Mokslininkai įtaria, kad šis maistas žaloja smegenų kraujagysles

Ypač perdirbtas maistas kenkia sveikatai. Šią tiesą dar kartą patvirtino naujas tyrimas – valgant daug apdorotų maisto produktų, padidėja pažinimo funkcijų pablogėjimo ir insulto rizika.

Smegenų kraujotaka<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Smegenų kraujotaka<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Augalinė mityba<br>Pexels nuotr.
Augalinė mityba<br>Pexels nuotr.
Greitas maistas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Greitas maistas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Širdies sveikata<br>V. Balkūo nuotr.
Širdies sveikata<br>V. Balkūo nuotr.
Gruzdintos bulvytės<br>Pexels nuotr.
Gruzdintos bulvytės<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 25, 2024, 1:40 PM

Svarbu, kad žala pastebėta net jei žmogus stengiasi laikytis Viduržemio jūros regiono, DASH arba MIND dietų.

Visi trys išvardinti mitybos būdai yra augalinio pobūdžio, skatina valgyti daugiau vaisių ir daržovių, neskaldytų grūdų, pupelių ir sėklų, ribojant cukrų, raudoną mėsą ir ypač apdorotus maisto produktus.

„Jei ypač apdoroto maisto suvartojimas padidėja 10 proc., tada 16 proc. išauga kognityvinių funkcijų sutrikimo riziką“, – sakė tyrime nedalyvavęs gydytojas kardiologas Andrew Freemanas.

Žurnale „Neurology“ šią savaitę paskelbtame tyrime teigiama, kad vartojant daugiau natūralių – neperdirbtų arba minimaliai perdirbtų – maisto produktų, kognityvinių funkcijų sutrikimo rizika buvo 12 proc. mažesnė.

Neperdirbti maisto produktai – tai švieži vaisiai ir daržovės, kiaušiniai, pienas. Minimaliai apdorotiems maisto produktams priskiriami kulinariniai ingredientai, tokie kaip druska, žolelės ir aliejus, taip pat konservai ir šaldytos daržovės, kuriuose kulinariniai ingredientai derinami su neperdirbtais maisto produktais.

Į Ypač apdorotų maisto produktų sąrašą patenka fasuotos sriubos, padažai, šaldytos picos, iš anksto paruošti valgiai, kitas greitas maistas: dešrainiai, dešrelės, gruzdintos bulvytės, gazuoti gėrimai, parduotuvėje pirkti sausainiai, pyragaičiai, saldainiai, keksiukai, ledai ir daugelis kitų.

Ekspertai teigia, kad tokie maisto produktai turi daug kalorijų, pridėtinio cukraus ir druskos bei mažai skaidulinių medžiagų. Visa tai gali prisidėti prie kardiometabolinių sveikatos problemų, svorio augimo, nutukimo, antrojo tipo diabeto ir aukšto kraujospūdžio.

Didesnė insulto rizika

Tyrime analizuoti 30 000 amerikiečių sveikatos duomenys, kurių stebėjimo trukmė buvo iki 20 metų.

Tyrimui vadovavęs Masačusetso ligoninės Bostone neurologinės priežiūros skyriaus vedėjas W. Tayloras Kimberly teigė, kad insulto rizika buvo 8 proc. didesnė toje žmonių grupėje, kurie į savo mitybą įtraukė daugiausia perdirbtų maisto produktų.

Pastebėtas ir priešingas efektas – jei žmogus valgė daugiau neperdirbtų arba minimaliai perdirbtų maisto produktų, insulto rizika sumažėjo 9 proc., nustatyta tyrime.

Kodėl perdirbtas maistas toks blogas? Viena priežasčių – jis didina cukraus kiekį kraujyje. Tai gali sukelti antrojo tipo diabetą, nutukimą, padidėjusį kraujospūdį ir aukštą cholesterolio kiekį kraujyje.

2 tipo diabetas, nutukimas, padidėjęs kraujospūdis ir didelis cholesterolio kiekis kraujyje yra pagrindiniai širdies ir smegenų kraujagyslių ligų rizikos veiksniai.

Poveikis kraujagyslėms, dėl kurio ištinka insultas ir kognityvinių funkcijų pablogėjimas, taip pat gali būti susijęs su priedais, įskaitant emulsiklius, dažiklius, saldiklius ir nitratus ir (arba) nitritus, kurie siejami su žarnyno mikrobų ekosistemos sutrikimais ir uždegimu.

Įspėja dėl augančio pavojaus

Daugėja tyrimų apie ypač apdorotų maisto produktų keliamas rizikas. Vasarį atliktos 45 metaanalizių, kuriose dalyvavo beveik 10 mln. žmonių, apžvalgos duomenimis, 10 proc. padidinus ypač apdoroto maisto suvartojimą, išauga rizika susirgti ar mirti nuo dešimčių neigiamų sveikatos sutrikimų.

Šis 10 proc. padidėjimas buvo laikomas „baziniu“, todėl, ekspertų teigimu, žala gali būti dar didesnė.

Pateikta svarių įrodymų, kad didesnis ypač perdirbto maisto vartojimas susijęs su maždaug 50 proc. didesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų ir bendrų psichikos sutrikimų rizika.

Tyrėjai taip pat rado labai įtikinamų įrodymų, kad valgant daugiau itin apdorotų maisto produktų 55 proc. padidėja nutukimo, 41 proc. – miego sutrikimų, 40 proc. – 2 tipo diabeto išsivystymo ir 20 proc. – depresijos rizika.

„Ypač perdirbto maisto produktų skyriuje arba ant pačių pakuočių, kaip ant cigarečių, mums reikia užrašyti: „Įspėjame, šis maistas gali pakenkti jūsų sveikatai“, – sakė M. Freemanas.

Jis pridūrė, kad privalo keistis mūsų požiūris į maistą. Ne blogiau nei traškučių pakuotė į kelionę tinka obuolys arba morka. „Turime užtikrinti, kad tokie produktai būtų lengviau prieinami, ypač mūsų vaikams“, – pabrėžė M.Freemanas.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.