Menopauzė – vis dar tabu tema: pasakė, kaip palengvinti jos simptomus

Nors visuomenėje skiriama vis daugiau dėmesio moterų sveikatai, iki šiol kai kurios susiduria su baime kalbėti apie menopauzę tiek su specialistais, tiek su artimaisiais. „Eurovaistinės“ duomenimis, daugiau nei pusė moterų jaučiasi nepatogiai kalbėdamos apie savo menopauzės simptomus. Dėl to vaistininkė Jovita Aleknienė atsako į dažniausiai nerimą keliančius klausimus bei nuramina – tai yra natūralus reiškinys moters gyvenime, todėl šios temos drovėtis tikrai nereikėtų.

Moteris, menopauzė<br>123rf nuotr.
Moteris, menopauzė<br>123rf nuotr.
Jovita Aleknienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Jovita Aleknienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 9:41 AM

51 proc. apklaustųjų jaučiasi nepatogiai

Menopauzės tema – vis dar tabu visuomenėje. „Sprinter tyrimų“ atlikta apklausa atskleidė, kad netgi pusė (51 proc.) apklaustųjų moterų jaučiasi nepatogiai kalbėdamos apie savo menopauzės simptomus: 43 proc. iš jų jaučiasi nepatogiai, o 8 proc. ypač drovisi šios temos.

„Kalbėti apie menopauzę vis dar nepatogu daugumai moterų ir tai labai jaučiasi vaistinėse, kai ne kiekviena išdrįsta atvirai pasakyti, kokie simptomai ją kankina.

O jų pasitaiko pačių įvairiausių – stiprus prakaitavimas, karščio pylimai, galvos skausmas, didėjantis svoris ir labai staigios nuotaikų kaitos, dirglumas, nereguliarūs kraujavimai iš gimdos, o ką dar kalbėti apie intymesnius simptomus kaip makšties sausumas ir sumažėjęs libido“, – pasakoja vaistininkė Jovita Aleknienė.

Menopauzę lydi ir kitos stadijos

Menopauzė yra natūralus moters gyvenimo etapas, kada jos menstruaciniai ciklai visiškai baigiasi. Dažniausiai su menopauze susiduria 45–55 metų moterys, tačiau kiekvienos atvejis ir amžius gali būti individualūs.

Vaistininkė pabrėžia, kad oficialiai pasakyti, jog moteriai yra menopauzė, galima praėjus metams po paskutiniųjų menstruacijų. Iki tol lydi moteris išgyvena premenopauzę.

„Premenopauzė gali pasireikšti dar keletą metų prieš menopauzę. Jos metu palaipsniui pradeda keistis ir mažėti hormonų lygis, pirmiausia pastebime, kad menstruacijos tampa vis nereguliaresnės, atsiranda tarpiniai kraujavimai. Vėliau simptomai pradeda stiprėti – atsiranda karščio bangos, depresyvi nuotaika, nuovargis, sumažėja lytinis potraukis, pradeda didėti svoris ir prastėti plaukų bei nagų būklė“, – pasakoja vaistininkė J. Aleknienė.

Po menopauzės, praėjus metams laiko nuo paskutiniųjų moters menstruacijų, ji įžengia į paskutinį ciklo etapą – pomenopauzę. Vaistininkė pasakoja, kad kai kurioms moterims šiuo periodu pasibaigia varginantys simptomai kaip karščio bangos ar nuotaikų kaitos. Visgi, kitoms tai dar gali tęstis ir ilgiau.

Kaip sumažinti varginančius simptomus?

Vaistininkė pasakoja, kad susidūrus su pirmaisiais menopauzės simptomais, nebūtina iš karto griebtis hormonų terapijos. Iš pradžių patariama subalansuoti mitybą, pradėti aktyviau judėti ir išbandyti natūralias priemones bei maisto papildus.

Įtraukite į mitybą sojų izoflavonus. Menopauzės metu mūsų organizmas pradeda gaminti mažiau estrogenų, dėl ko atsiranda minėtieji simptomai – karščio bangos, gausus prakaitavimas bei kiti. Sojų izoflavonai, dar kitaip vadinami fitoestrogenais, yra labai panašios struktūros į moters organizme gaminamus estrogenus, dėl to jie gali praversti šiuo pokyčių laikotarpiu.

Pasirūpinkite savo nervų sistema. Suprastėjus bendrai emocinei sveikatai, patariama vartoti nervų sistemai skirtus maisto papildus – magnį, B grupės vitaminus, taip pat nepamiršti laimės vitaminu vadinamo vitamino D. O jei vakare sunku užmigti, galima vartoti melatoniną ir raminančias žolelių arbatas.

Išbandykite drėkinamąjį makšties kremą. Per menopauzę moterys gali susidurti ne tik su sumažėjusiu libido, bet ir gali užklupti kitos intymios problemos kaip makšties išsausėjimas. Tokiais atvejais patariama vartoti drėkinamuosius makšties kremus, kurie padės atstatyti natūralią gleivinės drėgmę.

Nepamirškite stiprinti kaulų būklę. Estrogenas yra labai svarbus kaulų sistemai, tačiau dėl menopauzės jo lygis moters organizme stipriai mažėja. Šis procesas gali padidinti osteoporozės riziką, kas pasireiškia sumažėjusiu kaulų tankiu, dėl ko ir išauga jų lūžių rizika.

Praturtinkite mitybą su omega-3. Menopauzės metu padažnėja pulsas ir padidėja kraujospūdis. Tokiais atvejais patariama vartoti žuvų taukus, kurie ne tik daro teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, bet ir gali prisidėti prie kaulų stiprinimo, taip pat pagerinti miego kokybę ir nuotaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.