Kas kraujospūdį mažina ne blogiau nei vaistai? Tyrimas pateikė atsakymą

Naujas tyrimas parodė, kad per dieną suvalgant vos vienu arbatiniu šaukšteliu mažiau druskos, jau po savaitės pagerėja širdies būklė.

Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Druska<br>123rf nuotr.
Druska<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-11-20 06:41

Naujo nedidelio tyrimo, neseniai paskelbto moksliniame žurnale „Journal of the American Madical Association“, duomenimis, suvalgomo druskos kiekio apribojimas kraujospūdį padeda reguliuoti taip pat efektyviai kaip ir įprasti vaistai.

Vanderbilto universiteto medicinos centro tyrėjai, norėdami sužinoti, kokią įtaką kraujospūdžiui turi žmogaus mityboje esantis druskos kiekis, išnagrinėjo duomenis, surinktus iš 213 50–70 metų amžiaus žmonių, gyvenančių Čikagoje ir Birmingeme.

Tyrimo dalyviams atsitiktine tvarka buvo paskirta viena iš dviejų dietų, kurios jie turėjo laikytis savaitę. Viena grupė turėjo suvalgyti daug druskos (2200 mg natrio chlorido per dieną, kuriuos jie gaudavo papildomai suvalgydami du sultinio kubelius), o kita – apriboti suvalgomą druskos kiekį (jie turėjo suvalgyti vienu arbatiniu šaukšteliu mažiau druskos nei įprastai). Antrą tyrimo savaitę grupės turėjo laikytis priešingos dietos.

Tyrėjai išsiaiškino, kad druskos kiekio mityboje apribojimas padeda sumažinti kraujospūdį. Šis poveikis buvo pastebėtas ne tik palyginus su dieta, kurioje buvo daug druskos, bet ir su įprasta tyrimo dalyvių mityba. Be to, rezultatai nekito, nepriklausomai nuo to, ar dalyviai vartojo vaistus nuo kraujospūdžio, ar ne.

Pasak Norrinos Allen, pagrindinės tyrimo autorės ir Northwestern universiteto Feinbergo medicinos mokyklos prevencinės medicinos profesorės, tyrimo rezultatai parodo, kad mažesnis druskos kiekis mityboje gali beveik visiems padėti pagerinti savo kraujospūdį.

„Pastebėjome, kad 70–75 proc. žmonių, nepaisant to, ar jie vartoja vaistus nuo aukšto kraujospūdžio, ar ne, gali sumažinti savo kraujospūdį kasdien suvalgydami mažiau druskos“, – teigė N.Allen.

Sveikas kraujospūdis – apsauga nuo ligų

Remiantis tyrimo rezultatais, teigiamą poveikį pastebėjo net ir tie dalyviai, kurių kraujospūdis tyrimo pradžioje buvo normalus.

Norint sumažinti širdies ligų ir insulto riziką, svarbu palaikyti tinkamą kraujospūdį, nes hipertenzija – arba aukštas kraujospūdis – gali pažeisti kraujagysles, širdį ir net kitus organus, pavyzdžiui, akis.

Kardiologų teigimu, net pusė suaugusių Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) gyventojų kenčia nuo aukšto kraujospūdžio, kuris gali tapti „tyliu žudiku“ nepriklausomai nuo asmens lyties.

Norint sumažinti savo kraujospūdį, specialistai pataria laikytis sveikos gyvensenos įpročių: reguliariai sportuoti, tinkamai maitintis ir stengtis kuo labiau mažinti patiriamą stresą.

Mokslininkų išplatintame pranešime spaudai tyrėja N.Allen teigė, kad suvartojamo druskos kiekio įsivertinimas bei net ir gana nedidelis jo sumažinimas yra visiems prieinamas būdas pagerinti savo širdies sveikatą, taip užkertant kelią rimtoms ligoms.

„Aukštas kraujospūdis gali sukelti širdies nepakankamumą, širdies smūgį ar insultą, nes jis kenkia kraujagyslėms, – sakė ekspertė. – Tai gali būti sudėtinga, tačiau net ir labai nežymiai sumažinę druskos kiekį savo mityboje, pajusite teigiamą poveikį.“

„Pasislėpusi“ druska

Dabartinėse mitybos gairėse rekomenduojama per parą suvartoti ne daugiau nei 2300 mg natrio chlorido – maždaug arbatinį šaukštelį. „American Heart Association“ rekomenduoja dar mažesnį kiekį – 1500 mg per dieną.

Kone daugiausiai druskos slypi tokiuose maisto produktuose kaip sūdyta mėsa, sūriai, konservuotos sriubos, įvairūs užkandžiai, pavyzdžiui, traškučiai, ir padažai, įskaitant kečupą bei salotų padažus. Štai vienoje vištienos ir makaronų sriubos skardinėje yra apie 2 225 mg natrio chlorido – beveik visas rekomenduojamas paros kiekis. O viename salotų padažo šaukšte gali slypėti net 370 mg druskos.

Vieną savaitę tyrimo dalyviai kasdien turėjo suvartoti papildomus 4 500 mg druskos – beveik dvigubai daugiau nei rekomenduojama. Tačiau jau po savaitės, kurios metu jie turėjo laikytis sumažinto druskos kiekio dietos, jie pastebėjo teigiamus pakitimus ir nepajuto jokių šalutinių poveikių.

Nors tyrimo dalyviai laikėsi specialiai jiems sukurtos patiekalų ir užkandžių mitybos plano, ekspertų pagalba norint sumažinti suvalgomą druskos kiekį tikrai nėra būtina. Vienas populiariausių būdų – į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, riešutų ir pilno grūdo produktų.

Naujausio tyrimo rezultatai rodo, kad druskos apribojimas gali turėti didelį poveikį žmonių sveikatai visame pasaulyje, teigė prie tyrimo prisidėjusi Alabamos universiteto Birmingeme (Jungtinė Karalystė) medicinos profesorė dr. Cora Lewis.

„Džiugu, kad produktai, kuriuos įtraukėme į mažai natrio chlorido turinčią dietą, yra plačiai prieinami, todėl žmonės turi realią galimybę tokiu būdu pagerinti savo savijautą“, – teigė C.Lewis.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.