Išvardijo, kas spartina smegenų senėjimą: 6 žalingi įpročiai – tikra pragaištis

Tam tikri įpročiai gali atrodyti kaip normalus elgesys, tačiau ilgainiui jie stipriai pakenkia jūsų smegenų sveikatai.

Galime kontroliuoti, kad mūsų smegenys būtų sveikos ir išvengtume ankstyvo senėjimo. <br>lrytas.lt koliažas
Galime kontroliuoti, kad mūsų smegenys būtų sveikos ir išvengtume ankstyvo senėjimo. <br>lrytas.lt koliažas
Bendravimas.<br>123rf nuotr.
Bendravimas.<br>123rf nuotr.
Smegenų sveikata<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Smegenų sveikata<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Laiminga senjorė<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Laiminga senjorė<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
miegas<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
miegas<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 10, 2024, 6:36 AM

Žmogaus smegenys, kaip ir kūnas, senstant keičiasi. Kuo vyresni tampame, tuo sunkiau atsimename informaciją, pavyzdžiui, restorano, kuriame buvome, pavadinimą arba kur padėjome raktus, taip pat gali prireikti daugiau laiko išmokti ką nors naujo, rašo „HuffPost“.

Gera žinia, galime daug ką kontroliuoti, kad mūsų smegenys būtų sveikos ir išvengtume ankstyvo senėjimo.

Visa esmė – mūsų kasdieniai įpročiai. Štai klaidos, kurias turite kuo greičiau ištaisyti:

1. Daugiau bendraukite su žmonėmis

Gyvenimas mus įstumia į daugybę situacijų – nuo nuotolinio darbo iki kūdikio gimimo ir išėjimo į pensiją.

„Mūsų kultūroje taip įprasta, kad per gyvenimą pamažu prarandame socialinius ryšius. Mums reikia tam tikro socialinio tinklo, žmonių, į kuriuos galėtume kreiptis – net jei manome, kad mums to nereikia.

Taigi, kaip socializacija veikia smegenis? Kiekvieną kartą, kai sutinkame naują žmogų, mūsų smegenyse užsimezga naujas ryšys tarp smegenų ląstelių“, – sako dr. Zaldi Tan, Cedars-Sinai atminties ir sveiko senėjimo programos direktorė.

Be to, įrodyta, kad stiprus socialinis tinklas gerina nuotaiką, kuri susijusi su mūsų smegenų sveikata.

Nors atrodo, kad bendravimas akis į akį yra naudingiausias smegenų sveikatai, kontaktas internetu ir virtualūs pokalbiai taip pat gali padėti, sako dr. Glenas Finney, Amerikos neurologijos akademijos narys.

„Kai kurie žmonės yra tiesiog fiziškai izoliuoti arba neturi draugų ir šeimos narių kaimynystėje, jų internetinė bendruomenė jiems tampa gelbėjimosi ratu ir gali būti tikrai naudinga“, – sako G. Finney.

2. Suteikite smegenims naujų stimulų

G.Finney aiškina, kad dera ne tik išlaikyti jau turimus įgūdžius, bet ir išvesti smegenis iš komforto zonos.

„Jei sakysite: „Aš jau nebe vaikas. Nesistengsiu nieko mokytis“ – tai gali sabotuoti jūsų smegenų sveikatą ir lemti ankstyvą smegenų senėjimą“, – sako mokslininkė.

Panašiai kaip ir tada, kai susipažįstame su nauju žmogumi, mokantis ko nors naujo formuojasi ryšiai tarp mūsų smegenų ląstelių ir padeda išlaikyti smegenis jaunas.

„Visada turėtumėte plėsti savo akiratį. Jei niekada nesate paėmę į rankas muzikos instrumento, išmokite groti“, – pataria ekspertas.

3. Atsikratykite chroniško streso

Stresas yra kasdienio gyvenimo dalis, o mūsų organizmas paprastai gali greitai atsigauti po tam tikro stresą keliančio įvykio ar situacijos.

Problema kyla tada, kai stresas tampa chroniškas ir mes jo nesureikšminame.

