Metalo skonis burnoje? Atsakė, ką tai byloja apie sveikatą

Kartais aplanko jausmas lyg burnoje užsilikusi sena moneta? Gali būti, kad turite sveikatos problemų.

Skonio pojūtis<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Skonio pojūtis<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Demencija<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Demencija<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
inkstų ligos<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
inkstų ligos<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 6, 2024, 8:42 AM

Šį pojūtį gali sukelti maisto papildai, kuriuose yra geležies, kartais tai gali būti ir sinusų infekcijos arba alerginės reakcijos simptomas. Pateikiame 9 priežastis, kodėl burnoje galite atsirasti metalo skonis:

1. Dantenų infekcija

Reguliariai nevalant dantų šepetuku ir siūlu, burnoje pradeda kauptis bakterijos, galinčios sukelti tokias dantenų ligas kaip gingivitas ir periodontitas.

Šios ligos sukelia dantenų uždegimą, dėl kurio burnoje galite jausti metalo skonį, sakė „One Medical“ klinikų tinklo medicinos direktorė dr. Natasha Bhuyan.

Kiti dažni dantenų ligų požymiai yra: paraudusios ir patinusios dantenos, kraujavimas valantis dantis šepetuku ar siūlu, blogas burnos kvapas, padidėjęs dantenų jautrumas.

Ką daryti: Paprastai dantenų ligos praeina po profesionalios dantų higienos. Tiesa, ir toliau reikia reguliariai valytis dantis šepetėliu ir siūlu.

Jeigu simptomai neišnyksta, apsilankykite pas dantistą, kad įsitikintumėte, jog jums nereikia sudėtingesnio gydymo.

2. Tam tikri medikamentai

„Metalo skonis burnoje dažnai gali atsirasti dėl vaistų“, – tikino vidaus ligų gydytoja Nesochi Okeke-Igbokwe.

Kūnui įsisavinant tam tikrus vaistus, šalutiniai cheminiai junginiai gali išsiskirti į jūsų seiles, o kai kurių skonis primena metalą.

Populiarūs vaistai, kurie gali turėti metalo skonį, yra: kraujospūdžio reguliavimui skirtas „Captopril“, tokie antibiotikai kaip tetraciklinas, klaritromicinas ir metronidazolas, cukriniam diabetui skiriamas metmorfinas, bipolinį bei kitus nuotaikos sutrikimus kontroliuoti padedantis litis, metazolamidas nuo glaukomos, podagrą gydantis allopurinolis bei naujasis vaistas, skirtas koronaviruso gydymui.

Ką daryti: Jei metalo skonį pradėjote jausti maždaug tuo pat metu, kai pradėjote vartoti kurį nors iš vaistų, pasikonsultuokite su gydytoju.

Jeigu šią problemą sukėlė jūsų vaistai, gydytojas gali pasiūlyti alternatyvių medikamentų.

Tačiau jeigu vaisto vartojimo nutraukti negalima, galite išbandyti šiuos patarimus, padedančius atsikratyti metalo skonio: sučiulpkite stipraus skonio mėtinuką, į burną įsidėkite ledo gabalėlį, suvalgykite citrusinių vaisių, klevų sirupo arba marinuotų agurkų.

3. Kai kurie maisto papildai

„Viena dažniausių metalo skonio burnoje priežasčių yra papildų vartojimas“, – aiškino dr. Lisa Lewis, vaikų ligų gydytoja.

Kaip ir su receptiniais vaistais, jūsų kūnas gali išskirti kai kuriuos nepasisavintus mineralus į seiles, sukeldamas cheminį skonį.

Pasak dr. L.Lewis, dažniausiai metalo skonį burnoje sukelia šie maisto papildai: geležis, chromas, varis, kalcis ir cinkas.

Ką daryti: Jeigu metalo skonis jus erzina, galite pasitarti su savo gydytoju dėl alternatyvių papildų, turinčių mažesnes išvardintų mineralų dozes. Jeigu toks sprendimas netinka, galite pabandyti užmaskuoti metalo skonį.

4. Sinusų infekcijos

„Sinusų bei viršutinių kvėpavimo takų infekcija gali sukelti nosies užgulimą, o tai, savo ruožtu, gali nulemti metalo skonį burnoje“, – pasakojo dr. N.Bhuyan.

Taip nutinka dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia, užsikimšus žmogaus nosiai gali sutrikti jo skonio ir kvapo suvokimas, sakė dr. N.Bhuyan. Dr. L.Lewis pateikė dar vieną paaiškinimą: tokį pojūtį gali sukelti iš nosies į gerklę nutekančios gleivės.

„Kai šios gleivės dings, didelė tikimybė, kad su jomis dings ir metalo skonis“, – tikino dr. L.Lewis.

Vieni ryškiausių kvėpavimo takų infekcijų simptomai yra bėganti arba užsikimšusi nosis, galvos skausmas, gerklės skausmas, kosulys, spaudimo jausmas veide.

Ką daryti: Sinusų ir kitos kvėpavimo takų infekcijos dažnai praeina savaime be jokio gydymo. Tačiau jeigu simptomai trunka ilgiau nei 10 dienų arba jūsų būklė staiga pablogėja, vertėtų kreiptis į gydytoją, kuris gali skirti reikiamą gydymą, pavyzdžiui, antibiotikus.

5. Vėžio gydymas

Metalo skonis burnoje gali būti jaučiamas ir dėl kai kurių vėžio gydymo būdų, tokių kaip chemoterapija ir radioterapija. Tai ypač dažnas galvos ir kaklo vėžiu sergančių pacientų patiriamas simptomas.

