„Pasislėpusios“ dantenų ligos, ėduonis ar net burnos vėžys: apie jūsų sveikatą gali labai daug pasakyti burnos higienistas

„Kurjeris pas jus atvyks už 20 minučių.“ Tokia ir panašios žinutės šiais laikais tokios įprastos, kad nieko nebestebina. O kaip šaunu būtų gauti išankstinę žinutę apie besutrinkančią sveikatą? Ir visgi – galima. „Pasislėpusios“ dantenų ligos, dantų ėduonis ar net burnos vėžys dar labai ankstyvoje stadijoje – apie tai ir dar daugiau jums gali papasakoti jūsų burnos higienistas. Koks tai specialistas, ką jis daro ir kokios jo galimybės, laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo burnos higienistė Gitana Rėderienė.

Dantenų ligos suaugusiems žmonėms dažniausiai yra dantų netekimo priežastis.<br>„Pexels“ nuotr.
Dantenų ligos suaugusiems žmonėms dažniausiai yra dantų netekimo priežastis.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2024, 11:19 AM

– Ką daro burnos higienistas?

– Burnos higienistai – pakankamai jauna profesija Lietuvoje. Čia jie egzistuoja apie 25 metus, tuo tarpu Jungtinėse Valstijose – daugiau nei 110 metų. Lankydamasis pas burnos higienistą pacientas gali tikėtis, kad šis specialistas visų pirma ištirs pacientą: patikrins jo dantenas, dantis, apžiūrės gleivinę. Vėliau burnos higienistas pašalina pacientui dantų akmenis, nupoliruoja dantis ir įvertina kiekvieno paciento individualią burnos būklę.

Taip pat tai yra paciento konsultavimas, edukavimas apie burnos ligų prevenciją, motyvavimas prižiūrėti savo sveikatą. Taip pat galima tikėtis, kad burnos higienistas, apžiūrėjęs jūsų burnos būklę, pastebės problemas dar ankstyvoje jų fazėje, kai problema dar nedidelė ir ją lengva išspręsti.

– Ar pacientai pakankamai dažnai lankosi pas burnos higienistus?

– Iš savo ilgametės patirties galėčiau pasakyti, kad situacija keičiasi. Burnos higienos studijas baigiau 1998 metais, tai buvo pati pirmoji laida. Tikrai prisimenu, kaip visiems tekdavo aiškinti, kas yra burnos higienistas ir ką jis daro. Šiandien jau retai tenka kam nors aiškinti, kas yra burnos higienistas. Manau, kad per 25-erius metus užsiauginome šios profesijos žinomumą.

Bet tikrai nėra taip, kad visi žmonės lankosi pas burnos higienistus. Prie mūsų profesijos žinomumo tikrai labai prisidėjo gydytojai odontologai, būtent jų atsiųsti pacientai dažnai atkeliauja pas burnos higienistus. Žinoma, visuomenės sąmoningumas kyla ir yra tokių pacientų, kurie patys atvyksta pas burnos higienistus prevencijai. Bet tai yra mažesnė visuomenės dalis. Labai norėtume, kad šis sąmoningumas augtų.

O rūpinimasis burnos sveikata yra neatsiejamas nuo rūpinimosi viso kūno sveikata. Tad žmonės turi būti linkę patys prisiimti atsakomybę už savo sveikatą, suprasti, kad reguliari burnos higiena bei teisinga mityba, fizinis krūvis, emocinė būsena yra labai svarbu.

– Kokias sveikatos problemas burnos higienistai pastebi dažniausiai?

– Visų pirma reikėtų kalbėti apie dantenų ligas, nes tai yra tylioji epidemija visame pasaulyje. Dantenų ligos suaugusiems žmonėms dažniausiai yra dantų netekimo priežastis. Užleisti dantenų ligas yra labai lengva, nes pradinėje stadijoje tokia liga apie save nepraneša nei skausmu, nei kokiu nors dideliu diskomfortu. Galbūt pastebimas kraujavimas valant dantis, bet tai dažnai žmonės yra linkę „nurašyti“ per kietam dantų šepetėliui, per dideliam paspaudimui. Tad kalbant apie burnos sveikatą ir problemas, su kuriomis burnos higienistai susiduria dažniausiai, dantenų ligos yra didžiausia problema. Tad tokie pacientai, kurie jau turi dantenų ligų, yra linkę jomis sirgti arba turi diagnozuotą periodontitą, turi tapti draugais su savo burnos higienistu: reguliariai lankytis pas specialistą ir atlikti profesionalios burnos higienos procedūras.

Burnos higienistas gali padėti pacientams pastebėti dantų ėduonį dar jo pradinėje stadijoje, taip pat pastebėti dantų emalio pokyčius, kurie dar nėra tapę ertme emalyje, kai dar ėduonis nepažengęs ir galima išvengti konservatyvaus gydymo arba plombavimo. Reguliarus lankymasis pas burnos higienistą gali jums padėti pastebėti problemas, esančias burnoje, ankstyvoje stadijoje.

Kokias kitas ligas dažnai pastebi arba padeda jų išvengti burnos higienistai, ar pacientai tikrai visada moka tinkamai išsivalyti dantis, kokios priemonės labiausiai tinka asmeninei burnos higienai ir kaip rekomenduojama prižiūrėti savo burną – pilnoje „Odontologai pataria“ laidoje: https://youtu.be/NfUTguJj1r4

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.