Mokslas įrodė: cholesterolio kiekį kraujyje mažina ši žuvis

Lašiša yra maistinga ir skani. Joje gausu vitaminų, mineralų ir, žinoma, širdžiai naudingų omega-3 riebalų rūgščių. Dar daugiau – dvi lašišos porcijos per savaitę gali padėti išlaikyti normalų cholesterolio kiekį, parodė naujas tyrimas.

Dvi lašišos porcijos per savaitę gali padėti išlaikyti normalų cholesterolio kiekį.<br>lrytas.lt koliažas
Dvi lašišos porcijos per savaitę gali padėti išlaikyti normalų cholesterolio kiekį.<br>lrytas.lt koliažas
Lašiša<br>123rf nuotr.
Lašiša<br>123rf nuotr.
Lašišos salotos<br>123rf nuotr.
Lašišos salotos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 12, 2024, 6:40 AM

Žurnale „Journal Of Nutrition“ paskelbtame tyrime teigiama, kad lašiša gali padėti kovoti su padidėjusiu cholesteroliu, kuris yra pagrindinis širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys.

Cholesterolis – riebalinė medžiaga, kuri ilgainiui kaupiasi ant kraujagyslių sienelių ir gali jas užkimšti. Šis procesas apsunkina kraujotaką.

Nerimą kelia tai, kad aukštas cholesterolis neturi simptomų, todėl sergantieji apie tai nežino, kol neišsivysto širdies smūgis ar insultas.

Kolorado universiteto Anschutz Medical Campus tyrėjų komanda į tyrimą įtraukė 41 dalyvį, kurių amžius 30–69 metų. Jie turėjo antsvorio arba buvo nutukę, tačiau nesirgo kitomis ūmiomis ligomis.

Tyrimo dalyviams priskirti du mitybos būdai, vienas iš jų – Viduržemio jūros dieta, kurią daugelis ekspertų įvardija kaip vieną sveikiausių.

Viduržemio jūros dietos besilaikantys asmenys per savaitę gaudavo dvi porcijas lašišos.

Mokslininkai tyrė žuvį naudodamiesi vadinamąja metabolomikos sritimi ir metabolitų, kurie susidaro vykstant medžiagų apykaitai – cheminiam procesui, kurio metu maistas skaidomas į energiją, gamyba.

Komanda norėjo išsiaiškinti, ar iš lašišos gaunami metabolitai yra susiję su sveikatos pagerėjimu.

Atlikę metabolitų analizę, mokslininkai iš viso aptiko 1 518 atskirų junginių. Iš jų 500 buvo būdingi lašišai.

Išvados atskleidė, kad dviejų junginių, rastų būtent lašišoje, ir dar dviejų metabolitų padidėjimas buvo susijęs su mažesniu bendruoju cholesterolio kiekiu, mažesniu „blogojo“ cholesterolio ir kitų riebalų kiekiu kraujyje.

„Mes pirmieji nustatėme lašišai būdingus biologiškai aktyvius junginius, kurių padaugėja kraujo plazmoje vartojant Viduržemio jūros dietą su 120–240 gramų lašišos per savaitę. Be to, keli iš šių maistui būdingų junginių buvo susiję su trumpalaikiu kardiometabolinių sveikatos rodiklių pagerėjimu“, – rašė tyrimo autoriai.

Parengta pagal Express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.