„Nors šie gydymai yra nutaikyti į vėžines ląsteles, kartais jie gali pakenkti ir sveikoms burnos ląstelėms, o tai sukelia metalo skonį“, – teigė dr. N.Bhuyan.

Ką daryti: Gydantis vėžį metalo skonį galite paslėpti čiulpiant mėtinukus.

„Ramina tai, kad mūsų ląstelės yra atsinaujinančios, todėl pasibaigus gydymui nuo vėžio jos atsistato“, – sakė dr. N.Bhuyan. Taigi baigus gydymą metalo skonis turėtų dingti.

6. Nėštumas

Pasak dr. N.Bhuyan, metalo skonį burnoje gali lemti ir nėštumo metu vykstantys hormonų pokyčiai, ypač estrogeno kiekio padidėjimas.

Būtent estrogeno padidėjimas sukelia disgeuziją – kvapo ir skonio suvokimo pakitimus. Taigi estrogenas gali paveikti jūsų skonio receptorių ląsteles ir sukelti metalo skonį, tikino dr. N.Okeke-Igbokwe.

Smagus faktas – disgeuzija yra priežastis, kodėl nėščiosios dažnai nori maisto, kurio anksčiau nemėgo, arba kodėl jos nebegali valgyti anksčiau labai mėgtų patiekalų.

Kiti dažniausiai jaučiami nėštumo simptomai yra pavėluotos arba praleistos mėnesinės, pykinimas, patinusios bei jautrios krūtys, padažnėjęs šlapinimasis, nuovargis.

Ką daryti: dr. N.Bhuyan ramina: „Metalo skonį moterys paprastai jaučia tik pirmojo trimestro metu. Laimei, atėjus antrajam trimestrui, šis pojūtis dingsta.“

7. Demencija

Kaip aiškino dr. L.Lewis, demenciją sukelia: „Smegenų degeneracija, kuri paveikia smegenų nervus.“

Tokie nervų pažeidimai gali pakeisti žmogaus skonio suvokimą, todėl jis gali jausti metalo skonį, pasakojo dr. L.Lewis.

Demencija sergantys asmenys dažniausiai susiduria su atminties sutrikimais, sunkumais bendraujant bei susikaupiant, jiems gali būti sunku samprotauti bei priimti sprendimus, jie pamiršta draugo ar šeimos nario vardą, pasiklysta jiems puikiai pažįstamoje vietoje.

Ką daryti: Demencija yra gydoma skirtingai, atsižvelgiant į pagrindinę ligos priežastį. Dažniausiai demenciją sukelia Alzheimerio liga, kuri yra nepagydoma, bet kurios progresavimas gali būti sulėtintas vaistais.

8. Alergijos

„Metalo skonį burnoje sukelia tikrai ne visos alergijos maistui, tačiau kai kurios, pavyzdžiui, alergija vėžiagyviams ar riešutams, tokį pojūtį gali sukelti“, – tvirtino dr. N.Bhuyan.

Ji tikino, kad metalo skonis burnoje paprastai yra siejamas su rimtomis alergijomis maistui, kurios gali sukelti sunkią reakciją – anafilaksija.

Kai kurie anafilaksijos požymiai yra dilgėlinė ir odos niežėjimas, pykinimas, vėmimas arba viduriavimas, galvos svaigimas, liežuvio patinimas, dusulys.

Ką daryti: jeigu turite rimtą alergiją maistui, visuomet su savimi turėkite adrenalino, kuris gali sustabdyti anafilaksinę reakciją, patarė dr. N.Bhuyan.

Tačiau jeigu simptomai po adrenalino injekcijos nepranyksta arba jūs nebegalite kvėpuoti, nedelsiant kvieskite medicininę pagalbą, kadangi šie simptomai gali kelti pavojų jūsų gyvybei.

9. Inkstų ligos

Metalo skonį burnoje gali jausti ir žmonės, sergantys lėtinėmis inkstų ligomis, tikino dr. N.Okeke-Igbokwe.

Taip nutinka todėl, kad suprastėjus inkstų funkcijai, jūsų kraujyje gali kauptis šlapalas – natūrali cheminė medžiaga, paprastai aptinkama šlapime.

Pasak dr. N.Okeke-Igbokwe, būtent šlapalo kaupimasis ir nulemia metalo skonį burnoje.

Kiti inkstų ligų simptomai yra dažnesnis arba retesnis šlapinimasis, nuovargis, galvos svaigimas, atminties problemos, šlapinimasis krauju, skausmas apatinėje nugaros dalyje, akių, rankų arba kojų tinimas.

Ką daryti: Geriausią inkstų ligos gydymą gali paskirti gydytojas, atsižvelgęs į tai, kas šią ligą sukėlė.

Specialistai gali skirti vaistų nuo cukrinio diabeto arba aukšto kraujospūdžio, nes abu šie sutrikimai gali tapti inkstų ligos priežastimi.

Labai sunkios inkstų ligos atveju gali prireikti ir sudėtingesnio gydymo, pavyzdžiui, dializės ar net inkstų persodinimo.

„Pajutus burnoje metalo skonį, nederėtų jo ignoruoti“, – patarė dr. N.Bhuyan. Rekomenduojama kreiptis į savo gydytoją, kuris skirtų gydymą, jeigu šį pojūtį sukelia liga.

Parengta pagal businessinsider.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.