Profesorė pabrėžė vitamino C svarbą: dėl jo trūkumo netgi gali iškristi dantys

Daugelis vitaminą C vartojame kiekvieną dieną. Dažniausiai tam, kad sustiprintume imunitetą. Visgi vitaminas C svarbus ne tik mūsų imuninei sistemai, bet ir visam organizmui. Profesorė Nijolė Savickienė laidoje „Odontologai pataria“ pasakoja, kad vitaminas C yra be galo svarbus įvairioms organizmo sistemoms, o taip pat – burnos sveikatai, kuriai vitamino C trūkumas gali pridaryti didelės žalos.

Vitaminas C yra be galo svarbus įvairioms organizmo sistemoms, o taip pat – burnos sveikatai, kuriai vitamino C trūkumas gali pridaryti didelės žalos.<br>„Pexels“ nuotr.
Vitaminas C yra be galo svarbus įvairioms organizmo sistemoms, o taip pat – burnos sveikatai, kuriai vitamino C trūkumas gali pridaryti didelės žalos.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2023, 1:44 PM

– Kas yra vitaminas C?

– Vitaminas C yra vienas iš svarbiausių vitaminų. Askorbo rūgštis lotyniškai reiškia „Skorbutui – ne“. Baisioji liga skorbutas lyg ir išgyvendinta, tačiau ji gali bet kada sugrįžti, jeigu atsiranda vitamino C trūkumas. Vitamino C trūkumas rimtai vertinamas ir burnos sveikatai. Nei vienas nenorime, kad mūsų dantenos kraujuotų, kad burnoje išsivystytų uždegiminiai procesai, pvz. gingivitas, kad skaudėtų dantenas ar kad dantys pradėtų klibėti dėl pažeistų dantenų. Dėl vitamino C trūkumo nukenčia ir patys dantys.

– Kodėl vitaminas C yra svarbus?

– Vitaminas C yra vienas iš apskritai svarbiausių vitaminų, kurių mes nesugebame pagaminti, susintetinti. Mes jį turime gauti su maistu. Tai turbūt svarbiausias vitaminas mūsų jungiamajam audiniui, o jungiamasis audinys yra visa mūsų materija. Kokį audinį benagrinėtume, visur reikia vitamino C: kraujagyslėms, vidaus organams, kauliniam audiniui, raumens audiniui. Jis taip pat labai svarbus endokrininei sistemai, nervų sistemai ir imuninei sistemai. Tad jeigu norime turėti sveiką būvį, praktiškai negalime išsiversti be vitamino C.

Taip pat reikia akcentuoti burnos sveikatą. Ne veltui sakoma, kad sveika burna yra vartai į mūsų sveiką būklę. Yra pateikta daug įrodymų, kad vitamino C svarba yra nenuginčijama tiek dantenų audiniui, tiek seilių liaukoms. Taip pat negalima pamiršti ir dantų sveikatos. Visi žinome frazę „danties nervas“. Visiems dariniams danties pulpoje yra svarbus vitaminas C.

– Kaip vitamino C trūkumas paveikia burnos sveikatą?

– Jeigu dėl vitamino C trūkumo nėra pakankamo seilių kiekio, susidaro palankios sąlygos vystytis infekcijai. Infekcija pažeidžia minkštuosius dantenų audinius. Tuomet jaučiame skausmą, dantenų paburkimą, būna kraujavimo. Tai rodo, kad burnos sveikatoje – netvarka.

Galima numatyti ir tolimesnes pasekmes: pradės klibėti dantys, ilgainiui galime jų netekti. Nė vienas tikrai nenorime pasiekti tokią kritinę būklę.

– Kaip galima patikrinti vitamino C kiekį organizme?

– Sunku pasakyti, koks konkretus vitamino poreikis yra kiekvienam organizmui. Priklausomai nuo lydinčių lėtinių ligų (cukrinis diabetas, onkologinės ligos ir pan.), gali būti didesnis vitamino C poreikis. Jeigu anksčiau sakydavome, kad per parą vitamino C reikia iki 100 mg, dabar jau kalbame apie 10 kartų didesnę dozę – 1000 mg per parą.

Jeigu yra lėtinės ligos, pažaidos burnoje, galima atlikti individualų tyrimą ir tris savaites ar mėnesį pavartoti didesnę dozę vitamino C.

– Ar vitaminas C sustiprina burnos sveikatą?

– Yra atliktas įdomus tyrimas stebint periodontito ligą ir matuojant šios ligos metu atsiradusių dantenų kišenių gylį. Vis tik nebuvo įžiūrėta sąsajos tarp vitamino C ir vadinamų periodonto dantenų kišenių gylio sumažėjimo. Tačiau yra įrodymų, kad vitaminas C prisideda prie audinių atnaujinimo, regeneracijos.

Kaip reikėtų vartoti vitaminą C, iš kokių produktų jį geriausiai pasisaviname, ar šis vitaminas gali pakenkti dantims – apie tai sužinokite pasižiūrėję visą „Odontologai pataria“ laidą su prof. dr. N.Savickiene: https://youtu.be/6LHEhxLIQv0

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.