Paaiškėjo, kuri daržovė kliudo atsirasti kraujo krešuliams

Brokoliuose natūraliai randama cheminė medžiaga vieną dieną gali būti pritaikyta kraujo krešulių prevencijai ir gydymui.

Kraujo krešulys<br>123rf nuotr.
Kraujo krešulys<br>123rf nuotr.
Brokolis <br>Pexels nuotr.
Brokolis <br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 15, 2024, 6:31 AM

Sidnėjaus universiteto (Australija) mokslininkai laboratoriškai ištyrė 23 augaluose dažniausiai randamus junginius, siekdami nustatyti, ar šie linkę jungtis su žmogaus kraujo tromobocitais.

Pagrindinė trombocitų funkcija – dalyvauti kraujo krešėjime. Tačiau jie gali sudaryti pavojingus krešulius, kurie užkemša kraujagyslę ir sustabdo kraujo tekėjimą. Tai gali padaryti neatitaisomą žalą smegenų ir širdies audiniams.

Aiškėja, kad cheminė medžiaga, paprastai randama kryžmažiedžių daržovių, tokių kaip brokoliai, žiediniai kopūstai ir brokolių daigai, sudėtyje, išsiskyrė potencialu sustabdyti krešulių susidarymą. Šis junginys, vadinamas sulforafanu (SFN), jau anksčiau sulaukė dėmesio dėl savo potencialo užkirsti kelią vėžiui ir mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Išsamiai išanalizavus SFN poveikį molekuliniu lygmeniu paaiškėjo, kad jis gali sulėtinti trombocitų sulipimą ir trukdyti susidaryti krešuliams panašiomis sąlygomis, kurios yra žmogaus arterijose.

„Brokoliuose esantis junginys ne tik veiksmingai pagerina krešulius naikinančių vaistų veikimą po insulto, bet ir galėtų būti naudojamas kaip prevencinė priemonė pacientams, kuriems gresia didelė insulto rizika“, – sako Sidnėjaus universiteto biomedicinos mokslininkas Xuyu Liu.

Tyrimo rezultatai rodo, kad SFN verta ištirti kaip priemonę sumažinti insulto riziką labiausiai pažeidžiamose grupėse, ypač atsižvelgiant į tai, kad jo natūraliai randama tokiuose maisto produktuose kaip brokoliai, kurie jau žinomi dėl savo naudos širdžiai.

SFN taip pat galėtų būti pritaikytas skubiai medicinai, pavyzdžiu, gydant insultą patyrusius pacientus. Tyrėjų teigimu, jis galėtų sumažinti žalą smegenims ar net išgelbėti žmogaus gyvybę.

Dabar krešuliams naikinti naudojamas vaistas, vadinamasis audinių plazminogeno aktyvatorius (tPA), apsaugo nuo smegenų pažeidimo tik apie 20 proc. atvejų. Eksperimentų su pelėmis metu mokslininkai nustatė, kad, SFN derinant su tPA, sėkmės rodiklis gali išaugti iki 60 proc.

„Džiugu, kad šis natūralus junginys nesukelia jokių kraujavimo požymių, o tai yra dažnas šalutinis poveikis, siejamas su insulto gydymui išbandytais kraują skystinančiais preparatais“, – sakė X.Liu.

Tiesa, tyrimai šioje srityje pasiekę labai ankstyvą fazę ir jokie bandymai su žmonėmis dar nėra atlikti. Nėra tvirtų įrodymų, ar į mitybą įtraukus brokolius, sumažėtų rizika patirti insultą, tačiau tai gali būti nagrinėjama ateities tyrimuose.

„Labai džiaugiamės, kad pavyko išskirti natūralų junginį, kuris gali turėti didžiulį teigiamą poveikį, – sako X.Liu. – Mūsų tyrimuose ir toliau bus tiriama, ar išgryninti daržovių junginiai gali turėti teigiamą poveikį ligų procesams.“

Aptariamas tyrimas paskelbtas žurnale ACS Central Science.

Parengta pagal „Science alert“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.