Štai greipfrutų derinys su tam tikrais vaistais gali sukelti gyvybei pavojingus organus pažeidimus.
„Jei mėgstate greipfrutus ir reguliariai geriate vaistus, derėtų būti atsargiems“, – BBC Morning Live televizijos laidoje sakė gydytojas Xandas van Tullekenas.
Pasirodo citrusiniame vaisiuje esantis organinis junginys susilpnina žarnyno fermentą, kuris skaido vaistus. Dėl to organizme gali susikaupti pavojingas medikamento kiekis.
„Kai vartojame vaistus, organizmas juos suskaido, o tai leidžia saugiai vaistus pašalinti po to, kai jie organizme atliko savo funkciją. Jei šis procesas sutrinka, gaunate didelę dozę, kuri gali turėti gana toksišką poveikį“, – sakė X. van Tullekenas.
Statinai, vaistai nuo padidėjusio kraujospūdžio; psichiatriniai vaistai; imunosupresantai ir vaistai, reguliuojantys netolygų ar greitą širdies plakimą – tik keletas pavyzdžių medikamentų, kurie nedera su greipfrutais.
„Pusės stiklinės greipfrutų sulčių gali pakakti, kad daugeliui dienų pakeistų organizmo gebėjimas apdoroti šiuos vaistus“, – įspėjo X. van Tullekenas.
„Sakyčiau, jei reguliariai vartojate vaistus, prieš valgydami greipfrutą pasitarkite su vaistininku arba šeimos gydytoju“, – patarė jis.
Vaisius sustiprina vaistų poveikį
Greipfrutuose yra junginių, vadinamų furanokumarinais, kurie gali deaktyvuoti plonosios žarnos fermentą, vadinamą CYP3A4.
Šis fermentas yra atsakingas už įvairių vaistų suskaidymą ir užtikrina, kad organizmas juos tinkamai pasisavintų.
Furanokumarinų poveikis vaistams priklauso nuo žmogaus gaminamo CYP3A4 kiekio, išgerto vaisto ir tikslaus greipfruto kiekio, kurį pacientas suvalgė.
Pavyzdžiui, vartojant statinus, dėl greipfruto į kraują gali patekti per didelis vaisto kiekis. Todėl sustiprėja medikamento poveikis ir padidėja šalutinių reiškinių rizika.
Gali pasireikšti galvos skausmas, galvos svaigimas, raumenų skausmas ir nuovargis.
Tačiau jei labai nenuskilo, rezultatai gali būti gana dramatiški. Pagreitėjęs širdies ritmas, raumenų audinio irimas, dusulys, kraujavimas iš virškinamojo trakto ir inkstų nepakankamumas – tai tik dalis galimų komplikacijų. Kraštutiniais atvejais ši sąveika gali būti mirtina.
Tyrimai rodo, kad nereikia suvartoti didelį kiekį greipfrutų, kad vaisius stipriai paveiktų, kaip organizmas apdoroja vaistus.
Furanokumarinai organizme gali išlikti iki 24 valandų. Tiesa, panašų poveikį turi ir daugiau vaisių.
Į šį sąrašą taip pat patenka Sevilijos apelsinai, pomelai bei tangelos – mandarinų ir greipfrutų hibridas.
Varfarinas ir vitaminas K
X. van Tullekenas taip pat perspėjo dėl maisto produktų, kuriuose gausu vitamino K, poveikį vaistams, naudojamiems kraujui skystinti.
Vitaminas K padeda krešėti kraujui, todėl gali neutralizuoti varfariną, kuris skiriamas siekiant išvengti krešulių susidarymo.
X. van Tullekenas sakė, kad varfariną vartojantys pacientai turėtų valgyti maistą, kuriame gausu vitamino K, tačiau turėtų būti atsargus dėl jo kiekio.
Vitaminas K naudingas sveikatai, todėl tam tikrą jo dozę su maistu derėtų gauti nuolat. Vitamino K gausa pasižymi brokoliai, špinatai ir kitos žalios lapinės daržovės, taip pat avinžirniai, kiaušinių tryniai, kai kurie sūriai, avokadai ir alyvuogių aliejus.
Varfariną vartojantys žmonės, panorę ženkliai pakeisti mitybą – pavyzdžiui, numesti svorio – prieš tai turėtų pasitarti su gydytoju.
Parengta pagal „Daily mail“ inf.