Vaistininkės patarimas: kaip gelbėti organizmą apsinuodijus alkoholiu

Neretai į didmiestį persikėlę ir savarankišką gyvenimą pradėję studentai šalia mokslų atranda laiko ir „studentavimui“. Visgi triukšmingi vakarėliai, o šalia jų ir pasikeitusi mityba, miego trūkumas, o kartais ir nesaikingai vartojamas alkoholis gali tapti tikru iššūkiu organizmui. Kaip sumažinti žalą kūnui ir protui, neatsisakant mėgavimosi linksmybėmis?

Alkoholis<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 2:30 PM

Rūpinantis savo savijauta, visų vakarėlių metu svarbiausia – saikas. Kaip paaiškina vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Živilė Kontautienė, saugus alkoholio kiekis vis dėlto neegzistuoja.

Anot jos, svaigieji gėrimai visų pirma neigiamai veikia smegenis bei gali sutrikdyti širdies darbą, antra – iš organizmo pašalina ir būtiniausius mineralus. Net ir mažos alkoholio dozės palieka pėdsaką organizme, todėl labai svarbu nepiktnaudžiauti, rasti alternatyvių, sveikatai palankesnių pasilinksiminimo ir atsipalaidavimo būdų – juk gausu ir nealkoholinių įvairių gėrimų alternatyvų.

„Nesaikingas alkoholio vartojimas veikia gliukozės apykaitą, todėl gali atsirasti nemalonių simptomų, tokių kaip silpnumas, dirglumas, nuovargis. Jei vakarėlio metu alkoholio visgi neatsisakoma, rekomenduojama vartoti daug gliukozės turinčių produktų. Pavyzdžiui, gerti vandenį su medumi ir citrina – šis derinys padės organizmui greičiau atsistatyti, mat meduje esanti gliukozė, o citrinoje – vitaminas C – padeda skaidyti alkoholį“, – sako vaistininkė.

Ji atkreipia dėmesį, kad sveikatai ypač pavojingas alkoholio ir tam tikrų vaistų derinys. Kai kuriais atvejais, galima nemenkai apsinuodyti ar net sukelti pavojų gyvybei. Tad vartojant medikamentus, net ir paprasčiausius preparatus peršalimo simptomams mažinti, svaigiųjų gėrimų vertėtų visiškai atsisakyti.

Kaip atpažinti apsinuodijimą

Svarbu suprasti, kad apsinuodijus alkoholiu, organizme prasideda uždegimas. Alkoholis sąveikauja su įvairiais cheminiais junginiais ir keičia jų veikimą, todėl gali prasidėti skysčių trūkumas.

„Alkoholis skatina dehidratacijos atsiradimą – tai ne tik nemalonu, bet ir pavojinga sveikatai, nes vanduo reikalingas visoms organizmo funkcijoms. Tiek vakarėlio metu, tiek per jį ar jam pasibaigus prisiminkite tai ir pasistenkite atstatyti prarastų skysčių balansą“, – akcentuoja tinklo vaistininkė Ž. Kontautienė.

Siekiant išvengti dehidratacijos, jos teigimu, geriausia rinktis negazuotą ar mineralinį vandenį, kuris patekęs į organizmą nuneša daugiau naudingųjų medžiagų į audinius ir greičiau iš jų pašalina toksinus. Ypač naudingi fermentuoti gėrimai tokie kaip kombuča. Jie gali padėti greičiau įveikti nemalonius pojūčius dėl mineralų, antioksidantų ir žarnynui reikalingų gerųjų bakterijų gausos.

Vienas dažniausiai pasitaikančių nemalonių pojūčių po vakarėlio – pykinimas. Vaistininkė ramina, kad jo nereikėtų išsigąsti, mat tai normalus organizmo atsakas į apsinuodijimą. Tokiu atveju naudinga vartoti daug mineralų, tokių kaip magnis ar kalcis bei imbiero preparatus.

Kitos dienos rytas

Prie prastos savijautos po vakarėlio įprastai prisideda ir miego trūkumas, todėl vaistininkė pataria pasistengti atstatyti įprastą cirkadinį ritmą. Jeigu grįžote paryčiais, pamiegokite kiek ilgiau nei įprasta, tačiau pasistenkite nepraleisti visos dienos lovoje, kad vakare galėtumėte eiti miegoti jums įprastu metu.

Siekiant atstatyti energijos balansą ir sustiprinti imuninę sistemą į pagalbą galima pasitelkti ir B grupės vitaminus bei vitaminą C. Kai kurie pagirių simptomai atsiranda dėl maistinių medžiagų trūkumo, o alkoholį vartojančių asmenų kraujyje dažnai aptinkamas vitamino B12 deficitas.

„B grupės vitaminai atsakingi už energiją, smegenų veiklą, imuninės ir nervinės sistemos funkcionavimą. Tyrimai parodė, kad alkoholis mažina imuninės sistemos gynybinių funkcijų efektyvumą, todėl būtina atstatyti prarastų medžiagų balansą.

Po vakarėlio daugelis renkasi raugintų kopūstų sriubą, mat pastaroji daugeliui asocijuojasi su pagirias palengvinančiu maistu – tai ne mitas. Rauginti kopūstai savo sudėtyje turi ne tik daug virškinimui naudingų medžiagų, bet ir vitamino C. Šio vitamino gausu ir kiviuose, braškėse, geltonojoje saldžiojoje paprikoje, juoduosiuose serbentuose, brokoliuose ir citrusiniuose vaisiuose – tokie produktai gali palengvinti pagirių simptomus“, – teigia vaistininkė.

Jei leidžia jėgos, farmacijos ekspertė rekomenduoja šiek tiek pasportuoti – taip suaktyvinsite kraujotaką ir toksinai greičiau pasišalins iš kūno, o į smegenis pateks daugiau deguonies. Be to, sportuojant gaminasi laimės hormonai, kurie gerina nuotaiką.

Neapsunkinti padėties dar labiau

Ž. Kontautienė pabrėžia, kad savijautos po vakarėlio tikrai nepalengvins studentų mėgstamas riebus maistas, kaip kepsniai, pica, mėsainiai, tad jo reikėtų vengti – šie patiekalai dar labiau apsunkins organizmą. Jį verčiau keisti šviežiu vištienos sultiniu, ramunėlių, melisų arbata.

Jeigu po vakarėlio skauda galvą, pasak vaistininkės, skausmą galima malšinti vaistais, tačiau vengiant preparatų, turinčių savo sudėtyje paracetamolio. Dėl apsinuodijimo alkoholiu organizme vykstančių reakcijų, paracetamolis gali labiau pakenkti kepenims nei kiti skausmą malšinantys preparatai. Norėdami įveikti vakarėlio padarinius, kai kurie imasi pasenusių liaudiškų mitų ir savijautą bando taisyti alkoholiu. Vaistininkė griežtai įspėja to nedaryti.

„Tokiais atvejais alkoholis vėl trumpai pakelia euforijos lygį, bet kūnui suduodamas didžiulis smūgis – jam reikia kovoti su dar didesniu alkoholio kiekiu ir organizmo atsistatymas užtrunka dar ilgiau. Įvairaus amžiaus žmonės renkasi alkoholį kaip atsipalaidavimo, streso mažinimo būdą, tačiau tai yra ne tik laikinas, bet ir labai nesaugus sprendimas – alkoholis pažeidžia organizmo ląsteles, taip pat veikia kaip depresantas ir stresorius. Tuomet natūraliai kitą dieną organizmas susiduria su dar didesniu stresu, kyla fizinių bei emocinių iššūkių“, – įspėja vaistininkė Ž. Kontautienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.