Blogos žinios riebaus maisto mėgėjams – skatina vėžio atsiradimą

Mityba, kurioje gausu riebių patiekalų, gali padidinti storosios žarnos vėžio išsivystymo riziką, skelbia tyrėjai. Negana to, tai gali paskatinti nutukimą, neigiamai atsiliepti imuninei sistemai ir smegenų veiklai.

Šoninė<br>123rf nuotr.
Šoninė<br>123rf nuotr.
avokado skrebutis<br>123rf nuotr.
avokado skrebutis<br>123rf nuotr.
Viduržemio jūros dieta<br>123rf nuotr.
Viduržemio jūros dieta<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 6:44 AM

Tiesa, mokslininkai pabrėžia, kad net ir smulkūs mitybos pokyčiai gali turėti teigiamos įtakos bendrai sveikatai.

Žurnale „Scientific Reports“ paskelbto tyrimo autoriai pripažino, kad ne jie pirmieji ištyrė didelio riebalų kiekio mitybos poveikį sveikatai, tačiau naujasis tyrimas esą yra „išskirtinis savo apimtimi“.

Mokslininkai 24 savaites maitino peles pagal tris skirtingus mitybos planus. Ne mažiau kaip 40 proc. gaunamų kalorijų sudarė riebalai.

Tada mokslininkai tyrė genetinius pokyčius visose keturiose pelių žarnyno dalyse.

Pirmai pelių grupei priskirtas mitybos planas išsiskyrė tuo, kad jo pagrindą sudarė sotieji riebalai iš kokosų aliejaus. Antrosios grupės pelių mitybos pagrindą sudarė mononesočiųjų riebalų modifikuotas sojų pupelių aliejus, trečiosios grupės – nemodifikuotas sojų aliejus, kuriame buvo daug polinesočiųjų riebalų.

Nors tyrimai su pelėmis ne visada pritaikomi žmonėms, mokslininkai pažymėjo, kad pelių ir žmonių DNR panašios.

Lyginant su kontrolinės grupės pelėmis, daug riebalų vartojusių pelių organizmuose „pastebėti susiję genų raiškos pokyčiai“, t. y. procesas, kurio metu genetinė informacija virsta funkcinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, baltymais.

„Garsiai kalbama, kad augalinė mityba palankesnė sveikatai, ir daugeliu atvejų tai yra tiesa. Tačiau mityba, kurioje gausu riebalų, net ir augalinių, yra išimtis iš taisyklės“, – teigė pagrindinė tyrimo autorė, Riversaido Kalifornijos universiteto ląstelių biologijos profesorė Frances Sladek.

Dvigubas smūgis

Pasak tyrėjų, rezultatai kelia susirūpinimą, nes sojų aliejus plačiai naudojamas maistui.

Autorius nustebino pokyčiai, pastebėti genuose, reguliuojančiuose jautrumą infekcinėms ligoms.

„Pastebėjome, kad nukentėjo genai, atpažįstantys užkrečiamas bakterijas. Mes taip pamatėme, kad nukentėjo genai, kurie padeda organizmui kontroliuoti uždegiminius procesus“, – nurodė tyrimo autoriai. – Taigi, tai dvigubas smūgis. Ši mityba susilpnina imuninės sistemos genus ir taip pat sukuria aplinką, kurioje gali klestėti kenksmingos žarnyno bakterijos.“

Tyrimas taip pat parodė, kad visos trys daug riebalų turinčios dietos padidino ACE2 ir kitų šeimininko baltymų, kuriais naudojasi COVID-19 spyglių baltymai, patekę į organizmą, raišką.

Mokslininkai pridūrė, kad daug riebalų turintis maistas padidino kamieninių ląstelių požymius storojoje žarnoje.

„Galima pagalvoti, kad tai gerai, tačiau iš tikrųjų jos gali būti vėžio pirmtakės, – sakė F.Sladek.

Sojų ar kokosų aliejus?

Tyrimo metu didžiausi genų raiškos pokyčiai buvo pastebėti pelėse, kurioms duotas kokosų aliejus. Tačiau pastebėtas ir sojų aliejaus kenksmingas poveikis.

Pasak tyrėjų, anksčiau nustatyta, kad šis aliejus gali turėti įtakos smegenų genams, susijusiems su autizmu, nerimu, depresija ir Alzheimerio liga.

Autoriai pabrėžė, kad išvados taikomos tik sojų aliejui, o ne kitiems sojų produktams, pavyzdžiui, tofu ar pačioms sojos pupelėms.

Ragina imtis pokyčių

Kaip žmonės turėtų reaguoti į tyrimo rezultatus?

„Matau daug pacientų, kurie sutinka, kad jiems naudinga riboti nesveikų riebalų, rafinuoto cukraus ir labai perdirbtų maisto produktų vartojimą“, – sakė gydytojas onkologas iš Kalifornijos Sudarsanas Kollimuttathuillamas.

„Pacientai dažnai praneša, kad sumažėjo vėžio gydymo šalutinis poveikis ir pagerėjo bendra sveikata bei savijauta, – pridūrė jis. – Tyrimai taip pat rodo, kad mityba, kurioje gausu augalų, sveikų maisto produktų, sveikų riebalų ir aukštos kokybės angliavandenių, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono dieta, padeda sumažinti kelių labiausiai paplitusių vėžio rūšių, įskaitant storosios žarnos, prostatos ir krūties vėžį, riziką.“

Ekspertai nurodo, kad sveikatai naudingi ir smulkūs mitybos pokyčiai.

„Valgydami mažiau perdirbtų maisto produktų ir mažiau greitojo maisto galime būti sveikesni“, – sakė tyrime nedalyvavusi nutukimo medicinos specialistė, chirurgė Melisa Ortiz-Pujols.

Pavyzdžiui, žarnyno mikrobiotai bus geriau, jei kepimui dažniau naudosite alyvuogių aliejų.

„Maži mitybos pakeitimai gali lemti didelius mūsų sveikatos pokyčius“, – sakė specialistė ir pridūrė, kad smulkūs pakeitimai nesunkiai virsta įpročiais visam gyvenimui.

Taip daug naudingiau nei kardinaliai keisti mitybą, laikytis griežtos dietos, o pavargus grįžti prie senojo gyvenimo būdo.

Pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo