Atšalus orams skilinėja lūpos? Vaistininkė įvardijo didžiausias klaidas

Dėl šalto oro ir vėjo gali išsausėti, sutrūkinėti ir sudirgti mūsų lūpos, sukeldamos skausmą ir diskomfortą. Pasak „Eurovaistinės“ vaistininkės Elvyros Ramaškienės, ignoruodami suskirdusias lūpas mes ilgainiui galime susidurti su dar didesnėmis problemomis. Dėl to ji dalinasi naudingais patarimais, kaip pasirūpinti savo lūpomis šiuo šaltuoju periodu.

Pasak vaistininkės, ignoruodami suskirdusias lūpas mes ilgainiui galime susidurti su dar didesnėmis problemomis. <br>lrytas.lt koliažas
Pasak vaistininkės, ignoruodami suskirdusias lūpas mes ilgainiui galime susidurti su dar didesnėmis problemomis. <br>lrytas.lt koliažas
Lūpų priežiūra<br>123rf nuotr.
Lūpų priežiūra<br>123rf nuotr.
Lūpų priežiūra<br>123rf nuotr.
Lūpų priežiūra<br>123rf nuotr.
Elvyra Ramaškienė<br>Pranešimo siuntėjų 
Elvyra Ramaškienė<br>Pranešimo siuntėjų 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-10-19 18:00

Tikriausiai dauguma mūsų esame pastebėję, kad staigiai atšalus oro temperatūrai pradeda sausėti mūsų oda. Pasak vaistininkės Elvyros, lūpos yra vieta, kuriose sausumas pasireiškia pirmiausiai:

„Iš pirmo žvilgsnio suskilinėjusios lūpos gali pasirodyti kaip įprasta ir daugeliui žmonių pasitaikanti problema. Tačiau kai kuriems gali išsivystyti sunkesnė forma – medicininiu terminu žinoma kaip cheilitas – skilinėjimai ar įtrūkimai lūpose (dažniausiai apatinėje) ir lūpų sausumas. Taip nutikti gali dėl aplinkos veiksnių, tokių kaip vėjas ir šaltas oras“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Pasekmės gali būti rimtesnės, nei tik sausumas.

Skausmas ir sudirgimas, kurį gali sukelti suskilinėjusios lūpos, turėtų būti pakankama priežastis imtis reikiamų priemonių, tačiau, pasak E. Ramaškienės, jeigu laiku nesusirūpinsime savo lūpomis, galime sulaukti dar didesnių komplikacijų:

„Kai lūpų oda įtrūksta, ji gali kraujuoti. Be to, dėl įtrūkimų į lūpas gali patekti mikrobų ir bakterijų, o tai gali sukelti infekciją. Todėl žinoti, kaip gydyti suskilinėjusias lūpas, ir imtis tinkamų priemonių, kad jų išvengtume, yra labai svarbu“, – kalba vaistininkė.

Laižydami lūpas galime dar labiau jas išsausinti.

Nors yra priemonių, padedančių išvengti lūpų skilinėjimo, vaistininkė Elvyra įspėja, kad darydami netinkamus veiksmus galime ne tik sulėtinti lūpų gijimą, bet ir dar labiau pabloginti situaciją:

„Dažniausia klaida, kurią daro žmonės su skilinėjančiomis lūpomis, yra nuolatinis lūpų laižymas, kramtymas ir čiupinėjimas. Kai lūpos sausos, gali atrodyti natūralu jas sudrėkinti seilėmis. Tą akimirką mums būna geriau, tačiau išgaravus seilėms lūpos dar labiau išsausėja, tad problema tampa dar rimtesnė“, – pasakoja vaistininkė.

Dehidratacija – pirmoji skilinėjančių lūpų kaltininkė?

Sutrūkinėjusios lūpos paprastai užgyja savaime, naudojant namuose taikomas priemones. Pasak E. Ramaškienės, pirmas žingsnis yra įsitikinti, kad geriate užtektinai vandens:

„Kai organizmui trūksta skysčių, lūpos yra viena pirmųjų vietų, kurios jums tai parodo. Atvėsus oras taip pat tampa sausesnis. Esant drėgmės trūkumui sausas oras ištraukia drėgmę iš jūsų kūno, taip pat ir iš lūpų. Todėl yra ypač svarbu kasdien gerti daug vandens. Kad nepamirštumėte atsigerti, galite turėti po ranka vandens buteliuką arba nustatyti priminimus telefone. Taip pat šiuo šaltu metu rekomenduotina organizmą sušildyti valgant ir geriant daugiau šildančių skysčių (arbatų, sriubų, sultinių ir pan.), – pataria vaistininkė.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis lūpų balzamą?

Vaistininkė E. Ramaškienė atkreipia dėmesį, kad daugiau žalos galime padaryti ne tik liesdami ar seilėmis drėkindami lūpas, bet ir pasirinkdami netinkamą lūpų drėkinimo priemonę:

„Daugelis žmonių, sudrėkindami lūpas, tokius pojūčius kaip deginimas ar dilgčiojimas klaidingai supranta kaip ženklą, kad produkto veikliosios medžiagos veikia. Taip nėra. Iš tikrųjų jūs tik pabloginate situaciją, todėl siekdami išvengti lūpų skilinėjimo naudokite nedirginantį ir bekvapį lūpų balzamą, lūpų dažus ir kitus produktus, kuriais tepate lūpas“, – įspėja vaistininkė.

E. Ramaškienė tikina, kad ne visi lūpų balzamai gali padėti lūpoms sugyti, tad svarbu atsižvelgti į balzamo sudėtį:

„Pasirinkite tokį lūpų balzamą, kuriame yra daug minkštinamųjų medžiagų. Patikrinkite, ar ingredientų sąraše yra petrolatumo, kuris sulaiko drėgmę, ir dimetikono, kuris apsaugo sausėjančias lūpas nuo įtrūkimų ir įskilimų. Neapsiribokite vien produktais, kuriuose yra žodis „balzamas“.

Lūpų tepalai yra taip pat geras pasirinkimas. Na o jei suskilinėjusios lūpos ilgai negyja arba patinsta – kreipkitės į gydytoją. Tai gali būti kitų ligų požymis“, – teigia vaistininkė.

Kaip dažnai galima teptis lūpas?

Kaip žinoti, kada jau galima ir vėl pasitepti lūpas balzamu arba tepalu? Vaistininkė Elvyra sako, kad nėra konkretaus nurodyto patepimų per dieną skaičiaus ir kad svarbu nuolat stebėti savo lūpų būseną:

Lūpų balzamas užsandarina lūpų įtrūkimus, o tepalas, atsižvelgiant į jo sudedamąsias dalis ir storį, ilgiau išlaiko lūpų drėgmę. Lūpų balzamus ir tepalus galima tepti pagal poreikį visą dieną, kai pastebite, kad lūpos sausos. Naudojant lūpų tepalą vakare, lūpos išliks sudrėkintos visą naktį. Lūpų balzamą arba tepalą visada pakartotinai tepkite po valgio ir gėrimo“, – pataria E. Ramaškienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.