pamėgtose šalyse. Kelionėms labai dažnai pasirenkami ir ilgieji savaitgaliai, didžiosios metų šventės“, – dėsto Gediminas Bulenokas, BTA Asmens draudimo produktų vadovas.

Jam antrina ir kelionių agentūrų grupės „Novaturas“ pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis. Anot jo, įtempčiausias atostogų sezono metas dar net neprasidėjo. Iš tikrųjų jis tęsiasi iki pat spalio pabaigos.

„Galima ypatingai išskirti keturis mėnesius – gegužę, birželį, rugsėjį ir spalį. Gal ir bus kiek netikėta, bet būtent gegužė ir spalis yra patys aktyviausi. Žmonės juos renkasi, nes kainos prasme jie yra patys palankiausi. Piko metu dominuoja Viduržemio jūros regionas. Žiemą populiarios šiltosios kryptys – Egiptas, Kanarai, Jordanija, taip pat – Afrika, Pietryčių Azija“, – dėsto jis.

Pašnekovo teigimu, kalbant apie kelionių metu dažiausiai patiriamus negalavimus ir traumas, labiau koncentruotis reikėtų ne į kryptis, o į veiklas, kuriomis užsiimama. Tarkime, toje pačioje Turkijoje laiką leisti galima ir viešbutyje prie baseino, ir kalnuose. Užsiimant įvairiomis veiklomis, visuomet rekomenduojama nepamiršti atsargumo ir budrumo, kad išliktumėte saugūs.

„Populiariausios kryptys dažniausiai domina daugelį poilsiautojų iš viso pasaulio, todėl jose vienu metu sutiksite daug poilsiautojų. Viešbučiai, žinoma, laikosi visų higienos normų, tačiau kartais vasaros metu pasitaiko tam tikrų infekcijų. Tuomet svarbiausia operatyvi reakcija, o ir patys viešbučiai visuomet suteikia poilsiautojams tiek pirmąją, tiek kitą reikalingą pagalbą. Kita grupė yra smulkios traumos, susijusios su atsargos stoka prie baseino ar kitose poilsio zonose. Pasitaiko ir nudegimų saulėje – kartais ir rimtesnių“, – vardina K.Jarmalis.

Konsultuojasi ir dėl infekcijų, ir dėl traumų

BTA ekspertas sako, kad sunegalavus labai svarbu greita ir tinkama pagalba. Dėl šios priežasties draudimo bendrovė į kelionių draudimo paketą įtraukė nuotolinių konsultacijų galimybę, kuria galės pasinaudoti kiekvienas apsidraudusysis.

„Turistai tampa vis sąmoningesni, dažnas su savimi vežasi kelioninę vaistinėlę. Tačiau kai kurie sutrikimai yra klastingi ir gali tapti rimtos ligos priežastimi. Todėl labai svarbi profesionalo konsultacija, kvalifikuoti patarimai ko imtis, kad negalavimas neprogresuotų. Mūsų klientai nuo šiol bet kurioje pasaulio valstybėje galės nuotoliniu būdu konsultuotis su medikais lietuvių kalba“, – sako G. Bulenokas.

Nuotolines gydytojo konsultacijos teikiančios UAB „Telesante“ direktorė dr. Natalija Vaicekauskienė sako, kad tokia medicininė paslauga jau tampa įprasta praktika. Pasak jos, pacientus konsultuoti dažniausiai tenka dėl infekcijų, peršalimų, karščiavimų. Dar viena populiari priežastis – vabzdžių įkandimai ir reakcijos po jų. Skambučių pobūdis priklauso ir nuo sezono. Vasaromis dažniau konsultuojama dėl ligų, žiemą, t.y., per slidinėjimo sezoną – dėl traumų.

„Be abejo, tokia konsultacija atrodo kitaip nei gyva. Bendravimas įgauna savos specifikos. Galų gale, ne visos problemos ir gali būti išspręstos nuotoliu. Tačiau patarti, suteikti reikalingą informaciją galime tikrai efektyviai. Tokios konsultacijos gali vykti tiek vaizdo pokalbio formatu, tiek skambučiu, atsiunčiant nuotraukas el. paštu“, – pasako medikė.

Svarbi greita reakcija

Susirgusius ar traumą patyrusius atostogautojus, kurie galbūt nedrįsta skambinti ir prašyti konsultacijos, ji ragina nedvejoti. Kai reikia situacijos įvertinimo ar patarimo, nuotolinė gydytojo konsultacija gali būti kritiškai svarbi. Ypatingai tais atvejais, kai prireikia ilgesnio gydymo.

„Suteikus informaciją gijimo procesas dažniausiai pasibaigia dar per pačias atostogas. Rimtesniais atvejais visada sudėliojame gydymo planą ir prireikus šį procesą tęsiame jau Lietuvoje. Kitaip tariant, po konsultacijos žmogus nežinioje nepaliekamas. Ryšys ir pokalbiai tęsiami tol, kol reikia“, – sako N.Vaicekauskienė.

BTA ekspertas G.Bulenokas pabrėžia, kad reta sveikatos problema išsisprendžia savaime. Maža to, nesprendžiamos jos tik gilėja ir potencialiai gali padaryti didelės žalos žmogaus sveikatai.

„Šiai dienai turime visus reikiamus įrankius ir konsultaciją galime gauti bet kur ir bet kada. Prieš metus savo verslo klientams pasiūlę nuotolinių konsultacijų galimybę sulaukėme teigiamų atsiliepimų. Suprasdami, kad negalavimai toli nuo namų gali sukelti dar daugiau papildomo streso, klientams užtikrinsime šiek tiek daugiau ramybės“, – teigia jis.

Apie BTA:

AAS „BTA Baltic Insurance Company“ (BTA) priklauso Vidurio ir Rytų Europos draudimo rinkos lyderei Austrijos „Vienna Insurance Group AG“ (VIG) ir yra didžiausia VIG bendrovė Baltijos regione. Beveik 200 metų veikianti, per 50 įmonių 25-iose šalyse valdanti VIG pirmauja Baltijos šalyse, kur grupės įmonės 2022 m. užima ketvirtadalį ne gyvybės draudimo rinkos. 2022 m. BTA savo draudimo partneriu Lietuvoje pasirinko apie 400 tūkst. privačių bei verslo klientų, su kuriais pasirašyta apie 1,1 mln. draudimo sutarčių, atlyginta per 80 mln. eurų žalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.