„Mes gebame palaikyti savo reakciją į stresą visą dieną, ko galime net nepastebėti. Net ir tada, kai nevyksta nieko jaudinančio, galime patirti pasąmoninį stresą“, – sakė Kalifornijos universiteto San Franciske psichiatrijos profesorė daktarė Elissa Epel.

Pasak jos, svarbu įsisąmoninti šį stresą ir pabandyti jo atsikratyti – pavyzdžiui, įsidėmėti savo mintis ir sulėtinti kvėpavimą.

Ji pridūrė, kad „trumpalaikės ūmaus streso būsenos“ kūne gali padėti sumažinti stresą, pavyzdžiui, eiti į sauną, praustis po šaltu dušu ar išbandyti intensyvią treniruotę.

Tai suteikia mums daugiau atsipalaidavimo būsenų dienos metu ir geresnę miego kokybę naktį.

„Kai galime būti gilesnio poilsio būsenoje tiek dieną, tiek miego metu, suteikiame galimybę mūsų neuronams taip pat atsistatyti ir sulėtinti smegenų senėjimą“, – aiškino ji.

4. Skuba nėra naudinga

„Kai esame užsiėmę savo profesiniu ir socialiniu gyvenimu, natūraliai linkstame rinktis ką nors greito – mėgstame įdėti maisto į mikrobangų krosnelę arba išvykti aktyvių atostogų, kur nebūna ramios minutės

Ilgalaikėje perspektyvoje tai gali būti ne pats geriausias variantas mūsų smegenims“, – sakė Z.Tan.

Greitai paruošiamas maistas dažnai būna ypač perdirbtas, jame gausu sočiųjų riebalų ir cukraus.

Tyrimai parodė, kad daugelį metų maitinantis tokiais maisto produktais gali padidėti demencijos rizika.

„Žinome, kad tai gali lemti ankstyvą smegenų senėjimą ir sukelti ligas, kurios neigiamai veikia smegenų sveikatą“, – sakė G.Finney.

Nėra nieko blogo retkarčiais valgyti greitą maistą: tai skanu, gali būti pigiausias pasirinkimas, o kartais mums to tiesiog reikia.

Bet stenkitės į mitybos racioną įtraukti produktų, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, žaliųjų lapinių daržovių, žuvies, alyvuogių aliejaus ir riešutų.

Įrodyta, kad omega-3 gerina atmintį, mokymąsi ir kraujotaką smegenyse.

5. Pasirūpinkite miego kokybe

Net jei siekiate miegoti 7–9 valandas kasnakt, kaip patariama, jei miegas prastas, kitą dieną atsibusite pavargę. Ir miego kiekis, ir kokybė yra svarbūs smegenų sveikatai.

„Miego metu dienos prisiminimai surūšiuojami ir sudedami į tinkamą vietą, kad juos galėtume pasiekti ateityje. Beta amiloidas, lipnus baltymas, kuris niokoja Alzheimerio liga sergančių žmonių smegenis, yra pašalinamas miego metu. Kai miegas per trumpas arba nekokybiškas, šie procesai nutrūksta“, – aiškino Z.Tan.

bėgant metams dėl prasto miego gali padidėti ankstyvo smegenų senėjimo ir demencijos išsivystymo rizika.

Norint pagerinti miego kokybę, Z.Tan rekomenduoja laikytis pastovaus miego režimo, vartoti kuo mažiau alkoholio, sumažinti skysčių kiekį prieš miegą, vengti raminamųjų ir migdomųjų vaistų.

6. Neapleiskite fizinio aktyvumo

„Fiziniai pratimai, ypač kardio treniruotės, ir net raumenis stiprinantys pratimai, yra svarbūs smegenų veiklai palaikyti.

Z.Tan patraukti ne tik mankštintis, bet ir pasirūpinti, kad fizinis aktyvumas būtų jūsų gyvenimo būdo dalis.

„Nesvarbu, ar tai būtų sodininkystė, ar pasivaikščiojimas, yra dalykų, kuriuos galėtume įtraukti į savo kasdienį gyvenimą ir kurie ilgainiui tikriausiai bus tvaresni ir naudingesni nei kartą per savaitę praleista valanda sporto salėje“, – sakė ekspertė.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.