Šie maisto papildai – pavojus širdžiai: nuo aukšto kraujospūdžio iki širdies permušimų

Maisto papildai – ne tik gera savijauta ir stiprus imunitetas. Kardiologė įspėja, kad jie gali sąveikauti su vaistais ir net pakenkti širdžiai. Ciberžolė, žaliosios arbatos ekstraktas, jonažolė ir aitrieji apelsinai – šiuos ingredientus turinčius preparatus, specialistės teigimu, reikėtų vartoti atsargiai.

Maisto papildai gali pakenkti širdžiai.<br>lrytas.lt koliažas
Maisto papildai gali pakenkti širdžiai.<br>lrytas.lt koliažas
ciberžolė<br>123rf nuotr.
ciberžolė<br>123rf nuotr.
Jonažolė<br>123rf nuotr.
Jonažolė<br>123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 15, 2023, 7:06 AM

Dauguma pacientų, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis, vartoja įprastus vaistus, kurie skystina kraują arba mažina kraujospūdį. O norintys pagerinti širdies ir kraujagyslių būklę taip pat vartoja įvairius maisto papildus.

Bet retas įtaria, kad jie gali duoti daugiau žalos nei naudos, o kai kurie jų netgi gali būti pavojingi – ypač receptinius vaistus vartojantiems žmonėms.

„Tikra beprotybė, kad tu gali be recepto nusipirkti preparatų, kurie gali visiškai pakeisti tavo vartojamų vaistų poveikį“, – pasakojo Los Andžele dirbanti kardiologė dr. Danielle Belardo.

Tai didžiulė problema, nes, „Mayo Clinic“ duomenimis, tik 25 proc. pacientų, vartojančių maisto papildus, praneša apie tai savo gydytojui.

Dr. D.Belardo papasakojo „Insider“ apie keturis populiarius maisto papildų ingredientus, kurie gali būti pavojingi jūsų širdžiai.

Ciberžolė

Ciberžolė yra žinoma dėl jos tariamo priešuždegiminio poveikio, kuris pastebimas net tarp sąnarių artroze sergančių pacientų. Tyrėjai netgi kelia hipotezes, kad ciberžolė gali sulėtinti vėžinių ląstelių vystymąsi bei gerinti žmogaus širdies sveikatą.

Tačiau dr. D.Belardo teigimu, didelės ciberžolės dozės gali būti pavojingos.

Didelis ciberžolės kiekis gali ne tik pakenkti kepenims, bet ir suskystinti kraują. „British Heart Foundation“ duomenimis, jeigu ciberžolės papildai yra vartojami kartu su kraują skystinančiais vaistais, gali smarkiai išaugti nukraujavimo rizika.

Žaliosios arbatos ekstraktas

Iš visiems puikiai žinomų arbatos lapelių išgaunamas žaliosios arbatos ekstraktas galimai padidina žmogaus budrumą ir netgi gali padėti numesti svorio, skelbia JAV nacionalinis sveikatos institutas (NIH).

O remiantis „Cleveland Clinic“ duomenimis, yra tyrimų, kurie parodė, kad žaliosios arbatos arba jos ekstrakto vartojimas gali būti naudingas širdžiai.

Tačiau, kardiologės teigimu, žaliosios arbatos ekstraktas gali kelti pavojų, ypač vartojant jį su kitais vaistais.

Žaliosios arbatos ekstrakte esantis kofeinas gali sukelti įvairias problemas, pavyzdžiui, padidinti kraujospūdį. Tai gali sukelti nemažai bėdų žmonėms, kurie jau kenčia nuo aukšto kraujospūdžio.

Kofeino perteklius, įskaitant ir to, kuris yra randamas žaliosios arbatos ekstrakte, taip pat gali išprovokuoti širdies permušimus, praneša „Mount Sinai“.

Jonažolė

Dėl savo potencialo gydyti lengvą ar vidutinio sunkumo depresiją populiari jonažolė yra geltonai žydintis augalas, dažnai sutinkamas tradicinėje Europos medicinoje.

Tačiau, vartojama su kitais vaistais, jonažolė gali turėti ypač pavojingą poveikį, perspėja dr. D.Belardo.

NIH duomenimis, jonažolė sąveikauja su dviem populiariais širdies vaistais: Digoksinu, kuris yra skiriamas tam tikroms aritmijoms ir širdies nepakankamumui gydyti, bei Ivabradinu, kurį vartoja lėtiniu širdies nepakankamumu sergantys asmenys. Jonažolė gali sumažinti abiejų šių vaistų efektyvumą.

Aitrieji apelsinai

Aitrieji apelsinai, dar vadinami Citrus aurantium, auga ant Azijoje paplitusių karčiavaisių citrinmedžių. Aitrieji apelsinai tapo dažnai sutinkamu ingredientu raumenų auginimui bei svorio metimui skirtuose maisto papilduose. Tiesa, kaip praneša NIH, kol kas dar nėra nustatyta, ar aitrieji apelsinai iš tikrųjų padeda pasiekti bent vieno iš šių papildų žadamų rezultatų.

Tačiau, kardiologė tikina, kad aitrieji apelsinai gali pakenkti net sveikiems žmonėms: šis vaisius yra siejamas su širdies ritmo dažnio sutrikimu, vadinamu aritmija.

Kaip praneša NIH, aitrieji apelsinai taip pat gali padidinti kraujospūdį ir širdies pulsą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.